Νέος νόμος για την “Ίδρυση και Λειτουργία Κολλεγίων”

Ομιλία Μανούσου Βολουδάκη στην Ολομέλεια στα πλαίσια της συζήτησης επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Ίδρυση και Λειτουργία Κολλεγίων και άλλες διατάξεις», Αθήνα, 31 Ιουλίου 2008

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε σήμερα για ένα σχέδιο νόμου το οποίο αφορά ένα κομμάτι της πραγματικότητας για το οποίο οι περισσότεροι Έλληνες έχουν κάποια άποψη. Το βλέπουν δίπλα τους. Βλέπουν τις χιλιάδες των μεταλυκειακών δομών εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και μπορούν να έχουν άποψη για όσα λέμε.
Αν ένας πολίτης έπαιρνε στα χέρια του το σχέδιο νόμου για το οποίο τοποθετούμεθα σήμερα, θα ένοιωθε κατ’ αρχήν μια κατάπληξη. Η κατάπληξη θα ήταν: Μα, καλά, τώρα μόνο ρυθμίζονται αυτά τα πράγματα; Γίνεται αναφορά σε νόμο του 1935 με τον οποίο ιδρύθηκε για πρώτη φορά τέτοια δομή εκπαίδευσης και σήμερα μόνο ρυθμίζουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις της κτιριακής υποδομής, της υγιεινής για τα παιδιά που μπαίνουν εκεί μέσα, των ακαδημαϊκών τίτλων του προσωπικού που διδάσκει στα ιδρύματα αυτά; Τώρα μόνο; Ναι, τώρα μόνο. Δυστυχώς, πέρασαν δεκαετίες, διογκώθηκε το πρόβλημα και τώρα μόνο έρχεται η ρύθμιση. Ήρθε όμως, η ρύθμιση.
Η δεύτερη έκπληξη που θα αντιμετώπιζε ο πολίτης που διαβάζει το σχέδιο νόμου και ζει σ’ αυτήν την χώρα και ξέρει τι γίνεται γύρω μας θα ήταν αυτή που θα αντιμετώπιζε βλέποντας τις αντιδράσεις μεγάλου μέρους της Αντιπολίτευσης, η οποία φαίνεται να ζητά είτε να κλείσουν οι χιλιάδες αυτές σχολές –όπως θέλετε πείτε τις- ή ζητά να κάνουμε τα στραβά μάτια.
Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ήρθε το Υπουργείο Παιδείας και νομοθέτησε προσαρμοζόμενο στην πραγματικότητα. Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αριστεράς, από το δικό σας χώρο προέρχεται η ρήση και δικαιούμαι να τη χρησιμοποιήσω και εγώ. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κλείνοντας αύριο το πρωί αυτές τις δομές έχουμε λύσει το πρόβλημα.
Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίες παρ’ όλα αυτά οι αντιδράσεις. Έχουν ένα πολύ βαθύτερο ιδεολογικό υπόβαθρο.

Και να με συγχωρείτε, εάν θα ανατρέξω στο πολύ απώτερο παρελθόν, αλλά, επειδή οι αντιδράσεις κυρίως προέρχονται από την Αριστερά, κατά την άποψή μου το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ιδεολογική σας συγκρότηση και οι ιδεολογικές σας καταβολές βασίζονται κατά μείζονα λόγο στις γραφές και τους προφήτες του 19ου αιώνος, τότε που η ανθρωπότητα, μαγεμένη από την πορεία της επιστήμης, από την πρόοδο της επιστήμης, πίστευε ότι μπορεί να κατευθύνει την κοινωνία σε μια διαδικασία εργαστηριακή και να ρυθμίζει τα πάντα από την αρχή. Δεν είναι πάντα έτσι. Μερικές φορές η κοινωνία, η ζωή προλαβαίνει τη νομοθεσία, προλαβαίνει τις Κυβερνήσεις και ευτυχώς τις προλαβαίνει και είμαστε υποχρεωμένοι εμείς που νομοθετούμε εδώ μέσα, οι κυβερνήσεις που ασκούν την εξουσία, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν την πραγματικότητα.
Οι αντιδράσεις δεν είναι τυχαίο ότι επικεντρώνονται κατ’ εξοχήν στον χώρο της παιδείας, όπως είδαμε και στον νόμο πλαίσιο και στον νόμο για την έρευνα και την τεχνολογία και στον νόμο για τα μεταπτυχιακά. Θεωρώ ότι πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδίως της Αριστεράς αλλά και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που με μία σύγχυση θέσεων επιτείνει το πρόβλημα, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για ορισμένες συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείται. Ορισμένοι ακολουθούν τη λογική και κατ’ εξοχήν ο ΣΥΡΙΖΑ την καλλιεργεί αυτή, αλλά και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σιγοντάρει δια της ασάφειας, καλλιεργούν τη λογική να καταργηθεί ο νόμος στον δρόμο και στην πράξη. Επειδή, λοιπόν, εγώ είμαι Βουλευτής Χανίων, θα σας πω ότι έχουμε στα Χανιά το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο προσπαθεί εδώ και καιρό να αναδείξει πρυτανικές αρχές και ομάδες κουκουλοφόρων, τις οποίες θα μου επιτρέψετε να πω ότι σιγοντάρετε, καταργούν το δικαίωμα, ακυρώνουν τις εκλογές. Έχουμε τώρα στις 26 Αυγούστου την τελευταία προκηρυχθείσα εκλογική διαδικασία, η οποία, εάν ακυρωθεί, την 1η Σεπτεμβρίου το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν θα έχει νομική υπόσταση. Αναλαμβάνετε την ευθύνη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι’ αυτό; Οι τοπικοί σας εκπρόσωποι στον Νομό Χανίων, αναλαμβάνουν την ευθύνη να κλείσει το Πολυτεχνείο, να μην γίνουν εκλογές, για να καλυφθούν κάποιες δικές σας ιδεολογικές ή ιδεοληπτικές, θα έλεγα, αρχές; Θα πρέπει να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα.
Ο χρόνος με πιέζει. Πρέπει πολύ σύντομα να αναφερθώ σε τροπολογία που κατέθεσα. Κύριε Υπουργέ, υπάρχει στην Κρήτη, στα Χανιά, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για Ινστιτούτο που λειτουργεί στη χώρα στη βάση διακρατικής συμφωνίας. Το επίσημο κράτος υπέγραψε τη συμφωνία με την οποία λειτουργεί το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο. Χρηματοδοτείται κάθε χρόνο από το ελληνικό κράτος. Παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές και μόνο, σε φοιτητές που κατά κανόνα προέρχονται από το εξωτερικό, από τις χώρες της Μεσογείου. Έχει ήδη σήμερα 560 δημοσιεύσεις σε ερευνητικά, ακαδημαϊκά περιοδικά και αυτό το Ινστιτούτο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να παρέχει στη χώρα μας έναν τίτλο μεταπτυχιακό που να αναγνωρίζεται, ενώ αναγνωρίζεται ο τίτλος του στην Γαλλία και την Ισπανία και σε πολλές άλλες χώρες. Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι και εάν δεν κάνετε την τροπολογία δεκτή σήμερα, θα πρέπει να ρυθμίσετε το ζήτημα άμεσα και με τρόπο ξεκάθαρο. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι επιζητούμε για τον τόπο μας παιδεία υψηλού επιπέδου, επιζητούμε το άνοιγμα της παιδείας στην κοινωνία και στον έξω κόσμο και να αφήνουμε τέτοια παραδείγματα.
Κατά τα λοιπά, σας συγχαίρω γιατί το σχέδιο νόμου είναι και ξεκάθαρο και σφαιρικό και αποτελεί μια λύση ενός προβλήματος στη σειρά των λύσεων που έχετε προσφέρει και όσον αφορά το νόμο πλαίσιο με την προηγούμενη Υπουργό και για το νόμο για την έρευνα και τη τεχνολογία και με το νόμο για τα μεταπτυχιακά. Αν δεν βάλουμε την παιδεία σε νέες βάσεις, μέλλον ο τόπος μας δεν έχει και ευτυχώς, τουλάχιστον σε αυτό, έχουμε μπει σε έναν πολύ καλό δρόμο.
Σας ευχαριστώ πολύ.