Κοινή δήλωση του Μ. Βολουδάκη και του Υπ. Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ κ. Ν. Νικολόπουλου

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας, βουλευτής Αχαΐας κ. Ν. Νικολόπουλος και ο Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Μ. Βολουδάκης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον τρόπο της υλοποίησης του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση και για αυτό το έργο κινείται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο.

Χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση από τα συναρμόδια υπουργεία, στον Τύπο σήμερα γίνεται εκτενής αναφορά σε σύσκεψη των συναρμοδίων Υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό, όπου -σύμφωνα πάντα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες- δεν υπήρξε οριστική απόφαση για το πώς θα υλοποιηθεί το έργο. Από τις «διαρροές» που πλημμύρισαν τον Τύπο προκύπτει πλήρης σύγχυση. Η κυβέρνηση, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και μετά από εκτενή δημόσια διαβούλευση, φαίνεται να μην έχει καταλήξει πώς θα υλοποιήσει το έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ένα έργο μάλιστα από το οποίο αναμένει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Στις χθεσινές «διαρροές» αναφέρεται ότι το έργο θα γίνει είτε με ΣΔΙΤ, είτε με σύμβαση παραχώρησης, είτε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Προ ολίγων ημερών, η αρμόδια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε ότι την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ανέλαβε η Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε., δημόσια εταιρεία υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με δωρεά 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

Ισχύει η ανακοίνωση αυτή; Αναφερόταν στο σύνολο ή σε μέρος του έργου μόνο;

Αν αναφερόταν σε μέρος, με τι είδους μελέτη μοιράστηκε το έργο σε «μέρη» και στη βάση ποιάς αρχής;

Ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος της Η.ΔΙ.ΚΑ. A.E. στο έργο αυτό;

Mέσα στη γενική σύγχυση που η κυβέρνηση έχει προκαλέσει για το θέμα, αποκτά πρόσθετη βαρύτητα το –αναπάντητο ως σήμερα – ερώτημα που η Ν.Δ. έθεσε από τις 27 Ιανουαρίου: Με ποια διαδικασία θα δαπανήσει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. το 1,5 εκατομμύριο ευρώ της δωρεάς, και για την αγορά ποιών ακριβώς υπηρεσιών ;

Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει ένα τόσο σημαντικό έργο με αδιαφάνεια, προχειρότητα, αναποφασιστικότητα και «διαρροές» στον τύπο. Οφείλει υπεύθυνα και επίσημα να δώσει απάντηση στο πώς επιτέλους σχεδιάζει να το υλοποιήσει και να το χρηματοδοτήσει».