Επιστολή Μ. Βολουδάκη προς τον Τομ. Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ. κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

Ο πρώην βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης απέστειλε προς το βουλευτή Λασιθίου και Υπεύθυνο του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη επιστολή με την οποία του ζητά παρέμβαση του Τομέα για να ενταχθούν στις επιδοτούμενες άγονες γραμμές της ακτοπλοϊας τα χειμερινά δρομολόγια από και προς την Αγιά Ρουμέλη Σφακίων. Επισυνάπτεται αντίγραφο της επιστολής.

Μανούσος Γ. Βολουδάκης
Δημοκρατίας 91
Χανιά 73132
Τηλ. 28210-53248
Φαξ 28210-20165
manousos@voloudakis.gr

Προς τον κύριο Γιάννη Πλακιωτάκη,

Βουλευτή Λασιθίου

Υπεύθυνο Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας Ν.Δ.

Αγαπητέ Γιάννη

Καθώς γνωρίζεις, το χωριό Αγιά Ρουμέλη στα Σφακιά, βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και δεν συνδέεται με το οδικό δίκτυο. Πρόσβαση στο χωριό υπάρχει μόνο από τη θάλασσα, με τα πλοία που εξυπηρετούν τις γραμμές του Λιβυκού. Το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κινήσεως, υπάρχουν καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια και το χωριό εξυπηρετείται επαρκώς, ενώ τους χειμερινούς μήνες τα δρομολόγια είναι μόλις ένα η δυο την εβδομάδα.

Ως πρόσφατα το χωριό ερήμωνε το χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια όμως αρκετοί άνθρωποι  έχουν επιλέξει να μην εγκαταλείπουν το χωριό τους το χειμώνα, ασχολούμενοι κυρίως με την κτηνοτροφία. Πρόκειται μάλιστα  για νέους ανθρώπους στην πλειοψηφία τους. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τις προοπτικές της περιοχής, αλλά και γενικότερα για τις δυνατότητες αναζωογόνησης της υπαίθρου της Κρήτης.

Ένας τρόπος να ενισχύσει η πολιτεία αυτή την προσπάθεια θα είναι να ενταχθεί η Αγιά Ρουμέλη στο πρόγραμμα επιδότησης των άγονων γραμμών από το αρμόδιο Υπουργείο για την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν τα χειμερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια να γίνουν συχνότερα. Πρέπει να σημειώσω ότι ο Δήμος Σφακίων έχει ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο. Είναι βέβαιο ότι αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή, θα μπορέσουν ακόμα περισσότεροι κάτοικοι της Α.Ρουμέλης να μην εγκαταλείπουν το χωριό τους το χειμώνα, αλλά θα δημιουργηθεί και πρόσθετη τουριστική κίνηση, εκτός της περιόδου αιχμής. Ωφελημένα τελικά θα είναι και τα γειτονικά χωριά των ακτών του Λιβυκού.

Θα ήθελα να σου προτείνω, με την ιδιότητά σου του Υπευθύνου του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ., να προβάλλεις το ζήτημα αυτό ως θέση της παράταξής μας, προβαίνοντας στις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις.  Πιστεύω ότι η ευρύτερη σημασία που έχει για την πατρίδα μας το μήνυμα που δίνουν νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους, αποτελεί επαρκή βάση για μια τέτοια παρέμβαση.

Με εκτίμηση

Μανούσος Γ. Βολουδάκης