Νέος νόμος για τις “Ρυθμίσεις Θεμάτων Κτηνοτροφίας”

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το να πω ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ δύσκολες συνθήκες στην άσκηση του επαγγέλματός τους είναι πραγματικά πολύ λίγο. Οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω των όρων που επικρατούν στην διεθνή αγορά.

Η αγορά είναι πλέον ανοιχτή και διεθνοποιημένη. Κανένα κράτος δεν ορίζει τις τιμές και αυτό που σήμερα παρατηρείται είναι οι τιμές στα δικά μας προϊόντα να είναι σταθερές, χαμηλές ουσιαστικά, εδώ και χρόνια και οι τιμές στις αναγκαίες πρώτες ύλες για την κτηνοτροφία να έχουν ανεβεί δραματικά. Οι τιμές του κρέατος, ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος είναι χαμηλές λόγω της υπερπροσφοράς τέτοιου κρέατος. Ειδικά εδώ στη γειτονιά μας, τα βαλκάνια. Οι τιμές του γάλακτος το ίδιο. Και από την άλλη οι τιμές στις ζωοτροφές, λόγω της διεθνούς κρίσης στα δημητριακά, συνδεόμενης και με την ενεργειακή κρίση, έχουν αυξηθεί δραματικά. Βέβαια υπάρχουν και συνθήκες της εσωτερικής αγοράς που μπορεί να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, και εδώ παρά το ότι έχει γίνει πρόοδος χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσπάθεια. Η τιμή του καλαμποκιού, που είναι η πιο σημαντική εισροή στην κτηνοτροφία μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε πάνω από 40%. Τώρα, τις τελευταίες εβδομάδες, κύριε Υπουργέ, έχει αρχίσει μείωση στα διεθνή χρηματιστήρια και αυτό είναι θετικό. Πληροφορούμαι ότι εν μέρει έχει περάσει ήδη και στην ντόπια αγορά. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός ούτως ώστε όσο μειωθεί η τιμή του καλαμποκιού -που υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι θα μειωθεί κι άλλο γιατί υπάρχει μεγάλη παραγωγή- να εξασφαλίσουμε ότι ο κτηνοτρόφος θα μπορέσει πραγματικά να καρπωθεί το όφελος από αυτή τη μείωση.

Οι συνθήκες για την αιγοπροβατοτροφία στην Κρήτη είναι ακόμα πιο δύσκολες. Και αυτό γιατί έχουμε το κόστος μεταφοράς. Επιβαρυμένοι ναύλοι λόγω των τιμών του πετρελαίου. Σε μας η κτηνοτροφία είναι ορεινή, τα εδάφη είναι φτωχά. Δεν υπάρχουν εκτάσεις για καλλιέργεια ζωοτροφών. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει νερό, και έχουμε όλες τις δυσκολίες του ορεινού όγκου. Οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή Κρήτη, κύριε Υπουργέ, είναι πραγματικά στα όρια της επιβίωσης. Μπορεί να είναι πολύ βαριά η κουβέντα που λέω, είναι όμως μια πραγματικότητα που μόνο όσοι έχουμε άμεση επαφή με τέτοιες περιοχές μπορούμε να καταλάβουμε.

Έχετε κάνει μεγάλες προσπάθειες –και το αναγνωρίζω αυτό- για την βελτίωση των συνθηκών όχι μόνο με το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα αλλά και πριν από αυτό. Φέρατε την εξισωτική αποζημίωση πέρυσι σχεδόν ένα χρόνο πιο μπροστά. Και θα σας παρακαλούσα, κύριε Υπουργέ, να κάνετε το ίδιο και φέτος. Γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Πρέπει να βρεθεί ένα τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που έγινε πέρυσι θα γίνεται και μέχρι τη λήξη τουλάχιστον του συστήματος εξισωτικής αποζημίωσης, ότι θα έρχεται ένα χρόνο πιο μπροστά μέχρι να δούμε τι θα γίνει, πως θα βελτιωθούν οι συνθήκες.

Ήταν ιδιαίτερα θετική η προσπάθεια που κάνατε, η ρύθμιση που επιβάλλατε για την αναγραφή στην απόδειξη της λιανικής της προέλευσης του κρέατος. Γενικότερα είναι σαφές ότι έχετε μια συνολική προσέγγιση στην κτηνοτροφία. Χρειαζόμαστε και άλλη προσπάθεια γιατί μπροστά μας έχουμε ένα βουνό πραγματικά και το ξέρετε. Και γι’ αυτό έχω να σας προτείνω και ορισμένα σημεία στα οποία θα επικεντρωθώ στη συνέχεια.

Το σχέδιο νόμου έχει μία σειρά από θετικές ρυθμίσεις και αντιμετωπίζει το θέμα σφαιρικά, όπως και πρέπει. Διότι η κτηνοτροφία ήταν εγκαταλελειμμένη για 10ετίες, χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις από την πολιτεία.
Είναι πολύ θετικό το ότι διευκολύνετε τις διαδικασίες ίδρυσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το ότι περιορίζετε τη γραφειοκρατία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι εισάγετε ρυθμίσεις σχετικές με τον ΕΛΟΓ. Κι εδώ θα μου επιτρέψετε να πω δύο λόγια παραπάνω. Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος έκανε πολύ καλή δουλειά με τα ισοζύγια γάλακτος και πρέπει να τη συνεχίσει. Κατάφερε να ελέγξει πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις, ούτως ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» εισαγωγών. Επέβαλε ποινές, τις δημοσιοποίησε και αυτή είναι η πιο σημαντική ενέργεια που έχει γίνει μέχρι τώρα στον τομέα αυτό. Επεκτείνετε την αρμοδιότητα και στο κρέας. Πράττετε άριστα. Θα γίνουν αντίστοιχοι έλεγχοι στα ισοζύγια κρέατος των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε πως ό,τι πωλείται για ντόπιο, είναι πραγματικά ντόπιο, πράγμα σημαντικό και για τον καταναλωτή και για τον κτηνοτρόφο. Χρειάζεται πόρους ο ΕΛΟΓ, ο ΕΛΟΓΑΚ, πλέον και πολύ σωστά κάνετε και τους εξασφαλίζετε. Μειώσατε την εισφορά στο γάλα από 1% σε 0,75% και την επιβάλλατε και στα εισαγόμενα γάλατα, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καλό για όλους. Εφόσον υπάρχει έλεγχος για το κρέας, βάζετε μία εισφορά και στο κρέας. Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα, όμως, να σας παρακαλέσω είτε σε αυτό το σχέδιο νόμου είτε με υπουργική σας απόφαση στη συνέχεια, να εξασφαλίσετε ότι η εισφορά αυτή δεν θα βαρύνει τον κτηνοτρόφο. Μπορεί να είναι μικρή η αξία, παρόλα αυτά η κτηνοτροφία σήμερα δεν σηκώνει άλλες επιβαρύνσεις.

Προφανώς αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα κτηνιατρικά φάρμακα. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Δείχνετε ότι έχετε ευαισθησία σε αυτό το θέμα, γι’ αυτό και θεσπίζετε αναγραφή της λιανικής τιμής των κτηνιατρικών φαρμάκων πάνω στη συσκευασία. Ήταν πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και διαφορετικά, γιατί είναι γνωστό πως μία τέτοια ρύθμιση μπορεί να έχει προβλήματα στην εφαρμογή της, από τα δικαστήρια. Υπάρχουν προηγούμενα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και των Υπηρεσιών τόσο Εμπορίου όσο και Αγροτικής Ανάπτυξης, να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά του φαρμάκου.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων που ο ΕΛΓΑ δίνει στους κτηνοτρόφους. Υπάρχει σήμερα ένα όριο στα 650 μέτρα υψόμετρο. Ζημιές που συμβαίνουν από κακοκαιρία σε υψόμετρο πάνω από τα 650 μέτρα, δεν αποζημιώνονται.
Αυτό το όριο πρέπει να καταργηθεί, κύριε Υπουργέ. Ο ίδιος ο κτηνοτρόφος ξέρει ότι δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά το χειμώνα.
Εν πάση περιπτώσει, επειδή πιθανώς να είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα όριο, θα πρέπει αυτό να αυξηθεί. Ειδικά για εμάς στην Κρήτη, που οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές, τα 650 μέτρα δεν λένε τίποτα. Κατά κανόνα οι εκμεταλλεύσεις είναι πολύ υψηλότερα. Το όριο αυτό πρέπει να πάει τουλάχιστον στα 1.000 μέτρα, αν πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο.

Θέλω να σας συγχαρώ για την τροπολογία με την οποία περικόπτετε την επιδότηση των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων και τη μεταφέρετε σε υποτροφίες για παιδιά αγροτοκτηνοτρόφων. Για εμένα είναι μία εξαιρετική κίνηση. Θα έλεγα ότι ανοίγει ένα δρόμο για περικοπές και άλλων πόρων που σπαταλιούνται σε οργανώσεις τέτοιου είδους. Μιλώ συγκεκριμένα για το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, το οποίο καρπώνονται αυτή τη στιγμή οι ενώσεις των συνεταιρισμών. Το κόστος, κύριε Υπουργέ, είναι πολύ υψηλό. Ανέλαβε ο Κρατικός Προϋπολογισμός να το καλύπτει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Καλή κίνηση. Και πραγματικά εκπλήσσομαι που αυτοί που άφησαν το κόστος να είναι υψηλό, σήμερα έρχονται και σας επικρίνουν για τέτοιες κινήσεις. Επειδή, όμως, κύριε Υπουργέ, τα λεφτά του Προϋπολογισμού είναι του φορολογούμενου, εγώ θα σας έλεγα να μειώσετε ακόμα περισσότερο το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. Έτσι κι αλλιώς είναι μηδαμινό στην πράξη από εδώ και πέρα για τις ενώσεις. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η σπατάλη στις ήδη χρεοκοπημένες ενώσεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε με αυτό τον τρόπο, μεταφέρετέ τα σε ενισχύσεις –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Σας ευχαριστώ πολύ.