Τι δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ Χανίων

Τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά από προβεβλημένα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά (Γιάννης Περράκης, Γιάννης Ντερμανάκης, Ευτύχης Δασκαλάκης), αναγκάστηκαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το κόμμα τους, ο καθένας σε διαφορετική στιγμή και με το δικό του τρόπο.
Όλοι ουσιαστικά κατήγγειλαν την αδιαφάνεια στην επιλογή των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της Περιφέρειας, αλλά και τις παρεμβάσεις βουλευτών και «κομματαρχών» στην όλη διαδικασία. Παρεμβάσεις που έγιναν για σκοπούς που δεν έχουν καμιά σχέση με την αυτοδιοίκηση.
Αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως κόπτεται για τη διαφάνεια και «προκηρύσσει» θέσεις Γενικών Γραμματέων και λοιπών στελεχών στο διαδίκτυο! Συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως προτάσσει στις εκλογές αυτές την επιτυχία του σχεδίου «Καλλικράτης», με το οποίο – πάλι υποτίθεται – συνδέει τις επιλογές της αυτοδιοικητικών υποψηφίων. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε – δεν ωφελεί πια η υποκρισία: η κυβέρνηση αδιαφορεί και για τις τοπικές κοινωνίες, και για την αυτοδιοίκηση και για τη διαφάνεια. Το μόνο που την απασχολεί είναι να καταφέρει να μετατρέψει την ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης για τις αδιέξοδες πολιτικές της.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πατρίδα μας χρειάζεται ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών στο εσωτερικό όλων των κομμάτων. Οι πρόσφατες εμπειρίες της προεκλογικής διαδικασίας στα Χανιά ασφαλώς θα είναι χρήσιμες στο εγγύς μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως η διάσταση του προβλήματος στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυβερνά αυτή τη στιγμή, είναι πρωτοφανής και έχει ολοφάνερες επιπτώσεις στις πολιτικές που ασκούνται και θα ασκηθούν.
Με τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ των Χανίων αποκαλύφθηκε ένας σκοτεινός μηχανισμός διαχείρισης της εξουσίας. Ένας μηχανισμός που είδαμε παράλληλα να αποκαλύπτεται και στην Αττική με τον αποκλεισμό του Π.Φασούλα από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες του είχε απευθυνθεί σχετική πρόσκληση! Αυτούς τους μηχανισμούς οι πολίτες έχουν δείξει ότι δεν τους αποδέχονται πλέον. Το μήνυμα των επερχόμενων εκλογών, θα είναι ηχηρό και για τους μηχανισμούς και για τις πολιτικές των θυσιών χωρίς ελπίδα που ακολουθεί η κυβέρνηση. Και το μήνυμα -ειδικά από την Κρήτη- θα είναι τόσο αποτελεσματικότερο, όσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει ο συνδυασμός της Περιφέρειας με επικεφαλής το Γ.Πλακιωτάκη που στηρίζεται από τη Ν.Δ.

Μανούσος Γ. Βολουδάκης