Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με το σχεδιασμό της ΔΕΗ για το εργοστάσιο της Ξυλοκαμάρας
Πολιτικό Γραφείο Μανούσου Γ. Βολουδάκη
Βουλευτού Χανίων
Δημοκρατίας 91
Χανιά 73132
Τηλ. 28210-53248
Φαξ 28210-20165
grafeio@voloudakis.gr
Αθήνα, 05 / 02 / 08
Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης
Θέμα : Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για το εργοστάσιο της Ξυλοκαμάρας Χανίων
Στις 26 Ιανουαρίου, η Διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε στο Ηράκλειο το στρατηγικό προγραμματισμό της εταιρείας για την Κρήτη. Το σημαντικότερο ζήτημα που ανακοινώθηκε ήταν η απόφαση της ΔΕΗ να κατασκευάσει τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κορακιά. Η απόφαση αυτή είχε προεξαγγελθεί το καλοκαίρι του 2007 από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ.Σιούφα, και αποτελεί αναμφίβολα ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Κρήτη.
Όμως στις λεπτομέρειες του σχεδίου που παρουσιάστηκε από τη Διοίκηση της ΔΕΗ στο Ηράκλειο, υπάρχουν ορισμένα σημεία αφορώντα τα Χανιά, τα οποία προκαλούν εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία.
Ο σταθμός παραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά (Ξυλοκαμάρα) βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι σημαντική. Στο στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ το εργοστάσιο της Ξυλοκαμάρας εμφανίζεται να παραμένει στη θέση του στο διηνεκές, και μάλιστα σαν μονάδα βάσης. Επιπλέον εμφανίζονται να παραμένουν σε λειτουργία ακόμα και οι τρεις πλέον απηρχαιωμένες μηχανές του εργοστασίου (2 σε πλήρη λειτουργία – μια σε εφεδρεία), οι οποίες είναι και οι πλέον ρυπογόνες.
Ο σχεδιασμός αυτός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τοπική κοινωνία. Θα πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό της ΔΕΗ η σε βάθος χρόνου μετεγκατάσταση του εργοστασίου.
Εξίσου σημαντικό και επείγον είναι να σταματήσει το συντομώτερο η λειτουργία των τριών παλαιοτέρων μηχανών του εργοστασίου της Ξυλοκαμάρας. Η συνολική τους ισχύς δεν ξεπερνά τα 65 ΜW (επί συνόλου εγκατεστημένης ισχύος στο εργοστάσιο 350 ΜW). Πρόκειται για λιγότερο από 9% της συνολικής ισχύος της Κρήτης, και άρα πρέπει να είναι τεχνικά εφικτό σε αντικατάσταση αυτών των μηχανών να εγκατασταθεί ανάλογη ισχύς σε άλλα εργοστάσια, με λιγότερο ρυπογόνες μηχανές.
Ερωτάται ο Υπουργός :
α) Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής των Χανίων από το εργοστάστιο της Ξυλοκαμάρας ;
β) Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο και η ΔΕΗ το αίτημα της άμεσης απόσυρσης των τριών παλαιών και ρυπογόνων μηχανών του εργοστασίου της Ξυλοκαμάρας ;
β) Ποιές είναι οι συνολικές ποσότητες των αερίων ρύπων που παράγονται από τη ΔΕΗ στην Κρήτη, και τί ποσοστό αυτών παράγεται από κάθε μηχανή του εργοστασίου της Ξυλοκαμάρας ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μανούσος Γ. Βολουδάκης