Παρέμβαση του Μ. Βολουδάκη για την διάσωση περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ και για την διερεύνηση παρανομιών της ΕΑΣ Κυδωνίας- Κισσάμου

19 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Παρέμβαση Βολουδάκη για τη διάσωση περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ και για τη διερεύνηση παρανομιών της ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισσάμου

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη ζητά να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κρήτη να εξετασθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνεταιριστικού τομέα των Χανίων. Στην επιστολή του ο Μ.Βολουδάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, στα πλαίσια του νομικά εφικτού, να παραμείνει στα χέρια των αγροτών ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο από την περιουσία των ΕΑΣ. Το ζήτημα καθίσταται επείγον, σύμφωνα με το Βουλευτή Χανίων, διότι ειδικά για την ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισσάμου, μετά από την παραίτηση της ΑΤΕ από το αίτημα για ειδική εκκαθάριση, ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις περιουσιακών στοιχείων από ιδιώτες πιστωτές. Ο Μ.Βολουδάκης προτείνει στον Υπουργό να εξετασθεί η δυνατότητα να κλείσουν οριστικά οι χρεοκοπημένες Ενώσεις και να υποκατασταθούν στη λειτουργία τους από την Κεντρική Ένωση Χανίων, η οποία διατηρεί την αξιοπιστίας της, και στην οποία μπορεί να μετακινηθεί το προσωπικό των ΕΑΣ. Προτείνει ακόμα να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις των λοιπών Ενώσεων με ευθύνη της Κεντρικής. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί στην Κεντρική Ένωση η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την ΑΤΕ ώστε να διεκδικήσει για λογαριασμό των αγροτών όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ. Θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να δοθεί μια προσωρινή λύση, με τελικό σκοπό ο συνεταιριστικός τομέας να αναδιαρθρωθεί στη βάση Ομάδων Παραγωγών ανά προϊόν (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κτηνοτροφικά).
Ο Μ.Βολουδάκης κατέθεσε επίσης σήμερα ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία δίνει νέα στοιχεία για την αντιμετώπιση της ΕΑΣ Κυδωνίας Κισσάμου από τη Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν υπόνοιες μεθοδεύσεως. Ζητά να μάθει αν ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη τα ζητήματα κακοδιαχείρισης τα οποία διαπίστωσαν ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και ποιά κατάληξη είχε η συγκεκριμένη έρευνα. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ, διαβίβασε στη δικαιοσύνη την έκθεση κατά τουλάχιστον ανορθόδοξο τρόπο, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά : Αντί να κάνει παραπομπή στον Εισαγγελέα, απέστειλε το έγγραφο στο Πταισματοδικείο, και μάλιστα απευθύνοντάς το σε συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό.
Τα ίδια στοιχεία και έγγραφα διαβίβασε ο Μ.Βολουδάκης και στον Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα μετά από πρόσφατη αναφορά του Βουλευτού Χανίων.
Ακολουθεί η επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και η ερώτηση που κατατέθηκε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αθήνα, 19 / 02 / 09

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα : Η αντιμετώπιση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυδωνίας – Κισσάμου από τα δικαστήρια

Απαντώντας σε ερώτησή μου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αρ. πρωτ. 998 / 5-12-08 απάντησή του , μου γνωστοποιεί ότι ζητήματα κακοδιαχείρισης της ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισσάμου τα οποία διαπιστώθηκαν από κλιμάκιο ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διαβιβάσθηκαν «αρμοδίως» στη Δικαιοσύνη. (Η απάντηση του Υπουργού, η πορισματική έκθεση του ΥΠΑΑΤ και το σχετικό διαβιβαστικό επισυνάπτονται).
Προκύπτει από τα έγγραφα, ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε παραπομπή στον Εισαγγελέα, όπως θα έπρεπε να πράξει αν διαπίστωνε ή πιθανολογούσε τέλεση παρανόμων πράξεων, αλλά απλώς κοινοποίησε το έγγραφο στο Πταισματοδικείο Χανίων, επιλέγοντας ο ίδιος αυθαίρετα το βαθμό της Δικαιοσύνης στον οποίο απευθύνεται. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι απευθύνει το έγγραφο σε συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό, αναφέροντάς την ονομαστικά.
Ερωτώνται οι Υπουργοί :
α) Ερευνήθηκαν τελικά από τη Δικαιοσύνη τα ζητήματα που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει με το προαναφερθέν πόρισμα ελέγχου ;
β) Αν ερευνήθηκαν ποια ήταν η κατάληξη της έρευνας ; Αν δεν ερευνήθηκαν γιατί δεν ερευνήθηκαν και τι προτίθενται να πράξουν σχετικώς οι συναρμόδιοι Υπουργοί ;
γ) Με ποιο σκεπτικό ο αρμόδιος Προϊστάμενος του ΥΠΑΑΤ δεν έκανε παραπομπή στον Εισαγγελέα, αλλά απέστειλε το έγγραφο στo Πταισματοδικείο ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανούσος Γ. Βολουδάκης

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Σωτήρη Χατζηγάκη

Αθήνα, 19 / 02 / 09

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Εν όψει της σχεδιαζομένης επισκέψεώς σας στην Κρήτη, θα ήθελα να σας θέσω ένα ζήτημα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τον αγροτικό κόσμο των Χανίων. Γνωρίζετε την κατάσταση διάλυσης του συνεταιριστικού τομέα, διάλυση που ξεκίνησε ουσιαστικά με την κακοδιαχείριση της δεκαετίας του ’80. Καθίσταται επείγον πλέον να θέσουμε τις βάσεις μια προσωρινής έστω λύσης για τα Χανιά. Βασικό ζητούμενο είναι να εξευρεθεί μια λύση η οποία να επιτρέψει τη διάσωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας των ΕΑΣ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που έχουν απομείνει στις ΕΑΣ, καθώς και τη διασφάλιση στοιχειώδους κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ αγροτών και συνεταιριστικής οργάνωσης.
Μια τέτοια προσωρινή λύση θα μπορούσε να είναι το κλείσιμο των χρεοκοπημένων ΕΑΣ, ορισμένες εκ των οποίων λειτουργούν ούτως ή άλλως παρανόμως, και η υποκατάστασή τους από την Κεντρική Ένωση Χανίων. Η Κεντρική Ένωση Χανίων θεωρείται από όλους αξιόπιστος εταίρος. Διαθέτει επίσης τη σχετική τεχνογνωσία. Θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ να απορροφηθούν από την Κεντρική Ένωση, η οποία αν λάβει χρηματοδότηση από την ΑΤΕ θα μπορέσει να διεκδικήσει για λογαριασμό των αγροτών το περισσότερο δυνατόν από τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΑΣ τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα βγουν σε πλειστηριασμούς. Σημειώνω ότι η Κεντρική Ένωση έχει από το καταστατικό της τη δυνατότητα να εντάξει ως μέλη της και πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επιτρέπει να υπάρξει οργάνωση μακριά από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το επιβαρυμένο παρελθόν. Γνωρίζω ότι μια τέτοια λύση προϋποθέτει προεργασία νομική και πρακτική, και ότι εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα (χρέη, οικονομική κατάσταση, κλπ), τα οποία δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ολότητά τους γνωστά. Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσουμε, και για το λόγο αυτό καταθέτω αυτή την πρόταση.
Χαρακτηρίζω προσωρινή μια τέτοια λύση, καθώς θεωρώ ότι τελικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία νέων, μεγάλων ομάδων παραγωγών ανά προϊόν (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κτηνοτροφικά). Είμαι στη διάθεσή σας για συνεργασία επί του ζητήματος.
Με τιμή

Μανούσος Γ. Βολουδάκης