Επίσκεψη του Βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη στα Πορτοκαλοχώρια του Δήμου Μουσούρων

26 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Επίσκεψη του Βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη στα Πορτοκαλοχώρια του Δήμου Μουσούρων.

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης επισκέφτηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου τα χωριά Αλικιανό, Σκινέ, Φουρνέ και Βατόλακο του Δήμου Μουσούρων με σκοπό να συζητήσει με τους κατοίκους των χωριών αυτών τα τοπικά ζητήματα. Ειδικότερος σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί η πορεία των διαδικασιών σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών της περιοχής από την πρόσφατη χιονόπτωση, αλλά και από παλαιότερες φυσικές καταστροφές που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί.
Ο κ. Βολουδάκης μετέφερε στους κατοίκους το θετικό κλίμα και τα συμπεράσματα της πρόσφατης σύσκεψης που έγινε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τους βουλευτές Χανίων , τον αντινομάρχη Χανίων και τον Πρόεδρο της Γ.Ε.Σ.Α.Σ.Ε στις 12/03/08. Ο κ.Βολουδάκης επεσήμανε στους κατοίκους, ότι βασικός λόγος για την παρουσία του στην περιοχή ήταν να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι την πορεία των επιτόπιων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, καθώς στο ζήτημα των αγροτικών και κτηνοτροφικών αποζημιώσεων υπάρχει στο νομό μας πικρά πείρα από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στο παρελθόν. Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι, όπως και ο ΕΛΓΑ επισήμως ενημερώνει, οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των αποζημιώσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μετά και από σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον κ.Βολουδάκη στις 7 Οκτωβρίου του 2007, αλλά μετά και τη θετική εισήγηση του ΕΛΓΑ Κρήτης, ξεκίνησαν πρόσφατα εκτιμήσεις για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή από την ακαρπία του 2006 και τον καύσωνα του 2007. Οι ζημιές αυτές θα πρέπει να αποζημιωθούν παράλληλα με τις ζημιές από τη χιονόπτωση. Το ζήτημα δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν, αν δεν φτάσουμε με επιτυχία και στο τελευταίο βήμα της διαδικασίας, την πραγματική καταβολή των αποζημιώσεων.
Οι παραγωγοί ανέφεραν μεταξύ των άλλων στον κ. Βολουδάκη ότι στο παρελθόν ο ΕΛΓΑ αποζημίωνε για λιγότερα κιλά ανά δένδρο σε σχέση με την πραγματική ζημιά, και ζήτησαν την παρέμβασή του ώστε να μην επαναληφθεί και σε αυτή την περίπτωση το φαινόμενο αυτό. Ο κ.Βολουδάκης έγινε ακόμη δέκτης παραπόνων των παραγωγών για τις χαμηλές τιμές των πορτοκαλιών. Επεσήμανε στους παραγωγούς ότι καθώς η αγορά είναι ελεύθερη, η ουσιαστικότερη απάντηση στο πρόβλημα είναι η συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών στην εμπορία, μέσα από νέες ομάδες παραγωγών. Τόνισε επίσης ότι παράλληλα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά από τις κατά τόπους Δ/νσεις Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων η πραγματική προέλευση των πωλουμένων προϊόντων, καθώς συχνά πορτοκάλια που πωλούνται ως «κρητικά» δεν είναι κρητικά στην πραγματικότητα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προωθούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αυτές σχετικά με τη συσκευασία και επανασυσκευασία των προϊόντων, διευκολύνουν προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικότερου ελέγχου της αγοράς.