Συνεργασία Βολουδάκη με Δήμαρχο Χανίων για έργα της Παλιάς Πόλης

Πολιτικό Γραφείο Μανούσου Γ. Βολουδάκη
Βουλευτού Χανίων
Δημοκρατίας 91
Χανιά 73132
Τηλ. 28210-53248
Φαξ 28210-20165
grafeio@voloudakis.gr

Χανιά 03/08/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνεργασία Βολουδάκη με Δήμαρχο Χανίων για έργα της Παλιάς Πόλης.

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ.Μανούσος Βολουδάκης επισκέφθηκε σήμερα το Δήμο Χανίων, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη και τον Αντιδήμαρχο κ. Άρη Παπαδογιάννη για το ζήτημα των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της Παλιάς Πόλης, καθώς και την χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον τομέα του πολιτισμού στο Δήμο Χανίων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εξής ζητήματα:

-Στην ανάγκη παραχώρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού στο δήμο Χανίων της κυριότητας των Νεωρίων . Η παραχώρηση είναι σύμφωνα με το Δήμο προϋπόθεση για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης των μνημείων, και για την περαιτέρω αξιοποίησή τους για φιλοξενία πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό, η παραχώρηση της κυριότητας αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Χανίων προς το Υπουργείο Πολιτισμού, και προς διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του. Τα Νεώρια είναι ίσως το σημαντικότερο μνημείο της παλαιάς πόλης, το οποίο δεν έχει αποκατασταθεί και αναδειχθεί όπως του αξίζει. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να ενταχθεί μέσα στο ζωντανό σημερινό ιστό της πόλης, όπως έχει συμβεί με το Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ).

– Στη διασφάλιση πρόσθετων πόρων για έργα στον τομέα του Πολιτισμού στα Χανιά, πέραν του ποσού που προβλέπεται από το ΠΕΠ Κρήτης. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, η προσπάθεια θα στραφεί στη διασφάλιση πόρων οι οποίοι διατίθενται για αποκατάσταση και ανάδειξη φρουρίων και συναφών μνημείων από το πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους» του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ενεργοποιείται μετά από εισήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Θεωρείται ρεαλιστική η διεκδίκηση πόρων ύψους τουλάχιστον 3.000.000 € για την συγχρηματοδότηση έργων αποκατάστασης μνημείων στο νομό. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία των Χανίων έχει ήδη υλοποιήσει ή αναθέσει αρκετές σχετικές μελέτες, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διεκδίκηση των πόρων, τόσο στον τομέα των κλασικών όσο και των βυζαντινών / μεσαιωνικών αρχαιοτήτων.

– Συναφές ζήτημα που συζητήθηκε είναι αυτό της υπογραφής από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Χανίων για την λειτουργία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), καθώς και η πληρωμή των χρεωστουμένων προς το ΚΑΜ. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτεία χρωστά χρήματα στο ΚΑΜ για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Για τα προαναφερθέντα ζητήτημα του τομέα του Πολιτισμού στα Χανιά, έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση του Μ.Βολουδάκη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ.Α.Παπαδογιάννη με τον Υπουργό Πολιτισμού κ.Α.Σαμαρά, τον Γενικό Γραμματέα κ.Δραβίλα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Από πλευράς του Υπουργείου έχει επιδειχθεί κατ’αρχήν θετική πρόθεση, η οποία θα πρέπει βέβαια να οδηγήσει και στην υλοποίηση των προτάσεων. Απαιτείται συντονισμένη δράση για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, και να εξασφαλισθεί το μέγιστο της χρηματοδότησης. Ο Μ.Βολουδάκης δεσμεύθηκε να συνεχίσει την προσπάθεια, μεταφέροντας και τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης στον Υπουργό.

Ο Μανούσος Βολουδάκης συνεχάρη το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο για την εξαιρετικά καλή δουλειά που έχουν κάνει στον τομέα της ανάπλασης και της ανάδειξης της Παλιάς Πόλης. Τόνισε ακόμα ο βουλευτής Χανίων, ότι η πόλη των Χανίων είναι ένα «ανοιχτό μουσείο», με σημαντικά μνημεία πολλών διαδοχικών περιόδων, τα οποία είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε, καθώς τα μνημεία αυτά ορίζουν και τη σημερινή και διαχρονική ταυτότητα της πόλης.