Απάντηση Υπουργού Πολιτισμού σε Αναφορά στη Βουλή 5 Βουλευτών για τα Πνευματικά Δικαιώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15 Mαίου 2008

ΘΕΜΑ : Απάντηση Λιάπη σε αναφορά 5 Βουλευτών για Πνευματικά Δικαιώματα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ.Μιχ.Λιάπης απάντησε στην αναφορά την οποία είχαν καταθέσει στη Βουλή σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων οι Βουλευτές της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης (Χανίων), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισσας), Χρήστος Σταϊκούρας (Φθιώτιδας), Όλγα Κεφαλογιάννη (Ρεθύμνου) και Γιάννης Κοσμίδης (Χίου). Υπενθυμίζεται ότι οι Βουλευτές στην αναφορά τους τόνιζαν ότι με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται υπέρμετρα και άδικα για την αναπαραγωγή μουσικών και άλλων πνευματικών έργων. Πρότειναν μάλιστα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δημοτικά διαμερίσματα με λιγότερους από χίλιους κατοίκους, την εξαίρεση από την καταβολή δικαιωμάτων για την αναπαραγωγή έργων από ραδιόφωνο ή τηλεόραση , την εξαίρεση των εμπορικών καταστημάτων, κ.α.
Ο Υπουργός στην απάντησή του σημειώνει ότι έχει συγκροτηθεί Επιτροπή η οποία ξεκίνησε το έργο της αναθεώρησης του σχετικού νόμου. Ο Υπουργός δεν πήρε θέση επί των προτάσεων των Βουλευτών.
Ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης θα αναμένει να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει. Στην αρμόδια Επιτροπή, αλλά και στην Ολομέλεια, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο νέος νόμος να συμπεριλάβει τις προαναφερθείσες προτάσεις των βουλευτών.
Επισυνάπτεται το κείμενο της απάντησης του Υπουργού.