Δήλωση μετά την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

«Το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν τα νοσοκομεία της χώρας επιδεινώνεται διαρκώς με ευθύνη της κυβέρνησης, και ειδικότερα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Οι περικοπές ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας γίνονται οριζόντια, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση του τί μπορεί και τι δεν μπορεί να περικοπεί, όπως γίνεται σε όλους τους τομείς όπου εφαρμόζεται η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι –μεταξύ των άλλων – να σημειώνονται ελλείψεις σε βασικά και αναγκαία υλικά, χωρίς τα οποία τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν.  Δεν αμφισβητεί κανείς το γεγονός ότι πρέπει οι δημόσιες δαπάνες να περιορισθούν.  Δεν είναι δυνατόν όμως ένα Νοσοκομείο να φτάνει να μην έχει γάζες ή σεντόνια, όπως συνέβη κατ’επανάληψιν τελευταία στο Νοσοκομείο Χανίων. Την ίδια στιγμή η υποτιθέμενη αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, παρά τις τυμπανοκρουσίες για το «Νέο Υγειονομικό Χάρτη», δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη. Ειδικά μάλιστα όσον αφορά τη ΔΥΠΕ Κρήτης, δεν έχει κανένα περιεχόμενο, καθώς ακόμα και σε επίπεδο σχεδιασμού τίποτα δεν άλλαξε. Γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χανίων καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, όμως αυτό δεν επαρκεί μέσα σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και δυσμενέστερο.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια υγεία, αντί να αποφορτίσουν τα νοσοκομεία, στην πραγματικότητα πρόκειται να τα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο.  Κι αυτό γιατί αρκετοί γιατροί εκφράζουν απροθυμία να ενταχθούν στον ΕΟΠΠΥ, πράγμα που σημαίνει ότι  περισσότεροι ασφαλισμένοι θα στραφούν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ειδικά μάλιστα με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ωθήσουν τα πράγματα κι άλλες αδυναμίες του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια υγεία. Πώς θα υποδεχτούν τα νοσοκομεία όλη αυτή την πρόσθετη προσέλευση ασθενών, με ελλείψεις υλικών και με καθυστερήσεις στην πληρωμή των αμοιβών των γιατρών ;

Πέραν των γενικών, υπάρχουν και ειδικά θέματα του Νοσοκομείου Χανίων που θα πρέπει να λυθούν άμεσα :

  1. Η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών για την αγορά Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου, που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης. (Το Νοσοκομείο λειτούργησε για καιρό χωρίς αξονικό τομογράφο. Σήμερα η λειτουργία του είναι επισφαλής καθώς το υπάρχον μηχάνημα είναι πεπαλαιωμένο σε σημείο ναείναι αδύνατον να βρεθούν για αυτό ανταλλακτικά).
  2. Η πλήρης στελέχωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως πραγματική μονάδα εντατικής. Έχουν ήδη περάσει τη διαδικασία των κρίσεων δυο νεογνολόγοι και δυο παιδοχειρουργοί που πρέπει να προσληφθούν άμεσα. Υπάρχουν σχετικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ήδη καθυστερημένες στην υλοποίησή τους. Πρόκειται για την ουσιαστικότερη έλλειψη του Νομού στο χώρο της Υγείας. Δεν μπορεί άλλο να γίνεται δεκτό να χάνονται ζωές νεογνών ή να προκαλούνται μόνιμες βλάβες στην υγεία τους κατά τη διακομιδή στο Ηράκλειο.

Η πολιτική των οριζόντιων περικοπών είναι και άδικη και αναποτελεσματική, όπως έχει φανεί τόσο από τα γενικότερα οικονομικά στοιχεία της χώρας, αλλά και από τα οικονομικά του ΕΣΥ. Ο χώρος της Υγείας είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος που δεν επιτρέπει αυτή τη λογική. Απαιτείται άμεσα νέος σχεδιασμός και εξειδικευμένη εφαρμογή μιας νέας πολιτικής που θα ελέγξει τις σπατάλες στις οποίες οδηγούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά ανά την Ελλάδα, και θα απελευθερώσει πόρους για μια πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας.»

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείο κ.Δουλγεράκης, Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ.Γ.Αρχοντάκης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Καστανάκης, η Πρόεδρος του Σωματείου των Ιατρών ΕΣΥ κ. Κ. Μανιμανάκη, η πρώην Πρόεδρος Ιατρών ΕΣΥ κυρία Νίκη Μπαρδάτσου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων κ. Β. Κωνσταντουλάκης, ο Γραμματέας του Συλλόγου  των Εργαζομένων κ. Ευτ. Πρωτοπαπαδάκης κ.α.