Συζήτηση του σχεδίου νόμου ‘Θεσμικό Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 Φεβρουαρίου 2008

Ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Γ. Βολουδάκης, σε ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου « Θεσμικό Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογίας» μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

Το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην ανάπτυξη της έρευνας και την δυνατότητα παραγωγικής αξιοποίησής της. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται ο τρόπος εκπόνησης εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και – κυρίως- η δομή υλοποίησης της στρατηγικής. Καταργείται η πολυδιάσπαση σε φορείς και ιδρύματα που καθιστά δύσκολη την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Ιδιαίτερα σημαντική κατά τον κ. Βολουδάκη είναι η πρόβλεψη από το νομοσχέδιο κινήτρων για την προσέλκυση ελλήνων επιστημόνων της διασποράς.

Ο κ. Βολουδάκης, με αφορμή το νομοσχέδιο για την έρευνα αναφέρθηκε σε μερικά συναφή πολιτικά ζητήματα. Ανέφερε ότι κυριαρχεί συχνά στον τόπο μας η φιλοσοφία της ήσσονος προσπαθείας. Σε πολλές περιπτώσεις η ακαδημαϊκή κοινότητα ζει σε καθεστώς ιδεολογικής τρομοκρατίας από τους φορείς τέτοιων απόψεων. Ως παράδειγμα ανέφερε τα όσα καταγγέλθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γρυσπολάκη, ότι Πανεπιστήμια και εργαστήρια κλείνουν συχνά γιατί έτσι αποφασίζουν και επιβάλλουν κάποιες θορυβώδεις μειοψηφίες.

Ένα από τα σημεία στα οποία οι θορυβώδεις μειοψηφίες της ήσσονος προσπαθείας αντιδρούν, είναι η έννοια της αξιολόγησης που εισάγεται με το νομοσχέδιο. Δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένη κοινωνία που δεν επιβραβεύει τους καλύτερους σε όλους τους τομείς. Και είναι βαθύτατα συντηρητικές οι αντίθετες απόψεις, γιατί χωρίς επιβράβευση της αριστείας και αξιολόγηση, όποιος κατέχει μια θέση θα την κατέχει ισόβια και θα απαγορεύει σε νεότερους καλύτερους από αυτόν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

Σημείωσε ο κ. Βολουδάκης ότι για ακόμα μια φορά είναι προφανής η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκφράστηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλληλοαντικρουόμενες απόψεις. Κάποιοι βουλευτές του, επέκριναν το σχέδιο νόμου γιατί δεν συνδέει επαρκώς την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και άλλοι επειδή δήθεν ξεπουλάει τα Πανεπιστήμια και την έρευνα στην αγορά. Αυτές οι αντιφάσεις φέρνουν στο νου τις παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ κατά την συζήτηση για την αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, δείχνουν έλλειμα πολιτικής και πάνε πίσω τον τόπο μας.
Ο κ. Βολουδάκης τόνισε το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να δοθούν πρόσθετα κίνητρα για την ενίσχυση της έρευνας και της σύνδεσής της με την επιχειρηματικότητα, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διάχυση της ευημερίας προς κάθε κατεύθυνση. Η προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας είναι προϋπόθεση για την ποιοτική ανάπτυξη.