Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Φεβρουαρίου 2008

Θέμα : Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. κ.Μανούσος Βολουδάκης δήλωσε τα εξής σε σχέση με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τη σημασία του για την Κρήτη :

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που υπεβλήθη στην Κυβερνητική Επιτροπή από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ.Γ.Σουφλιά αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, για μια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Ειδικότερα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν την Κρήτη θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής :

Διορθώθηκαν τα σημεία του αρχικού σχεδίου τα οποία είχαν προκαλέσει την αντίδραση όλων των τοπικών φορέων. Συγκεκριμένα :
– Αναγνωρίζεται η διεθνής σημασία του λιμανιού της Σούδας
– Αναγνωρίζεται η διεθνής σημασία του αερολιμένα του Ακρωτηρίου
– Αναγνωρίζεται ότι ο ΒΟΑΚ καταλήγει στην Κίσσαμο
– Αναγνωρίζεται η σημασία του λιμανίου του Καστελλίου Κισσάμου ως πύλης της Ιονίας Οδού.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι με το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται το γεγονός ότι η Κρήτη είναι ένα νησί με δυο κέντρα, με δυο πόλους ανάπτυξης : Το Ηράκλειο και τα Χανιά. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας από το Εθνικό Χωροταξικό έρχεται σε συνέχεια της πρώτης αναφοράς στο δίπολο ανάπτυξης Χανίων – Ηρακλείου που έγινε στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι η αναφορά στο ΕΣΠΑ στο δίπολο Χανιά – Ηράκλειο σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αναγνώριση στο Εθνικό Χωροταξικό δίνει τη δυνατότητα της κατά προτεραιότητα χρηματοδότησης μεγάλων έργων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί και η ανάπτυξη και ο ενιαίος χαρακτήρας του νησιού μας, με δίκαιη κατανομή πόρων μεταξύ ανατολής και δύσης.
Θα πρέπει ακόμα να επισημανθεί η ενότητα των φορέων των Χανίων στη διεκδίκηση των αναγκαίων τροποποιήσεων του Εθνικού Χωροταξικού, η οποία εκφράστηκε κατά τον καλύτερο τρόπο στην από κοινού παρουσία των τεσσάρων βουλευτών του νομού, του νομάρχη και του Προέδρου της ΤΕΔΚ και Δημάρχου Χανίων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για το θέμα αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να πορευόμαστε και στο μέλλον και με αυτό τον τρόπο να διεκδικούμε αυτά που τα Χανιά δικαιούνται.