Δηλώσεις ύστερα απο σύσκεψη στη Νομαρχία Χανίων σχετικά με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προίόντα

Ο Μανούσος Βολουδάκης συμμετείχε στη σύσκεψη για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προίόντα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νομαρχία Χανίων, παρουσία τουΥφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδη. Ο κ. Βολουδάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο νέος Υφυπουργός θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση προβλημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα των Χανίων.
Τα ζητήματα τα οποία ο κ. Βολουδάκης έθεσε στον Υφυπουργό ως πρώτης
προτεραιότητας για το νομό, είναι τα εξής

  1. Να εξασφαλισθεί ότι φέτος οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν εγκαίρως. Η περυσινή κατάσταση ήταν απαράδεκτη, έστω κι αν εν μέρει εξηγείται από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού και καταβολής των επιδοτήσεων. Σε καμμιά περίπτωση φέτος δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις σαν τις περυσινές…
    Να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματικές αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, λόγω των αυξήσεων των διεθνών τιμών των δημητριακών. Ο κ. Βολουδάκης επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αυστηρών ελέγχων στην αγορά, ώστε να εξασφαλισθεί ότι κρέας, γάλα και τυροκομικά όταν πουλιούνται σαν ντόπια θα είναι πραγματικά ντόπια. Σημείωσε επίσης τον καθοριστικό ρόλο που έχει να παίξει στον τομέα αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως προισταμένη αρχή των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Εμπορίου.
    Να επιταχυνθεί η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ειδική αναφορά έκανε ο κ.Βολουδάκης στα «σπασίματα» του 2004, στην ακαρπία των εσπεριδοειδών και στην αποζημίωση των πυρόπληκτων περιοχών του νομού, ζητήματα που απετέλεσαν και αντικείμενο πρόσφατης ερωτήσεως προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που ο κ.Βολουδάκης κατέθεσε στη Βουλή.
    Να ενισχυθεί με προσωπικό το Ινστιτούτο Υποτροπικών, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το Εργαστήριο Ανάλυσης Ελαιολάδου, το οποίο με χρηματοδότητση από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης ιδρύεται στα Χανιά. Το εργαστήριο αυτό έχει ιδιαίτερο ρόλο να παίξει στην πιστοποίηση της ποιότητας του χανιώτικου ελαιολάδου, και άρα στην ανάδειξή του σε επώνυμο προίόν στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
    Να στηριχθούν οι προσπάθειες δημιουργίας νέων Ομάδων Παραγωγών, καθώς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων, μακριά από τις παλαιές, απαξιωμένες και αναξιόπιστες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ο κ. Βολουδάκης επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι η Δικαιοσύνη καθυστερεί την εκδίκαση σειράς υποθέσεων σχετιζομένων με τις Ενώσεις και ότι το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων Ομάδων Παραγωγών, καθώς δημιουργείται στους αγρότες και κτηνοτρόφους η αίσθηση ότι στον συνεταιριστικό τομέα επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας. Στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Βολουδάκης επανέλαβε την πρότασή του να αφαιρεθεί από τις Ενώσεις το μονοπωλιακό προνόμιο στη διεκπεραίωση των επιδοτήσεων, καθώς αυτές χρεώνουν υπερβολικά ποσά στους αγρότες με τη μορφή των παρακρατημάτων.