Όχι στην απαξίωση της περιουσίας των ελλήνων πολιτών

Ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης συναντήθηκε με τη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για να ενημερωθεί και να συζητήσει για τα ζητήματα επί των οποίων το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας. Ειδικότερο αντικείμενο της συνάντησης απετέλεσαν οι πρόσφατες αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία.

Μετά τη συνάντηση ο Μ.Βολουδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με μια σειρά κινήσεων απαξιώνει την περιουσία των ελλήνων πολιτών, επιβαρύνοντας αναλογικά περισσότερο τους μικροϊδιοκτήτες. Με το Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 289/4-11-11 μειώθηκε δραστικά ο συντελεστής δόμησης εντός των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων. Στη συνέχεια, με σχέδιο Π.Δ. το οποίο ετέθη σε διαβούλευση μέσα στην περίοδο των γιορτων των Χριστουγέννων, ουσιαστικά καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση. Την ίδια στιγμή, μόνο προσωρινή «λύση» έχει δοθεί στο ζήτημα της γης υψηλής παραγωγικότητας, πράγμα που δεν επιτρέπει στον πολίτη να κάνει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αξιοποίηση της περιουσίας του. Σήμερα ελάχιστοι πολίτες σχεδιάζουν να οικοδομήσουν. Όμως με τις ρυθμίσεις αυτές μειώνεται και η τρέχουσα και η μελλοντική αξία της περιουσίας τους. Την ίδια στιγμή, με τις ρυθμίσεις αυτές, ενδεχομένως κάποιοι μικροϊδιοκτήτες θα αναγκασθούν να πουλήσουν φθηνά τη γη τους σε εταιρείες ή κεφαλαιούχους που θα προβούν σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Στην ουσία με αυτά τα μέτρα, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι ! Περιορίζεται παράλληλα περαιτέρω η οικοδομική δραστηριότητα κάθε είδους, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο πάγωσαν εξαιτίας των νέων αυτών ρυθμίσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει για λόγους περιβαλλοντικούς να τεθούν περιορισμοί στην άναρχη ως τώρα οικιστική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Τέτοιες όμως ρυθμίσεις πρέπει οπωσδήποτε να προβλέπουν μια μεταβατική περίοδο πριν την εφαρμογή τους: δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να αιφνιδιάζει τον πολίτη για τέτοια ζητήματα που έχουν επιπτώσεις στον προγραμματισμό της ζωής της κάθε οικογένειας. Δεν είναι επίσης αποδεκτό να προβαίνει η πολιτεία σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις χωρίς παράλληλα να έχει προχωρήσει ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός.»

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη το ασφαλιστικό των μηχανικών. Το Υπουργείο Απασχόλησης, με πρόχειρο τρόπο και χωρίς να προκύπτει από αναλογιστική μελέτη επέβαλλε στους μηχανικούς δραματικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, παρά το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι ένα υγιές, πλεονασματικό ταμείο. Το Υπουργείο Απασχόλησης δείχνει και σε αυτή την περίπτωση – όπως έδειξε και στην περίπτωση των Επικουρικών Ταμείων – ότι κινείται χωρίς σχεδιασμό.

Συζητήθηκε ακόμη κατά τη συνάντηση το ζήτημα των μεγάλων έργων υποδομών (ΒΟΑΚ, Αεροδρόμιο Χανίων, Λιμάνι Σούδας, δεύτερο ΒΙΟΠΑ, κλπ) και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το κάθε ένα. Η διαπίστωση του Μ.Βολουδάκη ήταν ότι παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν υπάρχει καμμιά ουσιαστική πρόοδος τα τελευταία δυο χρόνια.