Διερεύνηση του Συνόλου της Υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΝΙΩΝ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Επί του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής “Για τη Διερεύνηση του Συνόλου της Υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου”

Ο κ. Βολουδάκης έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγοντας πολλές από τις τοποθετήσεις συναδέλφων από την αντιπολίτευση απόψε έχω την αίσθηση ότι ακούσαμε ομιλίες που είχαν ετοιμασθεί πριν να βγει το πόρισμα και πριν από τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού, γιατί έχω την αίσθηση ότι πολλοί από τους συναδέλφους που μίλησαν κάνουν ότι δεν κατάλαβαν ότι για πρώτη φορά έρχεται η πλειοψηφία μιας εξεταστικής επιτροπής, που εκ των πραγμάτων ανήκει στην κυβερνώσα παράταξη και αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες στην πλευρά της. Και ακόμα περισσότερο σήμερα έρχεται ο Πρωθυπουργός και αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί και εγγράφει και τις υποθήκες όπως πρέπει να κάνει ένας υπεύθυνος ηγέτης , για το πώς αυτά θα ξεπεραστούν και δεν θα ξανασυμβούν στο μέλλον.
Και για να απαντήσω στο μόλις προλαλήσαντα συνάδελφο και μέλος της εξεταστικής επιτροπής με τον οποίο συνεργαστήκαμε πολύ καιρό, επί ενάμιση μήνα, δουλεύοντας πολύ σκληρά, στο τι θα πούμε στους κατοίκους της Χαλκιδικής και όπου αλλού προέκυψαν τέτοια προβλήματα για τα οποία θα μιλήσω στη συνέχεια, θα τους πούμε ότι ανεκλήθησαν οι αποφάσεις με τις οποίες προχωρούσαν οι ανταλλαγές. Αυτό είναι το βασικότερο από όλα. Θα τους πούμε και για την ευθύνη που αναλάβαμε, αλλά θα πούμε ότι το πρόβλημα που πήγαινε να δημιουργηθεί, τελικά δεν δημιουργείται, γιατί ανεκλήθησαν οι αποφάσεις με τις οποίες αντηλλάσσοντο τα ακίνητα του δημοσίου με τον τρόπο που όλοι έχουμε συζητήσει απόψε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είδαμε στην εξεταστική επιτροπή πολλές διαστάσεις του σκανδάλου το οποίο εξετάσαμε. Είδαμε νοσηρά χαρακτηριστικά πραγματικά της ελληνικής πραγματικότητας, της ελληνικής πολιτείας, διαχρονικά και είδαμε ακόμα και κάτι που πλήγωσε πραγματικά την ελληνική κοινωνία, ένα μοναστήρι, ένα πνευματικό ίδρυμα να ασκεί μία διαχείριση της περιουσίας του που δεν ταιριάζει σε αυτό που είναι η ορθόδοξη παράδοση, που δεν ταιριάζει σε αυτό που είναι το Άγιο Όρος. Μέσα από όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία, όμως να αναδείξουμε και την πραγματικότητα.
Ποια είναι η ουσία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με απλά λόγια; Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι ως το 2004 εκχωρήθηκε κυριότητα σε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, που δεν εδικαιούτο η Μονή και της εκχωρήθηκε αυτή η κυριότητα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες κυβερνήσεις –φαίνεται αυτό και με έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας το 2002- ξεκίνησαν να διερευνούν τη δυνατότητα των ανταλλαγών, μια δυνατότητα την οποία η Κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2004, προχώρησε και πραγματικά στις μέρες μας έγινε και εκεί έγκειται και η ευθύνη την οποία αναλάβαμε και ως παράταξη συνολικά και ο Πρωθυπουργός σήμερα.
Πρέπει να πούμε και ποια είναι η ουσία της υπόθεσης των ανταλλαγών, μια που το ζήτημα της κυριότητας το έχουν διεξοδικά αναλύσει οι συνάδελφοι.
Και θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς να παραδεχτούμε –το γράψαμε άλλωστε και στο πόρισμα- ότι κατά τη διαδικασία των ανταλλαγών έχουμε πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι τα ακίνητα τα οποία ήταν τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής Βατοπεδίου υπερτιμήθηκαν από τους εκτιμητές, ενώ τα ακίνητα του δημοσίου υποτιμήθηκαν. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος, το γράψαμε στο πόρισμα και βρήκαμε και τους λόγους και προσπαθούμε να θεμελιώσουμε, να χτίσουμε το θεσμικό σύστημα γύρω απ’ όλα αυτά, ούτως ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια πράγματα στο μέλλον.
Δεν είμαστε εκτιμητές ακινήτων, δεν ήταν δουλειά της Επιτροπής μας και απορώ πώς οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ιδίως με τόση ευκολία βγάζουν και το λογαριασμό πόσο κόστισε στο δημόσιο αυτή η ιστορία. Εμείς είδαμε ότι πραγματικά δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι εκτιμήσεις όπως έγιναν. Είδαμε ότι, για παράδειγμα, τη λίμνη σαν ιχθυοτροφείο το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών την εκτιμά περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε, γιατί φέρνει πολύ αισιόδοξες υποθέσεις για τις ποσότητες, τις τιμές κ.λπ.. Αυτά όλα τα είδαμε και είδαμε και πολλά άλλα τα οποία προέκυψαν από την κίνηση των λογαριασμών, από μια πολύ πλούσια επενδυτική δραστηριότητα της Μονής, η οποία πράγματι από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπρεπε να έχει επισημανθεί από την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Από τις αρχές του 2007 που υπήρχαν οι σχετικές αναφορές από τις τράπεζες έπρεπε να έχουν γίνει οι σχετικές ελεγκτικές ενέργειες που δεν έγιναν. Το αναγνωρίζουμε αυτό στο πόρισμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάνουμε προτάσεις για το πώς δεν θα ξαναγίνουν αυτά, κύριοι συνάδελφοι.
Εδώ έγκειται και η ουσία του ποια είναι η πολιτική ευθύνη. Περιγράψαμε όσα σας είπα και πολύ περισσότερα και αναλυτικότερα στο πόρισμα, σημεία στα οποία η πολιτεία δεν λειτούργησε σωστά. Και όταν κανείς έχει την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία της πολιτείας, ακόμα και αν δεν υπάρχει μια παρανομία Υπουργού η οποία να οδηγεί σε ποινική ευθύνη, να οδηγεί σε ποινικά δικαστήρια, ακόμα και τότε, όταν από τέτοιου είδους δυσλειτουργίες οδηγούμαστε σε συνθήκες σαν αυτές που περιγράψαμε, με σοβαρό δηλαδή κίνδυνο να υποστεί το δημόσιο ζημιά, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες να αναλαμβάνουν την ευθύνη, έτσι όπως έπραξε ο Πρωθυπουργός, έτσι όπως δεν έπραξε ο Αρχηγός της Αξιωματικής της Αντιπολίτευσης, που μας θύμισε δυστυχώς άλλες εποχές, που η ποιότητα της δουλειάς μας στην Εξεταστική Επιτροπή δεν θα το επέτρεπε. Και κύριοι συνάδελφοι, ειδικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αδικείστε από τη στάση αυτή του Αρχηγού σας, γιατί στην Επιτροπή και εσείς, όπως και όλοι μας, κάνατε σκληρή δουλειά για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και δεν περιμέναμε -δεν σας κρύβω- ότι θα ερχόσασταν με λογική κομματικού στρατού από τα παλιά να πείτε: «Α, ξέρετε; Στις μέρες μας δεν έγινε τίποτα, στις μέρες μας όλα καλά». Αυτό το λάθος δεν έπρεπε να το κάνετε, αυτό εμείς δεν το κάναμε και γι’ αυτό θέτουμε τις υποθήκες, γι’ αυτό θέτουμε τις βάσεις για να χτίσουμε μια διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου, η οποία θα είναι θωρακισμένη στο μέλλον από τέτοια νοσηρά φαινόμενα.
Σας ευχαριστώ.