Παρέμβαση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στα πλαίσια της παρουσιάσης του Εθνικού Σχεδίου κατά των Ναρκωτικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 Απριλίου 2008

ΘΕΜΑ : Παρέμβαση Βολουδάκη στη Βουλή για ναρκωτικά – αλκοολισμό.

Ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Γ. Βολουδάκης, σε παρέμβασή του σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στα πλαίσια της συζήτησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών 2008-2012 μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

• Το Σχέδιο δράσης κινείται στην σωστή κατεύθυνση, είναι σφαιρικό και συγκεκριμένο. Ένα ιδιαίτερο θετικό σημείο είναι η πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των δράσεων και ότι επισημαίνεται σε κάθε δράση χρόνος και τρόπος αξιολόγησής της.
• Ζητούμενο είναι όχι απλώς η εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης κατά των ναρκωτικών, αλλά η αποτελεσματική υλοποίησή του. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει η ενοποίηση των οργανισμών και φορέων κατά των ναρκωτικών σε μια ενιαία οργανωτική δομή.
• Με ικανοποίηση διαπιστώνεται ότι το Σχέδιο αναφέρεται και στον αλκοολισμό. Στην Περιφέρεια υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού. Το πρόβλημα έχει διαφορετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά από τα προβλήματα ναρκωτικών των μεγάλων αστικών κέντρων και για αυτό το λόγο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Επειδή ακριβώς αυτού του είδους ο αλκοολισμός έχει ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά είναι απαραίτητη η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπισή του.

Ο κ. Βολουδάκης, με αφορμή την αναφορά στον αλκοολισμό, αναφέρθηκε σε ένα τοπικό πρόβλημα της Κρήτης που τα τελευταία χρόνια παίρνει μεγάλες διαστάσεις : Στην κατάχρηση που γίνεται στο αλκοόλ σε περιστάσεις χαράς. Πρόκειται για μια στρέβλωση της παράδοσης της Κρήτης, μια που η «κούπα» στο παρελθόν είχε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από το σημερινό, όπου έχει καταντήσει να γίνεται «διαγωνισμός» κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατάχρηση και στρέβλωση αυτού του εθίμου, οδηγεί σε δεκάδες θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Ο Μανούσος Βολουδάκης πρότεινε στον Υπουργό Υγείας που παρουσίασε το Σχέδιο, να αναλάβει το Υπουργείο μια καμπάνια σε συνεργασία με του τοπικούς φορείς, ώστε να ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και οι νέοι της Κρήτης.