Ερώτηση προς Υπουργό Ανάπτυξης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές καυσίμων στην Κρήτη

22 / 08 / 08Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Θέμα : Επιβολή πλαφόν στις τιμές καυσίμων στην Κρήτη

Η δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές παντού, αλλά πολύ περισσότερο στα νησιά. Ο συνδυασμός των υψηλών διεθνών τιμών με την αυξημένη θερινή κίνηση, μπορεί να δίνει έδαφος σε πρακτικές οι οποίες βλάπτουν τον καταναλωτή και στρεβλώνουν τη λειτουργία της αγοράς. Στο μέτρο που αυτό συμβαίνει, δικαιολογούνται προσωρινά έκτακτα μέτρα προστασίας του καταναλωτή, όπως η επιβολή πλαφόν.
Τα μέτρα αυτά όμως, για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής και μακροπρόθεσμης πολιτικής διασφάλισης των συμφερόντων του καταναλωτή, στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού. Ο τρόπος της επιβολής του συγκεκριμένου πλαφόν εγείρει ορισμένα ερωτηματικά. Το σκεπτικό της απόφασης, βασίζεται μόνο στη σύγκριση τιμών λιανικής μεταξύ Αττικής και νησιών. Δεν δίνονται στοιχεία για το τί συμβαίνει στις τιμές χονδρικής, στη διαδικασία και το κόστος μεταφοράς κλπ. Εφ’όσον η πολιτεία παρεμβαίνει, θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τί συμβαίνει σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων: Διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, εταιρείας μεταφοράς, πρατήρια. Δεν είναι ούτε αποτελεσματικό ούτε δίκαιο, τα όποια προσωρινά και έκτακτα μέτρα να επιβάλλονται μόνο στη λιανική – εκτός εάν αποδεικνύεται με αντικειμενικά στοιχεία ότι εκεί και μόνο εστιάζεται το πρόβλημα.
Eπιπλέον, σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών στην αγορά των καυσίμων όπως αυτές των τελευταίων ημερών, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ορισμένοι ασυνείδητοι επαγγελματίες να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν τον καταναλωτή με διάφορους τρόπους, χωρίς να παραβιάσουν το πλαφόν: με νοθεία στα καύσιμα, με παράδοση μικρότερης ποσότητας από αυτή που χρεώνεται ο καταναλωτής, κλπ. Η κρατική μηχανή θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αυξημένους και έκτακτους ελέγχους, τόσο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ερωτάται ο Υπουργός :

1. Ερευνήθηκε πριν την επιβολή του πλαφόν στη λιανική η διαφορά των τιμών χονδρικής μεταξύ νησιών και Αττικής ; Αν ναι, τί συμπέρασμα προκύπτει; Δικαιολογείται μέ κάποιο τρόπο από τα στοιχεία το πλαφόν να επιβάλλεται μόνο στη λιανική και όχι και στα προηγούμενα στάδια της εμπορίας;
2. Δεδομένων των εκτάκτων συνθηκών που προαναφέρθηκαν, γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ποιότητα και την ποσότητα των καυσίμων που τα πρατήρια παραδίδουν τις ημέρες αυτές ; Αν ναι, πόσοι έλεγχοι, από ποιά συνεργεία και με τί αποτελέσματα ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μανούσος Γ. Βολουδάκης