Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για αγορανομικά- ελαιόλαδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Mαίου 2008

ΘΕΜΑ : Ομιλία Βολουδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για αγορανομικά – ελαιόλαδο.

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αναθεώρηση του αγορανομικού κώδικα. Ο κ. Βολουδάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί απλουστεύει και κάνει περισσότερο αντικειμενική τη διαδικασία επιβολής ποινών. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επέκταση της λογικής αυτής στο σύνολο της αγορανομικής νομοθεσίας. Ο κ.Βολουδάκης επαίνεσε το γεγονός ότι το Υπουργείο απέσυρε διατάξεις που δέχτηκαν κριτική κατά την εξέταση του σχ.νόμου στην αρμόδια επιτροπή, και συγκεκριμένα ορισμένες πρόσθετες ελεγκτικές αρμοδιότητες που δίνονταν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο κ.Βολουδάκης τόνισε ότι οι ελεγκτικές αρμοδιότητες μπορούν να ασκηθούν αποτελεσματικότερα από την κεντρική διοίκηση, κι αυτό γιατί η κεντρική διοίκηση είναι λιγότερο εκτεθειμένη στις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών.
Ο κ. Βολουδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη αγορανομική διάταξη που παγώνει τις τιμές στο λάδι. Ανέφερε ότι κατανοεί μεν για ποιο λόγο προχωρά το Yπουργείο Aνάπτυξης σε μια τέτοια ρύθμιση εν μέσω της κρίσεως του ηλιελαίου, τόνισε όμως ότι η αγορανομική αυτή διάταξη προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Έρχεται σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για την αγορά του ελαιολάδου, με ιστορικά χαμηλές τιμές παραγωγού, οι οποίες δεν πρόκειται να ανακάμψουν όσο επιβάλλεται πλαφόν στη λιανική. Ζήτησε να διευκρινισθεί από τον Υπουργό μέχρι πότε θα ισχύει η ρύθμιση, μια που προφανώς πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο. Επίσης υπενθύμισε την πρόσφατη αναφορά του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης με την οποία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ανάδειξη του ελαιολάδου, τα οποία μπορούν έστω κατά ένα μέρος να αντισταθμίσουν τη ζημιά που και το ελαιόλαδο υπέστη εξ’αιτίας της πρόσφατης κρίσης με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο. Σημειώνεται ότι κατά την τοποθέτησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός κ.Γ.Βλάχος, απαντώντας στον κ. Βολουδάκη, ανέφερε ότι το μέτρο της διατίμησης για τα λάδια είναι προσωρινό, μέχρι να ξεπεραστούν οι συνέπειες από το πρόβλημα του ηλιελαίου. Ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι η αγορανομική διάταξη για τις τιμές των λαδιών θα ισχύσει για διάστημα «εβδομάδων και όχι μηνών», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Βολουδάκη από τα πρακτικά της Βουλής, και το σχετικό βίντεο στο www.voloudakis.gr, στο κεφάλαιο «Κοινοβουλευτικό Έργο».