Επίσκεψη του Μ. Βολουδάκη στο Κέντρο Υγείας Βάμου

10 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Επίσκεψη Βολουδάκη στο Κέντρο Υγείας Βάμου

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Υγείας Βάμου, για να ενημερωθεί από τη Διεύθυνση, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς για τις συνθήκες λειτουργίας του. Με την επίσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε ο κύκλος επισκέψεων του Βουλευτή στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας του νομού, ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με επισκέψεις στα Κ.Υ. Καντάνου και Καστελιού Κισσάμου.
Σε δηλώσεις του ο Μ.Βολουδάκης μετά την επίσκεψη τόνισε ότι το Κ.Υ. Βάμου λειτουργεί κατά υποδειγματικό τρόπο. Αυτό οφείλεται κατ’εξοχήν στις προσπάθειες του προσωπικού, (γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων). Επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όχι μόνο στα πλαίσια της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ., αλλά και υποστηρίζοντας το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Το Κ.Υ. Βάμου δεν έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό ή υλικοτεχνική υποδομή, αν και θα λειτουργούσε αποτελεσματικότερα αν ήταν εφικτή η επέκταση του κτιρίου του. Στα προβλήματά του, συμπεριλαμβάνεται και η επιβάρυνσή του εδώ και πολλά χρόνια με την υποχρέωση εφημεριών για το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας.
Ο Μ.Βολουδάκης, σημείωσε ακόμη ότι η χωροθέτηση των Κ.Υ. του νομού Χανίων, έγινε προ τριάντα σχεδόν ετών, και δεν είναι αποτελεσματική : το νότιο τμήμα του νομού, με την ιδιαίτερη επιβάρυνσή του από τον τουρισμό το καλοκαίρι δεν καλύπτεται ουσιαστικά από Κ.Υ. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί είτε με νέα Κ.Υ. είτε με τη δημιουργία αποτελεσματικών πολυδύναμων Ιατρείων στα Σφακιά και την Παλιόχωρα (και όχι απλών αγροτικών ιατρείων).
Ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του στα Κ.Υ. στο Καστέλλι Κισσάμου και στην Κάντανο. Για το Κ.Υ. Κισσάμου ανέφερε ότι λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά. Είναι κενές δυο θέσεις οδοντιάτρων και ενός μικροβιολόγου, που βρίσκονται όμως στη διαδικασία της κάλυψης καθώς ειδικά για τις δυο πρώτες έχει ήδη γίνει προκήρυξη, ενώ για τη δεύτερη έχει κινηθεί η διαδικασία. Για την Κάντανο, ο Μ.Βολουδάκης ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα. Και στην Κάντανο οι εργαζόμενοι και η διεύθυνση προσπαθούν για το καλύτερο στο μέτρο των δυνάμεών τους, αλλά υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ και το κτίριο και η υλικοτεχνιική υποδομή είναι σε κακή κατάσταση. Η έλλειψη προσωπικού έχει επιβαρυνθεί από αποσπάσεις στο Νοσοκομείο Χανίων.
Συνοψίζοντας ο Μ.Βολουδάκης, ανέφερε ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει ικανοποιητική λειτουργία στα Κέντρα Υγείας. Αυτά στην πραγματικότητα δεν αφορούν μόνο την ενδοχώρα, αλλά ολόκληρο το νομό. Κι αυτό γιατί αν δεν λειτουργούν σωστά τα Κ.Υ. , επιβαρύνεται με υπέρμετρο φόρτο και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, για παροχή υπηρεσιών σε περιστατικά που στην πραγματικότητα δεν χρήζουν νοσοκομειακής αλλά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη σχετικά με την τοποθέτηση Διοικητού στο Νοσοκομείο Χανίων. Συμφώνησε ότι το ζήτημα επείγει και είναι ήδη απαράδεκτη η καθυστέρηση. Ανέφερε όμως ότι οι δηλώσεις του κ.Σκουλάκη σχετικά με καθυστέρηση λόγω δήθεν συγκρούσεων των βουλευτών της Ν.Δ. του νομού, δεν έχουν καμμιά βάση. Δεν στέκουν θεσμικά, αλλά ούτε και σε σχέση με το τί συμβαίνει στην πράξη. Οι βουλευτές δεν αποφασίζουν για την τοποθέτηση Διοίκησης – η ευθύνη είναι αποκλειστικά του Υπουργού. Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι έχει κάνει από πολύ καιρό τις εισηγήσεις του – όπως ασφαλώς έπραξαν και άλλοι φορείς του νομού. Όμως έχει τονίσει κατ’επανάληψιν και δημόσια και κατ’ιδίαν προς τον Υπουργό ότι θα στηρίξει – όπως έχει υποχρέωση – οποιαδήποτε επιλογή του, ασχέτως από που προέρχεται η πρόταση. Χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ.Σκουλάκη αντιπροσωπευτικές περασμένων δεκαετιών, των οποίων το πνεύμα και το ύφος δεν συνάδει με το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στα Χανιά σήμερα.