ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Ιανουαρίου 2009
Θέμα : Βολουδάκης προς τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης : Το συντομότερο μέτρα για το λάδι
Ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, ζητά με επιστολή του προς τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ.Σ.Χατζηγάκη, μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην αγορά του ελαιολάδου, αντίστοιχα με τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των παραγωγών σιτηρών της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Σωτήρη Χατζηγάκη
Αθήνα, 15 / 01 / 09
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Η δραματική μείωση της τιμής του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά, με την παράλληλη εκτίναξη του κόστους καλλιέργειας, έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση του νομού Χανίων. Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νομού μας, που ενισχύει σε κάποιο βαθμό το εισόδημά του από την παραγωγή ελαιολάδου. Όταν το εισόδημα της ελιάς μειώνεται, οι επιπτώσεις αλυσιδωτά μεταφέρονται σε κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα στο νομό.
Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να επηρεάσει τις τιμές της διεθνούς αγοράς – για αυτό και ο ακραίος λαϊκισμός ορισμένων κύκλων δεν βοηθά στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε καμμιά δυνατότητα αντίδρασης στην τρέχουσα κρίση. Είδαμε ήδη τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση για την ενίσχυση των παραγωγών των σιτηρών της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Θεωρώ επιβεβλημένο να υπάρξει μια αντίστοιχη στρατηγική για την ενίσχυση του τομέα του ελαιολάδου. Πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπισθούν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελαιολάδου, μπορεί να συμπεριλαμβάνει μέτρα όπως άτοκα ή επιδοτούμενου επιτοκίου δάνεια για τους ελαιοπαραγωγούς, βελτίωση του καθεστώτος αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, διευθέτηση του ζητήματος του ποιοτικού παρακρατήματος κ.α. Παράλληλα πρέπει να τεθεί το θέμα του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για το ελαιόλαδο, το οποίο παραμένει στο 7%, όταν άλλα προϊόντα της πατρίδας μας έχουν επιστροφή 12%. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ζήτημα το οποίο χρειάζεται ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και οπωσδήποτε θα πάρει χρόνο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε τη διεκδίκηση. Θα πρέπει ακόμα να δούμε το θέμα των συνθηκών του ανταγωνισμού στα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων στην Κρήτη παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, παρά τις διεθνείς μειώσεις. Και βέβαια σε συνεργασία με τις κατά τόπον Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τον ΕΦΕΤ να ελεγχθεί η αγορά για φαινόμενα νοθείας του ελαιολάδου.
Όλα τα ανωτέρω απαιτούν μελέτη, εξειδίκευση και επεξεργασία. Για αυτό θα πρέπει πιστεύω το συντομότερο να συγκληθεί μια σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή και των βουλευτών των ελαιοπαραγωγικών νομών, ώστε να εξετασθούν όλα τα δυνατά μέτρα και ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αντιλαμβάνομαι το φόρτο εργασίας τις πρώτες ημέρες που αναλάβατε τη νέα σας θέση, το ζήτημα όμως για πολλούς από τους ελαιοπαραγωγούς μας έχει ήδη χαρακτήρα κατεπείγοντος. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην άμεση και αποτελεσματική σας αντίδραση.
Με τιμή
Μανούσος Γ. Βολουδάκης