Οι συνέπειες αδιέξοδων πολιτικών στις νέες τεχνολογίες

Ο Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσος Βολουδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε 138 χώρες του κόσμου, εμφανίζει την Ελλάδα στην 64η θέση. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η χώρα μας εμφανίζεται μέσα σε ένα χρόνο να υποχωρεί κατά 8 θέσεις στη διεθνή κατάταξη. Καταδεικνύονται έτσι οι συνέπειες μιας σειράς αδιέξοδων πολιτικών στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Μέσα στους 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ :

  • Ακύρωσε το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης για το δίκτυο οπτικών ινών «ως το σπίτι» (FTTH), χωρίς να τον αντικαταστήσει ως τώρα με οποιοδήποτε άλλη πρόταση.
  • Αδράνησε απολύτως στο ζήτημα της αξιοποίησης του φάσματος συχνοτήτων για την ανάπτυξη ασύρματων ευρυζωνικών εφαρμογών, ενώ λόγω αβλεψιών στον «Καλλικράτη» δημιούργησε πρόβλημα σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ αιρετής και αποκεντρωμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των συστημάτων κεραιών, επιδεινώνοντας το καθεστώς γραφειοκρατίας αλλά και αδυναμίας εφαρμογής του νόμου.
  • Απέτυχε παταγωδώς στην υλοποίηση των στόχων που η ίδια έθεσε, με 140 από τα 189 έργα πληροφορικής «πρώτης προτεραιότητας» στο δημόσιο τομέα να βρίσκονται σε καθυστέρηση, σύμφωνα με την έκθεση προόδου που συντάσσει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
  • Κατάργησε μόλις προ ημερών το μάθημα της Πληροφορικής στα Λύκεια, τοποθετώντας ένα ακόμα εμπόδιο στη μελλοντική ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην πατρίδα μας.

Η κυβέρνηση ενδεχομένως θεωρεί ότι με τα μεγάλα λόγια που συχνά χρησιμοποιεί σχετικά με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να αντισταθμίσει τις λανθασμένες επιλογές και την αδράνειά της. Οι καιροί όμως που τέτοιου είδους τακτικές έβρισκαν ακροατήριο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».