Παρέμβαση Βολουδάκη για το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς

Ο Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Γ. Βολουδάκης, παρενέβη στη συζήτηση για το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, όπου κατήγγειλε την αδράνεια της κυβέρνησης σχετικά με τη στελέχωσή του. Ο Μ.Βολουδάκης ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Υποτροπικών είναι σήμερα σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου, συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει μεταξύ των άλλων εξοπλισμό ενός πλήρους εργαστηρίου ανάλυσης και πιστοποίησης ελαιολάδου, μετά από δημόσια επένδυση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο διάστημα που ο ίδιος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου. Πρόκειται για ένα από τα τρία αντίστοιχα εργαστήρια που προβλέπονται για όλη τη χώρα, και το μοναδικό που έφτασε προς το παρόν στην υλοποίηση.
Παράλληλα, στο πλαίσια του «Κέντρου Καινοτομίας Κρήτης» στο οποίο το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς μετέχει, έχει προβλεφθεί και εγκριθεί η αγορά ενός κινητού χημικού εργαστηρίου με το οποίο οι γεωπόνοι του Ινστιτούτου θα μπορούν να κάνουν επιτόπου αναλύσεις στα χωράφια. (Υπενθυμίζεται ότι το «Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης» είναι η ερευνητική κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης, που χρηματοδοτείται με ενάμιση εκατομμύριο ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο).
Για τις επενδύσεις αυτές έκανε λόγο και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου κ.Κ.Χαρτζουλάκης, ο οποίος μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στις ενέργειες του Μ.Βολουδάκη τόσο για τη χρηματοδότηση του εργαστηρίου, όσο και για τη συγκρότηση και χρηματοδότηση του «Κέντρου Καινοτομίας Κρήτης».
Το Ινστιτούτο σήμερα αντιμετωπίζει δραματικό πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, σε σημείο να απαξιώνονται και οι επενδύσεις που έγιναν ή έχουν εγκριθεί για αυτό. Στο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, έστω και με καθυστέρηση, προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις στελεχών για το Ινστιτούτο. Καθώς η προκήρυξη αυτή δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, «πάγωσε» όπως ο νόμος προβλέπει όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές. (Σχετικά έγγραφα ο Μ.Βολουδάκης κατέθεσε στα πρακτικά του Ν.Σ.) Σήμερα, έξι μήνες μετά την αρχική προκήρυξη των θέσεων, η κυβέρνηση αδρανεί και οδηγεί το Ινστιτούτο σε μαρασμό και τις επενδύσεις των χρημάτων των ελλήνων φορολογουμένων σε απαξίωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΕΘΙΑΓΕ, τον οργανισμό στον οποίο ανήκει το Ινστιτούτο, δεν έχει ακόμα ορισθεί νέος Πρόεδρος! Η στάση αυτή της κυβέρνησης είναι διπλά απαράδεκτη σε καιρό οικονομικής κρίσης, όπου μοναδική διέξοδο αποτελεί η ενίσχυση της «οικονομίας της γνώσης», της καινοτομίας, της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή.