Συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία Βολουδάκη για τα ζητήματα του τομέα Υγείας στα Χανιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 Απριλίου 2008

ΘΕΜΑ : Συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία Βολουδάκη για τα ζητήματα του τομέα Υγείας στα Χανιά.

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη, αναφορικά με τα χρονίζοντα προβλήματα στο τομέα της Υγείας στον νομό Χανίων. Ο κ. Βολουδάκης στην ερώτησή του αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, η οποία δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει στελεχωθεί με γιατρούς και Διευθυντή. Αναφέρθηκε ακόμα στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και στα προβλήματα των απομακρυσμένων περιοχών των Σφακίων και του Σελίνου, για τις οποίες απαιτείται η δημιουργία Πολυδύναμων Ιατρείων στη Χώρα Σφακίων και στην Παλιόχωρα. Στην απάντησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου, δεσμεύτηκε ότι η Μονάδα Νεογνών θα λειτουργήσει στο τέλος του επόμενου μήνα. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η διαδικασία κρίσης του Διευθυντή και του Επιμελητή Β’, και ότι θα διατεθούν 2 επιπλέον ιατροί για την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας. Σχετικά με τα Σφακιά και το Δήμο Πελεκάνου ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε ότι προκηρύχθηκαν δύο επιπλέον θέσεις ιατρών για το Ιατρείο της Χώρας Σφακίων, ενώ για την Παλιόχωρα, ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα θα διορισθεί και δεύτερος γιατρός στο αγροτικό ιατρείο.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Βολουδάκης αναφέρθηκε και σε δυο ζητήματα που ανέκυψαν μετά την κατάθεση της ερώτησής του : στο ζήτημα της επίσχεσης εργασίας των ιατρών και της αποχής των ειδικευομένων, αλλά και στη φημολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Ζήτησε άμεση ρύθμιση του ζητήματος των εφημεριών και επεσήμανε ότι η φημολογία που αναπτύχθηκε αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από την ουσία του προβλήματος, η οποία ξεπερνά τα πρόσωπα.
Σχετικά με την ουσία της απάντησης του Υφυπουργού, ο κ. Βολουδάκης, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις, τόνισε όμως ότι όπως και η τοπική κοινωνία γενικά, έτσι και ο ίδιος είναι πλέον πολύ επιφυλακτικός σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης. Ανέφερε χαρακτηριστικα ότι «δεν θα πανηγυρίσουμε αν δεν δούμε τη Μονάδα να λειτουργεί» Ζήτησε μάλιστα από τον Υφυπουργό να λάβει υπ’όψιν του ότι αναδεικνύοντας τα εν λόγω προβλήματα ο τοπικός βουλευτής και μεταφέροντας στην τοπική κοινωνία τις δεσμεύσεις του Υπουργείου, αναλαμβάνει και ο ίδιος προσωπικό κόστος σε περίπτωση κατά την οποία όσα σήμερα εξαγγέλονται δεν υλοποιηθούν. Το γεγονός ότι αναλαμβάνει το κόστος αυτό, δείχνει το μέτρο της αγωνίας και της πίεσης από την κοινωνία για τα ζητήματα αυτά.

Επισυνάπτεται απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής.