Διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013

Πολιτικό Γραφείο Μανούσου Γ. Βολουδάκη
Βουλευτού Χανίων
Δημοκρατίας 91
Χανιά 73132
Τηλ. 28210-53248
Φαξ 28210-20165
grafeio@voloudakis.gr
14 / 11 / 07

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) . Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται η διαχείριση των πόρων που θα αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2007-2013.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Μανούσου Βολουδάκη :
• Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε άντληση πόρων μεταξύ των 15 παλαιών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης. Αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στους συνολικούς διαθέσιμους πόρους από 11.7% κατά το Γ’ΚΠΣ σε 12.4% σήμερα. Πρόκειται για μια διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης.
• Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου περιορίζει τη γραφειοκρατία, στα δεδομένα πλαίσια του θεσμικού περιβάλλοντος της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ με το Γ΄ ΚΠΣ είχαμε 30 επιχειρησιακά προγράμματα με 38 διαχειριστικές αρχές, τώρα θα έχουμε 13 προγράμματα και 13 αρχές. Μπορεί η δομή να είναι σύνθετη, αλλά είναι σίγουρα απλούστερη και πιο ξεκάθαρη από την υφιστάμενη. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι οι απαιτήσεις της Ευρωπαικής Ενωσης για τη διαχείριση είναι σήμερα περισσότερες και πιο σύνθετες από ότι ήταν κατά την κατάρτιση του Γ’ΚΠΣ. Και αυτό για να αποφεύγεται η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείριση που γνωρίσαμε στο παρελθόν, κατά την περίοδο διαχείρισης παλαιοτέρων κοινοτικών πλαισίων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση η οποία έχει κοστίσει ήδη πρόστιμα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας.
• Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι το 82% των πόρων να κατανεμηθεί στην περιφέρεια. Πρόσθετο δείγμα αυτής την πολιτικής φιλοσοφίας είναι η θεσμοθέτηση της «Δήμος Α.Ε.» , της εταιρείας διαχείρισης για τους Δήμους που δεν έχουν αντίστοιχες δικές τους υπηρεσίες. Πρόκειται για ρύθμιση που κατ’ εξοχήν ευνοεί τους μικρούς δήμους. Στα Χανιά, έχουμε εικοσιδυό δήμους και δυο κοινότητες. Πολλοί δήμοι είναι ορεινοί, με δύο – τρεις χιλιάδες κατοίκους, χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιημένες υπηρεσίες για να συμμετέχουν στη διανομή των πόρων του 2007-2013. Αν δεν θεσπιζόταν με το υπο ψήφιση σχέδιο νόμου η ¨Δήμος Α.Ε» , αυτοί οι μικροί δήμοι θα ήταν τελείως έξω από τη διαχείριση.
• Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση Οργανισμών Ανάπτυξης Περιφέρειας (ΟΑΠ) σε κάθε μια από τις δεκατρεις Περιφέρειες της χώρας. Στην Κρήτη έχουμε όμως ήδη τον ΟΑΔΥΚ και τον ΟΑΝΑΚ, οι αρμοδιότητες των οποίων σε μεγάλο βαθμό αλληλεπικαλύπτονται με τους προβλεπόμενους ΟΑΠ. Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να χαθεί η σωρευμένη εμπειρία του ΟΑΔΥΚ και του ΟΑΝΑΚ, ούτε και να δημιουργήσουμε παράλληλα σχήματα με παρεμφερείς αρμοδιότητες. Θα πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή του ΟΑΔΥΚ και του ΟΑΝΑΚ στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, είτε στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου είτε σε επόμενο νομοθέτημα.