ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 / 06 / 08
ΘΕΜΑ : Ο Μ. Βολουδάκης για την Συνθήκη της Λισσαβώνας
Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :
Η Συνθήκη της Λισσαβώνας είναι ένα θετικό βήμα στην εξελικτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι θετικό βήμα για δυο βασικούς λόγους:
Πρώτον, γιατί περιορίζει το έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Περιορίζει το έλλειμμα δημοκρατίας γιατί διευρύνει τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί δίνει ουσιαστικές αρμοδιότητες στα εθνικά κοινοβούλια, κι ακόμα γιατί δίνει και στους πολίτες τη δυνατότητα να παρέμβουν στη νομοθετική διαδικασία με συλλογή υπογραφών.
Δεύτερον, γιατί θετει ως στόχο όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά και την κοινωνική διάσταση της οικονομίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ειδική αναφορά της Συνθήκης στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, δίνει τη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις ακόμα και έξω από το αυστηρό πνεύμα της αγοράς, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα νησιά. Ως παράδειγμα ανέφερε την ανάγκη να αντισταθμισθούν οι επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης στα νησιά, τα οποία προφανώς επιβαρύνονται περισσότερο από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου λόγω της εξάρτησής τους από θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές. Μια τέτοια παρέμβαση θα απαιτήσει τη συνεργασία αρκετών κυβερνήσεων, αλλά είναι συμβατή με τις κοινωνικές προτεραιότητες της ένωσης όπως παρουσιάζονται στη νέα συνθήκη. (Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές συμπεριελήφθη στη Συνθήκη με πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης).
Ο κ.Βολουδάκης επεσήμανε και ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει προετοιμασία : Με την κύρωση της Συνθήκης, όλες οι δαπάνες θα ελέγχονται στο εξής και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γεγονός αυτό είναι μεν θετικό από την άποψη ότι καθιστά δημοκρατικότερη την ¨Ενωση, από την άλλη μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ειδικά ως προς τα μεσογειακά προϊόντα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι συνολικές ψήφοι των Βορείων χωρών είναι περισσότερες από ότι στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο μέχρι σήμερα είχε αποκλειστική αρμοδιότητα για την ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία της αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2013, θα πρέπει να γίνει με νέα δεδομένα, νέες συμμαχίες και συνεργασίες μεταξύ των Μεσογειακών χωρών.
Ο κ. Βολουδάκης τόνισε επίσης ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Συνθήκη ναι μεν προχωρά την Ένωση ένα βήμα πιο πέρα, όμως δεν καταλήγει σε Ομοσπονδία, καθώς τα κράτη – μέλη διατηρούν την ανεξάρτητη κρατική τους υπόσταση.
Επισυνάπτεται η ομιλία του κ. Βολουδάκη από τα πρακτικά. Το κείμενο και το σχετικό βίντεο από τη συνεδρίαση της ολομέλειας, έχουν αναρτηθεί και στο www.voloudakis.gr στο κεφάλαιο «Κοινοβουλευτικό Έργο».