Ερώτηση του Μ. Βολουδάκη προς τους Υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Τουριστικης Ανάπτυξης

12 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Χανίων Μ. Βολουδάκης στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητά τροποποιήσεις σε ορισμένα σημεία του Σχεδίου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, το οποίο σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα προόδου στην κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον». Το σχέδιο αυτό παρουσιάσθηκε πρόσφατα στη Βουλής και βρίσκεται στη τελική φάση διαμόρφωσης πριν την υπογραφή του από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Βολουδάκης είχε πρόσφατα συνάντηση με τους φορείς εκπροσώπους των επαγγελματιών του τουρισμού του Νομού Χανίων, καθώς και με το Τεχνικό Επιμελητήριο (Παράρτημα Δυτικής Κρήτης), τις απόψεις των οποίων έλαβε υπόψιν στη διαμόρφωση της παρεμβάσεώς του προς τους Υπουργούς.
Η παρέμβαση του Μ. Βολουδάκη, έχει σκοπό :
– να γίνουν αυστηρότεροι οι όροι δόμησης και λειτουργίας για τα μεγάλα σύνθετα συγκροτήματα ξενοδοχειακών μονάδων – κατοικιών , ούτως ώστε να περιορισθεί στο ελάχιστο δυνατόν η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να διασφαλιστούν όροι ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.
– να περιορισθούν τα ενδεχόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, από παραθεριστικές κατοικίες που χρησιμοποιούνται παράνομα ως ενοικιαζόμενα δωμάτια.
– να αναγνωρισθεί στο κείμενο και τους χάρτες του χωροταξικού η διεθνής σημασία του αεροδρομίου των Χανίων και του λιμανιού της Σούδας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Αθήνα, 12 / 03 / 09

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Τουριστικής Ανάπτυξης.

Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, το οποίο παρουσιάσθηκε πρόσφατα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στην κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σημεία στα οποία το σχέδιο του ειδικού χωροταξικού επιδέχεται βελτίωση, τόσο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και σε σχέση με τις συνθήκες υγιούς ανάπτυξης των τουριστικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν ακόμα ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κρήτη και το Νομό Χανίων, τα οποία χρειάζονται άμεση διόρθωση.

Για τον περιορισμό φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, μπορούν να προστεθούν στο κείμενο οι εξής ρυθμίσεις :

1. Να ορισθεί ότι το ελάχιστο εμβαδό των κατοικιών μέσα στα συγκροτήματα θα είναι 80 τ.μ. (Ούτως ώστε να αποφευχθεί η κατασκευή κατοικιών που θα χρησιμοποιούνται ουσιαστικά ως μπανγκαλόους του ξενοδοχείου, ενώ θα λειτουργούν χωρίς τις επιβαρύνσεις που έχει η λειτουργία ξενοδοχείου, με τις ανάγκες αδειοδοτήσεων, παροχής υπηρεσιών, κλπ)
2. Να περιορισθεί η δυνατότητα πώλησης των κατοικιών του συγκροτήματος από το 50% το οποίο το σχέδιο προβλέπει στο 30%.

Όσον αφορά το βασικότερο ζήτημα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης εκτάσεων 150 στρεμμάτων και πάνω για δημιουργία σύνθετων μορφών τουριστικής ανάπτυξης, προτείνονται οι εξής διευκρινίσεις / τροποποιήσεις:

3. Θα πρέπει να γίνει σαφής αναφορά στο γεγονός ότι τυχόν ρέματα και άλλες αντίστοιχες διαμορφώσεις του εδάφους που βρίσκονται μέσα στην έκταση δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό της επιφάνειας που επιτρέπεται να οικοδομηθεί. Το σημείο αυτό θα πρέπει άμεσα να διευκρινισθεί, καθώς στο κείμενο γίνεται αναφορά στα ρέματα η οποία παρερμηνευόμενη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόμηση σε περιοχές με πλούσιο ανάγλυφο εδάφους, το οποίο έχει μεγάλη περιβαλλοντική αξία.
4. Σκόπιμο θα ήταν να περιορισθεί περαιτέρω η δυνατότητα δόμησης παραθεριστικών κατοικιών μέσα στα σύνθετα συγκροτήματα, από 30% που προβλέπει το σχέδιο σε 20%.

(Οι ανωτέρω προτάσεις προέκυψαν μετά από συζήτηση με τους φορείς εκπροσώπησης των επαγγελματιών του τουρισμού του νομού Χανίων)

Όσον αφορά την Κρήτη και τις συγκοινωνιακές συνδέσεις της:

5. Ο χάρτης που συνοδεύει το Ειδικό Χωροταξικό δεν απεικονίζει το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων. Η παράλειψη αυτή πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
6. Στο κείμενο και το χάρτη του Ειδικού Χωροταξικού, το λιμάνι της Σούδας πρέπει να αναφέρεται με τρόπο που να αναγνωρίζει τη διεθνή του εμβέλεια και τις δυνατότητες αυτόνομης ανάπτυξής του, τόσο ως πύλη εισόδου όσο και ως αυτόνομη μονάδα του Θαλάσσιου Τουρισμού, και όχι απλώς ως λιμάνι που λειτουργεί σε συνδυασμό με το λιμάνι του Ηρακλείου (όπως σήμερα παρουσιάζεται στο σχέδιο).

Τα σημεία 5 και 6, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς θα πρέπει ο χωραταξικός σχεδιασμός να λαμβάνει υπ’ όψιν του και το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, στο οποίο αναγνωρίζεται για την Κρήτη η πραγματικότητα του δίπολου ανάπτυξης Χανίων – Ηρακλείου. Το δίπολο αυτό περιγράφει δυο ισοδύναμους και αλληλοσυμπληρούμενους πόλους, οι οποίοι θα πρέπει να αντιστοιχίζονται με τις προβλέψεις του Ειδικού Χωροταξικού του Τουρισμού.

Ερωτάται ο Υπουργός :

Θα κάνει δεκτές τις προτάσεις που αναφέρονται στα σημεία 1 – 6 ανωτέρω ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανούσος Γ. Βολουδάκης