Συνέντευξη τύπου του Μ. Βολουδάκης σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κρήτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Ιανουαρίου 2009

Συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κρήτης σχετικά με τα Αγροτικά Ζητήματα, έδωσε ο Μ. Βολουδάκης την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009. Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης.

Εξειδικεύθηκε χθες, με ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρόγραμμα για τη στήριξη των αγροτών.
Ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν έχει υλοποιηθεί τέτοιου ύψους πρόγραμμα ενισχύσεων του αγροτικού κόσμου. (500 εκ μέσω ΕΛΓΑ + 120 εκατ. επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης). Πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι τα ποσά αυτά εξοικονομούνται από την κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Οικονομικών κ.Παπαθανασίου για την ενίσχυση των αγροτών, σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τα δημόσια οικονομικά, δύσκολη για όλη την κοινωνία και όλες τις παραγωγικές τάξεις.
Παρ’όλα αυτά, οφείλω να επισημάνω ότι η εξειδίκευση που έγινε στην κατανομή των ποσών ανά
προϊόν, δημιουργεί ερωτήματα. Πιστεύω ότι είναι λάθος το να μην εξειδικεύεται για προϊόντα όπως το ελαιόλαδα ο τρόπος και το ύψος της ενίσχυσης
Πριν από τον ξεσηκωμό των αγροτών των τελευταίων ημερών, είχε ήδη εξαγγελθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης των παραγωγών σιτηρών – ανεξάρτητα από τα μέτρα που συζητούμε σήμερα. Μόλις ανέλαβε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο σημερινός Υπουργός του απηύθυνα επιστολή με την οποία του ζητούσα σύσκεψη για να συζητηθεί ένα αντίστοιχο πακέτο για το ελαιόλαδο. Σημείωνα μάλιστα στην επιστολή μου, και το είπα και στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα, ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Μπορώ να κατανοήσω τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι με το συνολικό ποσό που εξαγγέλθηκε έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια που έχει η οικονομία μας. Είναι άλλωστε όπως προανέφερα το μεγαλύτερο πακέτο έκτακτης στήριξης που είδε ποτέ ο αγροτικός κόσμος της χώρας. Δεν μπορώ όμως κατανοήσω γιατί για την ενίσχυση του ελαιολάδου ακολουθείται διαφορετική μεθοδολογία από ότι για τα άλλα προϊόντα.
• Είναι απολύτως απαραίτητο να διευκρινισθεί το ποσό της ενίσχυσης για το ελαιόλαδο, είτε στρεμματικά είτε ανά ελαιόδεντρο είτε με όποιο τρόπο κρίνεται προσφορότερος, όπως έγινε και για τα άλλα προϊόντα.
• Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά, των οποίων τα προβλήματα στην αγορά, ιδίως για τα εσπεριδοειδή, είναι φέτος πολύ μεγάλα. Αντίστοιχα, πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης.
• Πρέπει άμεσα να ελεγχθεί αποτελεσματικά το ολιγοπώλιο των λιπασμάτων, ώστε οι εγχώριες τιμές να ακολουθήσουν τις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στα λιπάσματα διεθνώς.
• Πηγαίνοντας στα μακροπρόθεσμα, πρέπει ακόμα να δούμε πώς θα γίνει η προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στις νέες συνθήκες της αγοράς. Πρέπει να δώσουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους προοπτική και όχι επιδόματα. Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του ΥΠΑΑΤ προσφέρει τις ευκαιρίες.
Είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς. Το μέλλον μας δεν μπορεί να βασιστεί σε έκτακτα κρατικά επιδόματα. Πρέπει όμως να μη βλέπουμε δογματικά τα πράγματα, αλλά με ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ούτως ή άλλως η γεωργία σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει βασιστεί στην κρατική παρέμβαση. Η ευρωπαϊκή γεωργία είναι ένα ιδιόμορφο υβρίδιο μεταξύ ελεύθερης αγοράς και κρατικού παρεμβατισμού. Πολλά από τα σημερινά προβλήματα είναι προβλήματα που δημιουργήθηκαν από στρεβλές ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές δεκαετιών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, το κράτος οφείλει να παρέμβει, και ορθώς πράττει και παρεμβαίνει. Όμως όταν το κράτος παρεμβαίνει πρέπει να το κάνει με τρόπο δίκαιο απέναντι σε όλους. Δεν μπορεί να έχει άλλα κριτήρια για τον παραγωγό της Κεντρικής ή Βόρειας Ελλάδας και άλλα για τον παραγωγό της Κρήτης.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν είναι μέσα στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κι ότι πρόκειται για ένα τεχνικό λάθος που θα διορθωθεί. Με το σκοπό αυτό θα επισκεφθώ τον Υπουργό αύριο για να του εκθέσω το ζήτημα.