Δηλώσεις του Μ. Βολουδάκη για τα μέτρα στήριξης των αγροτών της Κρήτης

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μέτρα στήριξης των αγροτών της Κρήτης δήλωσε τα εξής :

Ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα, και στη σημερινή σύσκεψη, τη μέγιστη δυνατή πίεση, τη μέγιστη δυνατή πολιτική επιρροή για να βελτιώσουμε τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης. Διευκρινίστηκαν σήμερα αρκετά πράγματα, όπως το ότι θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση 5% για το ελαιόλαδο, αυξημένη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης, ότι θα μειωθεί η παρακράτηση του ΕΛΓΑ για τα θερμοκήπια από 3% στο 0,5%. Πρόσθεσε στα μέτρα ο Υπουργός καί αυξημένη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα θερμοκήπια. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός για πρώτη φορά μίλησε για προσπάθεια από πλευράς του να αυξηθεί το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων για το ελαιόλαδο. Θέσαμε επίσης τα ζητήματα της κτηνοτροφίας και των εσπεριδοειδών. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συγκαλέσει σύντομα σύσκεψη ειδικά για την κτηνοτροφία της Κρήτης. Για τα εσπεριδοειδή οι εξαγγελίες του Υπουργού επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ασφαλώς έχουμε ακόμα ζητήματα προς επίλυση, και γενικά, αλλά και ειδικότερα στους τομείς των εσπεριδοειδών και την κτηνοτροφίας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια τόσο για την περαιτέρω βελτίωση του πακέτου ενίσχυσης, όσο – κυρίως – για την δημιουργία ουσιαστικών προοπτικών στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης μέσω των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Α.Μ. Πιστεύω ότι σήμερα έχει γίνει αντιληπτό ότι η Κρήτη δικαιούται ουσιαστικότερη συμμετοχή στα προγράμματα της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σχετικά με την αποχώρηση ορισμένων Βουλευτών και εκπροσώπων των αγροτών από τη σύσκεψη, ο Μ.Βολουδάκης δήλωσε :

Θεωρώ απαράδεκτη την αποχώρηση συναδέλφων βουλευτών και εκπροσώπων των αγροτών από τη σύσκεψη. Πρώτον δεν δικαιούται κανείς και για οποιοδήποτε λόγο να επιχειρήσει να επιβάλλει τον αποκλεισμό εκλεγμένου εκπροσώπου του Χανιώτικου λαού από συζήτηση για ζητήματα της Κρήτης. Δεύτερον, όλους όσους συμμετέχουμε σε τέτοιους συσκέψεις, μας στέλνουν οι πολίτες που εκπροσωπούμε για να υποστηρίξουμε τα δίκαιά τους. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποχωρούμε. Λυπούμαι ιδιαιτέρως για τους συναδέλφους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επέλεξαν αυτή την τακτική. Πρόκειται για ένα ολισθηρό αντιδημοκρατικό δρόμο.