Συνάντηση του Μ. Βολουδάκη με τον Αγροτικό Σύλλογο Κουντούρας και τις Ομάδες Παραγωγών Κουντούρας, Λαφονησίου και Πλατάνου

23 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Συνάντηση Βολουδάκη με τον Αγροτικό Σύλλογο Κουντούρας και τις Ομάδες Παραγωγών Κουντούρας, Λαφονησίου και Πλατάνου.

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μ. Βολουδάκης επισκέφθηκε χθες 22/02/09 την Κουντούρα, όπου είχε συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής, με αντικείμενο τα προβλήματα των παραγωγών των κηπευτικών. Συζητήθηκαν οι διεκδικήσεις των παραγωγών που έχουν ήδη τεθεί στον Υπουργό, αλλά και ζητήματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη προοπτική των προϊόντων. Ο Μ.Βολουδάκης επισκέφθηκε επίσης το Δημοπρατήριο της Κουντούρας, στο οποίο συνεδρίαζαν εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, Λαφονησίου και Πλατάνου. Το βασικό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους παραγωγούς κηπευτικών είναι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους. Ο Μ.Βολουδάκης άκουσε τις απόψεις των παραγωγών για τις συνθήκες της αγοράς, οι οποίες διαμορφώνουν σήμερα τιμές παραγωγού τομάτας γύρω στα 30 λεπτά το κιλό, ύψος που είναι κάτω του κόστους για τις περισσότερες θερμοκηπιακές μονάδες.
Το ζητούμενο για τους παραγωγούς είναι ουσιαστικός έλεγχος της αγοράς και διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Κρίσιμο ζήτημα είναι ακόμα ο έλεγχος των εισαγωγών για υπολείματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων / λιπασμάτων. Θεωρούν ότι εισάγονται από τρίτες χώρες τέτοια προϊόντα, τα οποία είναι προφανώς χαμηλότερου κόστους, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
Ο Μ.Βολουδάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι θα ασκήσει στο μέτρο των δυνάμεών του πίεση ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι της αγοράς των κηπευτικών από τις κεντρικές υπηρεσίες το συντομότερο δυνατόν, τόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης για ζητήματα αγορανομικά, όσο και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζητήματα υπολειμάτων φυτοφαρμάκων – λιπασμάτων. Με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα των παραγωγών, θα προτείνει την κατάργηση της δυνατότητας που σήμερα δίνει ο νόμος για την διακίνηση από τους παραγωγούς προϊόντων χωρίς οριστικό τιμολόγιο (με δελτίο αποστολής), πράγμα που δυσχεραίνει τον έλεγχο των ενδιαμέσων σταδίων της εμπορίας. Τέλος ο Μ.Βολουδάκης δεσμεύθηκε να μεταφέρει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα αιτήματα των παραγωγών κηπευτικών σε σχέση με το πρόγραμμα έκτακτης ενίσχυσης των αγροτών, ιδίως μάλιστα αυτά που αφορούν την άμεση υλοποίηση εξαγγελιών όπως η μείωση του παρακρατήματος ΕΛΓΑ και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στους θερμοκηπιούχους.