Ο Μ.Βολουδάκης στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.

«Η κρίση μας επιβάλλει να ορίσουμε ξανά το ρόλο του κράτους στην οικονομία».

Ο πρώην βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. συμμετείχε στις εργασίες της σημερινής συνόδου της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αρχηγού του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Στην τοποθέτησή του ο Μ.Βολουδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής :

Οι συνθήκες της κρίσης μας επιβάλλουν να ξαναδούμε την πολιτική στην ουσία της. Υπάρχουν δυο ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας, στα οποία οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν μας τα τελευταία δεδομένα ,και να διαμορφώσουμε ανάλογα τις θέσεις τις παράταξής μας.

Το ένα ζήτημα είναι ο ρόλος του κράτους στην οικονομία. Στις συνθήκες της κρίσης, το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει για να διασφαλίζει ότι η δραματική αύξηση της ισχύος των μεγάλων επιχειρήσεων , δε θα οδηγεί σε εξαθλίωση τους οικονομικά ασθενέστερους. Παράδειγμα πρώτο : μισθοί και συντάξεις μειώνονται στην Ελλάδα, όμως οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών δε μειώνονται ανάλογα, επειδή δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Παράδειγμα δεύτερο : Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχετεύει χαμηλότοκα δάνεια της τάξεως του ενός τρις ευρώ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κι όμως το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα κεφάλαια δε βρίσκουν τελικά το δρόμο τους προς την πραγματική οικονομία, όπου θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις ανάπτυξης. Η παρέμβαση του κράτους στην οικονομία δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν, όπου το κράτος- επιχειρηματίας, παρήγαγε προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργώντας πλασματικές θέσεις εργασίας που καλούνταν τελικά να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης. Όμως μια σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη πολιτική πρόταση δεν μπορεί να μη δώσει απάντηση στο πώς η αγορά θα λειτουργεί με τρόπο που θα δίνει ευημερία και ευκαιρίες στους πολλούς, απάντηση που θα περνά μέσα από ρυθμιστικές και ελεγκτικές παρεμβάσεις.

Το δεύτερο ζήτημα που απαιτεί επανεξέταση, είναι ο ρόλος του εθνικού κράτους μέσα στην Ε.Ε. Η παράταξή μας είναι η κατ’ εξοχήν παράταξη του ευρωπαϊκού οράματος για την Ελλάδα. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι ο δρόμος που έχει πάρει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει πολύ από το αρχικό όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα τα ισχυρά κράτη κινούνται ως επικυρίαρχοι, και όχι ως εταίροι των υπολοίπων. Την ίδια στιγμή, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν μέσα σε συνθήκες μεγάλου δημοκρατικού ελλείμματος, με τον ευρωπαίο πολίτη να έχει περιορισμένη δυνατότητα συμμετοχής και ελέγχου των μηχανισμών της εξουσίας. Όσο δεν υπάρχει πειστική λύση στα προβλήματα αυτά, πρέπει να πούμε όχι σε περαιτέρω περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκφράζονται ήδη μεταξύ των εταίρων μας αρκετές φωνές προς αυτήν την κατεύθυνση. Να ενώσουμε κι εμείς τη δική μας φωνή, επιμένοντας στη συμμετοχή μας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας Ένωσης όμως που θα λειτουργεί δημοκρατικά, με σεβασμό στην εθνική ταυτότητα των μελών της.