Ο Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών της Ν.Δ. και πρώην βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, συμμετείχε στη διημερίδα που διοργάνωσε το Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και τα έργα Υποδομών και Περιβάλλοντος.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Μ.Βολουδάκης, καλωσόρισε το νέο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και του ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του, σημειώνοντας στη συνέχεια τα εξής :
– Εχθρός της αποτελεσματικότητας του ΕΣΠΑ είναι η πολυσύνθετη διαδικασία υλοποίησής του. Είναι γεγονός ότι ο νόμος που ισχύει για το ΕΣΠΑ, έκανε τα πράγματα πιο περίπλοκα σε σχέση με ό,τι ίσχυε για το Γ’ΚΠΣ, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι και ο αντίστοιχος κοινοτικός κανονονισμός για το Δ’ΚΠΣ είναι πολύ πιο σύνθετος από τον αντίστοιχο για το Γ’ΚΠΣ. Σήμερα, με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη διοικητική αναδιάρθρωση (σχέδιο «Καλλικράτης»), η διοικητική δομή του κράτους γίνεται στην πραγματικότητα πιο σύνθετη και τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
– Οι βασικοί στόχοι του ΕΣΠΑ για την Κρήτη πρέπει να είναι η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ και η ολοκλήρωση πλήρους και αποτελεσματικού δικτύου μονάδων βιολογικού καθαρισμού.
– Σχετικά με το ΒΟΑΚ, ο Μ.Βολουδάκης ανέφερε ότι με το ΕΣΠΑ έχει δεσμευθεί από την προηγούμενη κυβέρνση ποσό που ξεπερνα τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό είναι το μεγαλύτερο που έχει δεσμευθεί για οποιαδήποτε επένδυση στην Κρήτη, και έστω και αν δεν είναι επαρκές για την ολοκλήρωση του έργου, πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό και χωρίς καθυστέρηση. Ο Μ.Βολουδάκης συμφώνησε επί της αρχής με την άποψη που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας για τη δημιουργία μιας δημόσιας Α.Ε. στα πρότυπα της «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.». Εξέφρασε όμως την προσωπική του διαφωνία στην επιλογή του ονόματος «Κρήτη Α.Ε.» που φαίνεται η κυβέρνηση να προκρίνει για την εταιρεία, τονίζοντας ότι το όνομα της Κρήτης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όνομα εταιρείας, έστω κι αν αυτή είναι μια εταιρεία του Δημοσίου.
– Σχετικά με τους βιολογικούς καθαρισμούς, ο Μ.Βολουδάκης επεσήμανε τις σοβαρές ελλείψεις στα νότια του νομού αλλά και στην περιοχή της Γεωργιούπολης, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου φορεά διαχείρισης των μονάδων βιολογικού καθαρισμού για όλο το νησί, σημειώνοντας ότι η θαλάσσια ρύπανση δε γνωρίζει σύνορα δήμων και νομών.