ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 / 03 / 09
Θέμα : Συνέντευξη Βολουδάκη για τα αγροτικά
Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των αγροτών της Κρήτης, τα οποία εξαγγέλθηκαν χθες από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Μ. Βολουδάκης υπενθύμισε πως όταν εξαγγέλθηκε πριν δυο μήνες το πακέτο στήριξης των αγροτών, ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε και δήλωσε πως δεν ήταν δίκαιο για τους παραγωγούς της Κρήτης. Το «πακέτο» ήταν χτισμένο πάνω στις προτεραιότητες και στις λογικές που πρυτάνευαν στη χώρα επί δεκαετίες. Σύμφωνα με τις τότε δηλώσει του Μ.Βολουδάκη, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν λύνονται με έκτακτα κρατικά επιδόματα, όταν όμως το κράτος δίνει τέτοια επιδόματα θα πρέπει να τα κατανέμει δίκαια.
Ο Μ.Βολουδάκης χαρακτήρισε τις χθεσινές εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της διόρθωσης της αδικίας, αλλά και γενικότερα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της κατάστασης του αγροτικού τομέα της Κρήτης.
Τα μέτρα αυτά, όπως δήλωσε ο βουλευτής δεν αρκούν για να λυθούν τα σωρευμένα από δεκαετίες προβλήματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα της Κρήτης, τα οποία γίνονται σοβαρότερα λόγω της διεθνούς κρίσης. Και για το λόγο αυτό, αν και θα πρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος που έγινε το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο η προσπάθεια, όσο και η διεκδίκηση, για τα ουσιαστικά ζητήματα.
Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τα εξής :
1. Η αύξηση του ποσού που είναι διαθέσιμο για την αποζημίωση όλων των ελαιοπαραγωγών από 50 σε 75 εκατομμύρια ευρώ. (Εννοείται πως σε αυτό το ποσό θα προστεθεί και η έκτακτη ενίσχυση με 5% επί της τιμής του τιμολογίου, μέτρο το οποίο αφορά όλους τους παραγωγούς. Επίσης θα προστεθεί η κατά 40% αυξημένη επιστροφή φόρου καυσίμων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ελαιοπαραγωγούς).
2. Η για πρώτη φορά ένταξη στο πακέτο ενός προγράμματος εκτακτης αποζημίωσης των παραγωγών εσπεριδοειδών για ζημιές του Φεβρουαρίου 2008, το οποίο θα αφορά όλους τους παραγωγούς. Το πρόγραμμα έχει ήδη υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε. και εκτιμάται από το ίδιο το ΥΠΑΑΤ ότι θα φτάσει τα 80 ευρώ ανά στρέμμα.
Στη συνάντηση των αγροτών με τον Υπουργό παρουσιάσθηκαν και τα μέτρα για τα κηπευτικά, τα οποία είχαν ήδη εξαγγελθεί σε προηγούμενες συναντήσεις. (Μείωση παρακράτησης ΕΛΓΑ από 3 σε 0,5% και ένταξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο καθεστώς επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων). Σημειώνεται ότι δεν ανακοινώθηκε το ποσοστό επιστροφής το οποίο θα παίρνουν οι παραγωγοί, σημείο στο οποίο θα πρέπει σύμφωνα με το Χανιώτη βουλευτή να εστιαστεί η προσπάθεια των τοπικών παραγόντων τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα θα πρέπει κατά το Μ.Βολουδάκη να γίνει προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών της κτηνοτροφίας, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης. Ειδική έμφαση έδωσε στο ζήτημα της διασφάλισης της ενδείξεως ΠΟΠ για το κρητικό κρέας, αλλά και την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συνεταιρισμών κτηνοτρόφων.
Ο Μ. Βολουδάκης δήλωσε ότι καρδιά του προβλήματος αποτελούν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη αγορά: οι τιμές της αγοράς, τόσο των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, όσο και των εισροών (λιπάσματα, ζωοτροφές, κλπ) δεν επιτρέπουν στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων να ζήσουν αξιοπρεπώς. Ακόμα κι αν το πακέτο στήριξης ήταν διπλάσιο ή τριπλάσιο, δεν θα έφτανε κατά τον Μ.Βολουδάκη για να λύσει το πρόβλημα.
Οι τιμές διαμορφώνονται στην ελεύθερη αγορά. Όμως υπάρχουν δυο ζητήματα σχετιζόμενα με την αγορά, στα οποία η κυβέρνηση μπορεί, και οφείλει κατά τον Μ.Βολουδάκη να παρέμβει :
Πρώτον, η διασφάλιση ότι η αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά και δεν ελέγχεται από καρτέλ. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των αγορών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών, όπου ο κρητικός παραγωγός επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο από ότι ο παραγωγός της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι είναι ακριβότερη τη διεθνή αγορά. Παράλληλα αντίστοιχα ολιγοπώλια λειτουργούν και στο χώρο της εμπορίας των προϊόντων της Κρήτης, τα οποία πιέζουν τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω, χωρίς απαραίτητα να περνάνε οι μειώσεις στις τιμές καταναλωτή.
Δεύτερον, η εξυγίανση του συνεταιριστικού τομέα : Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να συμμετέχει ο παραγωγός στα κέρδη από την τυποποίηση, τη διακίνηση και την εμπορία του προϊόντος του. Καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουν αξιοπρεπή ανταμοιβή του κόπου τους αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι να συμμετέχουν στην κερδοφορία του προϊόντος μέχρι αυτό να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.
Στα δυο μεγάλα αυτά ζητήματα, της διασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, και στη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια της πολιτείας, σύμφωνα με το Χανιώτη βουλευτή, για να δώσει ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης.