Ερώτηση του Μ. Βολουδάκη για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των αγροτών της Κρήτης

Πολιτικό Γραφείο
Μανούσου Γ. Βολουδάκη
Βουλευτού Χανίων
Δημοκρατίας 91
Χανιά 73132
Τηλ. 28210-53248
Φαξ 28210-20165
grafeio@voloudakis.gr

04 Μαίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Ερώτηση Βολουδάκη για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των αγροτών της Κρήτης

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης κατέθεσε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία καταγράφει ορισμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης των αγροτών, τα οποία εξήγγειλε ο Υπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη. Ο Χανιώτης βουλευτής ζητά από τον Υπουργό απάντηση σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης των μέτρων, αλλά και σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα ο Μ.Βολουδάκης αναφέρεται στην ερώτησή του και σε μια σειρά άλλα θέματα σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Αθήνα, 04 / 05 / 09

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στις 29/04/09, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα καταβληθούν στους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας οι αποζημιώσεις ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε εξαγγελθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού στην Κρήτη. Πρόκειται για μια αναμφίβολα θετική εξέλιξη. Δυστυχώς όμως αρκετά από τα υπόλοιπα μέτρα του προγράμματος έκτακτης ενίσχυσης των αγροτών δεν έχουν υλοποιηθεί, και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν διευκρινισθεί σημαντικά σημεία της όλης διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, η οποία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη δυσχερή θέση των αγροτών της Κρήτης.

Συγκεκριμένα:

– Εξαγγέλθηκε έκτακτη ενίσχυση για τους ελαιοπαραγωγούς με τη μορφή της αύξησης της επιστροφής ΦΠΑ από το 7% στο 12%. Όμως οι φόρμες των δηλώσεων που δόθηκαν στους αγρότες ανέγραφαν και πάλι ποσοστό επιστροφής 7%. Τόσο οι κατά τόπους ΕΑΣ όσο και οι ΔΟΥ δεν έχουν ενημέρωση για αλλαγή στο ποσοστό ή στη διαδικασία.
– Εξαγγέλθηκε επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί το ποσοστό της επιστροφής.
– Εξαγγέλθηκαν για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του Υπουργού αποζημιώσεις για τα εσπεριδοειδή της τρέχουσας περιόδου. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, και δεν έχει γίνει γνωστό ποιο ακριβώς θα είναι το ποσό της αποζημίωσης, πώς θα υπολογισθεί και πότε θα εκταμιευθεί.

Πέραν των ζητημάτων του προγράμματος έκτακτης ενίσχυσης των αγροτών, παρατηρούνται και άλλα προβλήματα σχετιζόμενα με επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις, τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα τους αγρότες της Κρήτης :

– Ορισμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, ιδίως στους Δήμους της Επαρχίας Κισσάμου, αντιμετώπισαν στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν αυτών που αφορούν όλη τη χώρα. Πρόκειται για ζημιογόνα αίτια που οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή (χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι, ξηρασία). Δεν έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ ο έλεγχος και δεν είναι γνωστό το ύψος των αποζημιώσεων, οι οποίες σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού είναι ανεξάρτητες και επιπλέον του «πακέτου» των 75 εκατομμυρίων ευρώ.

– Στους Δήμους της επαρχίας Σελίνου, σημειώθηκαν ζημιές στα ελαιόδεντρα από τις χιονοπτώσεις του 2008 (σπασίματα). Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλη έστω καθυστέρηση, ενέκρινε τελικά το πρόγραμμα που ο ΕΛΓΑ υπέβαλλε. Δεν έχει αρχίσει όμως καταβολή των αποζημιώσεων, ούτε και έχουν καμιά ενημέρωση οι παραγωγοί, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ζημιές που έγιναν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

– Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον Κανονισμό ως τις 15 Μαϊου. Η διαδικασία υποβολής και ελέγχου αιτήσεων, δεδομένου του όγκου του έργου και των ρυθμών των ΕΑΣ, δεν φαίνεται εφικτό να έχει ολοκληρωθεί ως την ημερομηνία αυτή.

Ερωτάται ο Υπουργός :

– Πότε και με ποια διαδικασία θα δοθεί η αυξημένη (12%) επιστροφή ΦΠΑ στους ελαιοπαραγωγούς;
– Ποιο θα είναι το ποσοστό επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και πότε θα αρχίσει η εκταμίευσή του ;
– Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οι σχετικές με τις αποζημιώσεις επιμέρους ζημιών της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη, πέραν των αποζημιώσεων για τα αίτια τα συνδεόμενα με το «πακέτο» των 75 εκατομμυρίων ευρώ ;
– Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές (σπασίματα) από τις χιονοπτώσεις του 2008 ;
– Πώς θα διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης αν η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαΐου από τις ΕΑΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανούσος Γ. Βολουδάκης