Νέος νόμος για τις “Τροποποιήσεις Επενδυτικών Νόμων και άλλες Διατάξεις”

Το λόγο έχει ο κ. Μανούσος Βολουδάκης Βουλευτής επίσης της Νέας Δημοκρατίας.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι επενδυτικοί νόμοι, οι διατάξεις που συλλήβδην ο κόσμος αποκαλεί «αναπτυξιακός νόμος», είναι το πιο υγιές όπλο που έχει η πολιτεία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και είναι το πιο υγιές και αποτελεσματικό όπλο γιατί είναι η κρατική παρέμβαση με την ελάχιστη δυνατή στρέβλωση των όρων της λειτουργίας της αγοράς. Μία κρατική παρέμβαση που μπορεί να δημιουργεί, αν γίνεται σωστή χρήση, θέσεις εργασίας και ευημερία για όλη την κοινωνία.
Οι ρυθμίσεις που εισαγάγετε κύριε Υπουργέ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί και διευρύνουν το αντικείμενο του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και κάνουν αποτελεσματικότερη τη διαδικασία της υλοποίησής του. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να βελτιωθεί, ως προς τον αναπτυξιακό νόμο και αυτό δεν είναι αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης, αλλά διοικητικής πρακτικής.
Πρέπει κύριε Υπουργέ, να επιταχυνθεί η διαδικασία των πληρωμών στον αναπτυξιακό νόμο. Αυτή τη στιγμή πάμπολλες επενδύσεις στη χώρα έχουν εγκριθεί για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο και ακόμα οι επενδυτές δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν τη συμμετοχή του δημοσίου, πράγμα που βέβαια δυσχεραίνει τα επιχειρηματικά σχέδια και άρα, το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της λειτουργίας του νόμου.
Φέρνεται μερικές ρυθμίσεις γύρω από τον τουρισμό, γύρω από την αναβάθμιση και ίδρυση ξενοδοχείων που είναι σε γενικές γραμμές πολύ θετικές, με το άρθρο 4.
Μέχρι σήμερα υπήρχε ένα απαράδεκτο κατά την άποψή μου καθεστώς, όπου ανά διετία εξεδίδετο μια κοινή υπουργική απόφαση που όριζε ποιες περιοχές της χώρας είναι κορεσμένες και ποιες δεν είναι, για να μπορεί να επιχορηγηθεί σε αυτές η ίδρυση ξενοδοχείων. Λέω ότι ήταν απαράδεκτη η διαδικασία μέχρι τώρα, γιατί ποτέ κατ’ αρχήν δεν κατάφερνε η πολιτεία στη διετία πραγματικά να κάνει την αναθεώρηση αλλά και γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο με ποια κριτήρια γίνεται όλη αυτή η δουλειά. Ξεκινούσε μια ατελείωτη διαπραγμάτευση μεταξύ των φορέων, που κανείς δεν ήξερε την κατάληξή της.
Ορθά πράττετε κύριε Υπουργέ και αλλάζετε το καθεστώς και το βάζετε στη νομοθετική ρύθμιση. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι για να λειτουργήσει σωστά η ρύθμιση όπως είναι σήμερα, πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία θα θεωρείται κορεσμένη ή μη μία περιοχή. Και αυτό γιατί ο επενδυτής χρειάζεται σταθερότητα. Πρέπει να γνωρίζει όταν ετοιμάζει την επένδυσή του, εάν η περιοχή για την οποία την ετοιμάζει, όταν θα φθάσει στη φάση της ωριμότητας, θα είναι επιλέξιμη ή όχι. Και βέβαια ξέρω ότι δεν μπορείτε τώρα στο νόμο να εντάξετε κριτήρια, αλλά μπορείτε κάλλιστα να βάλετε μια διάταξη, που θα δίνει εξουσιοδότηση είτε σε προεδρικό διάταγμα, είτε σε υπουργική απόφαση, το οποίο θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, με το Τεχνικό Επιμελητήριο με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να προκύψει από διαβούλευση, διαβούλευση που θα συμπεριλάβει κατ’ εξοχήν τους περιβαλλοντικούς όρους και να δούμε ποια θα είναι τελικά τα κριτήρια με τα οποία θα επιχορηγούνται οι ιδρύσεις νέων ξενοδοχείων. Γιατί το ζήτημα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο από την πλευρά της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και από την πλευρά της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδος μας.
Ανάμεσα στα άλλα μέσα στα κριτήρια πρέπει να προβλέπεται και μία δυνατότητα διαφοροποίησης μέσα στην ίδια περιφέρεια των όρων του κορεσμού ή μη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες στη χώρα μας, κύριε Υπουργέ, ως προς την ανάπτυξη του τουρισμού.
Η Κρήτη γενικά θεωρείται μία ανεπτυγμένη περιοχή. Δείτε όμως, στο Νομό Χανίων έχουμε δύο χιλιάδες κλίνες πέντε αστέρων, όταν σε όλη την Κρήτη έχουμε είκοσι δύο χιλιάδες κλίνες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέσα στην ίδια περιφέρεια, κάποιοι νομοί, κάποιες περιοχές βρίσκονται πίσω και χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Αυτό μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίζονταν και θα πρέπει να ενταχθεί κατά την άποψή μου στη διαχείριση των κριτηρίων για την οποία μίλησα και πριν, που θα πρέπει να προσδιοριστούν για να δίνουν σταθερότητα στο επενδυτικό περιβάλλον.
Σημειώστε, μιλώντας ειδικά για την Κρήτη, ότι την ανάγκη αυτής της διαφοροποίησης ανάμεσα στις περιοχές της Κρήτης την αναγνωρίζει εμμέσως και το ίδιο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο στο σχετικό του έγγραφο, που μιλά για τις κορεσμένες και μη περιοχές, θεωρεί κορεσμένες μόνο ορισμένες περιοχές της Κρήτης και όχι ολόκληρο το νησί. Κατά τα λοιπά, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εντάσσετε στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου και τα ξενοδοχεία των τριών αστέρων, που αποτελούν πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων στην πατρίδα μας και χρειάζονται και αυτά αναβάθμιση.
Έρχομαι στο άρθρο 3, κύριε Υφυπουργέ, όπου δίνετε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος και στις Μητροπόλεις να εντάσσονται στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου. Είναι σκόπιμο κατά την άποψή μου να διευκρινιστεί εδώ ότι η ένταξη αυτή αφορά το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Είναι αυτονόητο, αλλά καλό είναι μερικές φορές και τα αυτονόητα να διευκρινίζονται προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Παράλληλα κάνετε αναφορά στην Εκκλησία της Ελλάδος και στις Μητροπόλεις όλης της Ελλάδος, αλλά παραλείπετε να κάνετε την αντίστοιχη πρόβλεψη για την Εκκλησία της Κρήτης, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι ανεξάρτητη και θα πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση που έχει και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Ένα άλλο ζήτημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για εμάς στην Κρήτη είναι οι ρυθμίσεις οι σχετικές με τον ΟΑΔΥΚ και τον ΟΑΝΑΚ. Ο ΟΑΔΥΚ και ο ΟΑΝΑΚ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την Κρήτη που μέχρι τώρα έχει παράγει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, που μέχρι τώρα έχει εργαστεί και πιστεύω ότι αποτελεί και ένα πρόπλασμα αυτού που θα πρέπει να γίνει κάποτε σε όλη τη χώρα, για τη διαχείριση των υδάτων σε επίπεδο περιφέρειας, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Είναι σωστές οι ρυθμίσεις που εισάγονται, τις στηρίζω, όπως πιστεύω και οι λοιποί συνάδελφοι από την Κρήτη και μάλιστα τονίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω στο να υπάρξει τελικά πρόβλεψη για τη διαχείριση των υδάτων σε όλη την περιφέρεια, όχι μόνο στην Κρήτη, παντού, όπως ακριβώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει και ο ΟΑΔΥΚ και ο ΟΑΝΑΚ έχουν την υποδομή να το κάνουν.
Άκουσα κριτική από συναδέλφους, αλλά και έλαβα από το Τεχνικό Επιμελητήριο ένα έγγραφο, πριν από λίγη ώρα, στο οποίο εκφράζονται ορισμένες ενστάσεις γύρω από τη διαδικασία της ανάθεσης των μελετών και των έργων από τον ΟΑΔΥΚ και τον ΟΑΝΑΚ. Στο λίγο χρόνο που είχα να ερευνήσω το ζήτημα, βλέπω, ούτως ή άλλως, από το Προεδρικό Διάταγμα 383/1979, τον ιδρυτικό νόμο ουσιαστικά του ΟΑΔΥΚ, προβλέπεται ότι η ανάθεση των μελετών και των έργων και κάθε είδους εργασία από τον ΟΑΔΥΚ γίνεται στη βάση των κειμένων διατάξεων της νομοθεσίας για τα έργα και τις μελέτες του δημοσίου. Όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, αυτό εξασφαλίζει τη διαφάνεια. Διατηρώ την επιφύλαξη, επειδή πριν από λίγη ώρα, όπως σας είπα, το Τεχνικό Επιμελητήριο μας ενημέρωσε για την ένστασή του, αλλά έχω την αίσθηση από την πρώτη έρευνα ότι εφόσον ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα, προφανώς ισχύει και δεν αντικαταστάθηκε, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η διαφάνεια είναι ασφαλώς ζητούμενο και προαπαιτούμενο για κάθε αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα και πάντα το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ουσιώδεις παρεμβάσεις. Θα πρέπει, όμως, να δούμε και να επιβεβαιώσουμε ότι εφόσον ισχύουν οι διατάξεις ως έχουν, τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει.
Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές όλες οι ρυθμίσεις, τις οποίες έχετε φέρει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση -προσέθεσα ορισμένα σημεία τα οποία θεωρώ ότι επιδέχονται βελτιώσεως- και θεωρώ ότι με αυτές τις ρυθμίσεις οι επενδυτικοί νόμοι στην πατρίδα μας θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί και ένα ουσιώδες όργανο για την αξιοποίηση της δυνάμεως της πολιτείας για την έξοδο από την οικονομική κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Βολουδάκη.