Συνάντηση του Μ. Βολουδάκη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29 Ιανουαρίου 2009

Θέμα : Συνάντηση Βολουδάκη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Βουλευτής Χανίων Μ. Βολουδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σ.Χατζηγάκη για να του εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με το ζήτημα των ενισχύσεων των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, όπως τις παρουσίασε και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου στα Χανιά. Ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι ναι μεν τα έκτακτα επιδόματα δεν συνιστούν λύση των προβλημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, όμως όταν το κράτος παρεμβαίνει στην οικονομία πρέπει να το κάνει με τρόπο δίκαιο απέναντι σε όλους. Δημιουργείται σήμερα η εντύπωση ότι τα προϊόντα της Κρήτης δεν έχουν αντιμετωπισθεί με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίσθηκαν προϊόντα όπως δημητριακά, καπνά, βαμβάκι κλπ. Ενώ για τα άλλα προϊόντα εξειδικεύονται ποσά ανά στρέμμα για αποζημιώσεις και ενισχύσεις, αυτό δεν γίνεται για το ελαιόλαδο, ενώ δεν υπάρχει καμμιά αναφορά στα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά.
Ο Μ. Βολουδάκης ζήτησε από τον Υπουργό να διευκρινίσει ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ και με την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα ισχύσουν και για το ελαιόλαδο, όπως ακριβώς και για τα άλλα προϊόντα που έχουν μπει στο πρόγραμμα ενίσχυσης.
Παρουσίασε ακόμα το ειδικότερο πρόβλημα του νομού Χανίων, όπου δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για αποζημίωση για ακαρπία ή μειωμένη παραγωγή, και όπου πιθανώς θα υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί μέσω ΕΛΓΑ . Για το λόγο αυτό ζήτησε να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατ’εξαίρεσιν ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, τουλάχιστον στις περιοχές όπως η Κρήτη όπου οι δύσκολες συνθήκες της διεθνούς αγοράς γίνονται ακόμα δυσκολότερες λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς Και επιπλέον ζήτησε σχεδιασμό και υλοποίηση μέτρων μακροπρόθεσμης πολιτικής για τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Κρήτης.
Ο Υπουργός διευκρίνισε κατ’αρχήν ότι ως προς το ζήτημα των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης, ισχύει για το ελαιόλαδο ό,τι και για τα άλλα προϊόντα. Εκ παραδρομής δεν υπάρχει σχετική αναφορά στο τελικό δελτίο τύπου του Υπουργείου στις 26 / 01 / 09, ενώ ο Υπουργός είχε κάνει σχετικές δηλώσεις και στη σύσκεψη των φορέων στις 22 / 01 / 09.
Ως προς το ζήτημα της υποβολής αιτήματος προς την Ε.Ε. για έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση (και όχι αποζημίωση) των ελαιοπαραγωγών εντός του δεδομένου πακέτου των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο Υπουργός ανέφερε ότι το βλέπει κατ’αρχήν θετικά, επιφυλάχθηκε όμως να απαντήσει μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και διαβούλευση με τις υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση προέχει η ολοκλήρωση των επαφών του στις Βρυξέλλες, με σκοπό την επιβεβαίωση της αποδοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.