Εκθεση της διακομματικής επιτροπής για τα Αμεα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19/06/08

ΘΕΜΑ : Ο Μ. Βολουδάκης για την έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ΑμεΑ

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στα πλαίσια της συζήτησης της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :
Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αλλά όμως πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Στόχος μας πρέπει να είναι ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή, και κυρίως στην αγορά εργασίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση τους. Σήμερα περίπου το 84% των ΑμεΑ είναι άνεργοι, έναντι μέσου όρου 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Συγκεκριμένα σημεία προόδου αποτελούν τα εξής :
– Η ψήφιση του νόμου 3304 / 2005 για την κατάργηση των διακρίσεων εις βάρος των ΑμεΑ στον χώρο εργασίας, τον οποίο η Εθνική Συνομοσπονδία των ΑμεΑ χαιρέτισε ως «το πρώτο σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση αυτή.
– Η θέσπιση από το Υπουργείο Υγείας της Κάρτας Αναπηρίας που θα απαλλάξει από γραφειοκρατικές και άσκοπες διαδικασίες άτομα με αναπηρία, ιδίως σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους ταμεία. (Στον συγκεκριμένο τομέα χρειάζεται επίσπευση της υλοποίησης, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει)
– Η ολοκλήρωση από το Υπ.Παιδείας του σχ.νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, το οποίο για πρώτη φορά εισάγει στη χώρα μας την υποχρεωτικότητα της παιδείας και αγωγής για τα ΑμεΑ, πράγμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.
Λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος, αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές συναρμοδιότητες υπουργείων σχετικά με το θέμα, ο κ. Βολουδάκης πρότεινε την σύσταση Ειδικής Γραμματείας ΑμεΑ, η οποία θα ασκεί συντονιστικό ρόλο μεταξύ των Υπουργείων. Παράλληλα συνηγόρησε στην πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής για σύσταση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής ΑμεΑ στη Βουλή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Βολουδάκης στην ανάγκη βελτίωσης της χρηματοδότησης των φορέων και των δομών που εξυπηρετούν τα ΑμεΑ, τόσο μέσω των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και από το ΕΣΠΑ. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ιδρύματα των Χανίων, το ΚΗΦΑΜΕΑ, το ΚΗΦΑΠ, την ΕΛΕΠΑΠ, το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, τα οποία με ελάχιστους πόρους προσφέρουν σημαντικό έργο για ολόκληρη την Κρήτη.
Ο κ. Βολουδάκης κατέληξε λέγοντας ότι η πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία στις κοινωνικές δομές, δεν είναι προς όφελος μόνο των ΑμεΑ αλλά προς όφελος ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.