Ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης συναντήθηκε σήμερα με τα Προεδρεία του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι πραγματοποιηθείσες αλλά και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά τη συνάντηση ο Μ.Βολουδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μεγάλο μέρος των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που επεβλήθησαν τόσο με το πρώτο όσο και με το δεύτερο μνημόνιο αφορούν τη δημόσια υγεία. Φέτος μόνο προβλέπονται πρόσθετες περικοπές της τάξης του 1 δις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο χώρο της Υγείας αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες ένα καθεστώς κραυγαλέας σπατάλης πόρων προς όφελος συγκεκριμένων οργανωμένων συμφερόντων. Έχουν γίνει ευρέως γνωστά παραδείγματα προμηθειών υλικών σε τιμές πολλαπλάσιες αυτών της αγοράς, αλλά και όλοι γνωρίζουν το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης και υπερκατανάλωσης φαρμάκων. Η διόρθωση αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να να ακυρώσει την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αξιοπρεπείς υπηρεσίας δωρεάν δημόσιας υγείας. Η πολιτική που ασκεί σήμερα ο Υπουργός Υγείας βαρύνεται με πολλά λάθη σε σύντομο χρονικό διάστημα, με χαρακτηριστικότερο ίσως αυτό του ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο είναι δυσαρεστημένοι τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι γιατροί. Τα λάθη στο χώρο της Υγείας επιβαρύνουν περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους, που αναγκάζονται να περιμένουν όλο και περισσότερο καιρό για ένα ραντεβού με το γιατρό τους, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στα οποία λείπουν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη αναλώσιμα υλικά.
Δεν μπορούμε να μένουμε στην τυφλή διαμαρτυρία χωρίς εναλλακτική πρόταση, ούτε να σταυρώνουμε μοιρολατρικά τα χέρια θεωρώντας ότι όλα είναι προαποφασισμένα. Υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθούν τα πράγματα, ακόμα και τηρώντας τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στην πατρίδα μας. Αυτό προϋποθέτει ορθολογική προσέγγιση και ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και με τους ειδικούς. Κατέγραψα τις απόψεις των δυο συλλόγων, Ιατρικού και Φαρμακευτικού, τόσο για τα γενικά θέματα που ρυθμίζονται νομοθετικά, όσο και για τις τοπικές διαστάσεις του ζητήματος της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η επόμενη ημέρα στη Δημόσια Υγεία προϋποθέτει να τηρηθούν ορισμένες βασικές αρχές : ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασφαλισμένο, πλήρες και ασφαλές σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διαφανής μέθοδος καθορισμού τιμών φαρμάκων, διαφάνεια στους δημόσιους διαγωνισμούς αγορών υλικών με διαρκή σύγκριση με δεδομενα ιδιωτικού τομέα. Πάνω στις αρχές αυτές, και ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, πρέπει να χτιστεί ένα σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης που θα παρέχει υπηρεσίες με πραγματική αξία για τον ασφαλισμένο και με αξιοπρεπείς όρους για τον επαγγελματία του υγειονομικού τομέα».