Αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος

Ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, από το οποίο ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου. Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Μανώλης Γιαννούλης παρουσίασε τις βασικές θέσεις του κλάδου, και ακολούθησε συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν για επιμέρους ζητήματα τα μέλη του Δ.Σ. Μετά τη συνάντηση, ο Μ.Βολουδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ισχυρότερος κλάδος της τοπικής μας οικονομίας στα Χανιά είναι προφανέστατα ο τουρισμός. Αυτό δε σημαίνει ότι η τουριστική μας βιομηχανία δεν αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια στη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ενημερώθηκα σε βάθος από τους πλέον ειδικούς για τα εμπόδια αυτά. Κάποια από τα προβλήματα είναι τοπικού χαρακτήρα, κάποια συνδέονται με πολιτικές που αφορούν όλη τη χώρα. Από τα γενικότερα ζητήματα, σημαντικότερο είναι αυτό του ΦΠΑ. Είναι γνωστό ότι οι αλλοπρόσαλες πολιτικές των τελευταίων δυόμιση ετών στο ΦΠΑ, με τις απανωτές αυξήσεις του αλλά και τις περίπλοκες ρυθμίσεις (βλ. π.χ. μαζική εστίαση), επιδείνωσαν την ύφεση αλλά έκαναν και το τουριστικό μας προϊόν μη ανταγωνιστικό έναντι αυτού που προσφέρεται από γειτονικές χώρες. Ο εξορθολογισμός του καθεστώτος του ΦΠΑ που επιβάλλεται στην τουριστική βιομηχανία , προς την κατεύθυνση μάλιστα της ελάφρυνσης, πρέπει να είναι κατά την άποψή μου μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.

Σημαντικό ζήτημα που μου ετέθη από τους Ξενοδόχους είναι και αυτό των επιβαρύνσεων από το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων κάθε είδους. Είναι ζήτημα το οποίο είχα φέρει ως βουλευτής στη Βουλή, μαζί και με άλλους τότε συναδέλφους, ζητώντας αλλαγές στη νομοθεσία, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης –ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας. Οι σημερινές συνθήκες της κρίσης καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη αναθεώρησης της σχετικής νομοθεσίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους κάθε μορφής ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος μεταφράζεται άμεσα σε τόνωση της γενικής οικονομικής δραστηριότητας, άρα και σε θέσεις εργασίας.

Από τα τοπικού χαρακτήρα ζητήματα, αυτά που απασχολούν όλους τους ασχολούμενους με τον τουρισμό, είναι τα ζητήματα των υποδομών, με πρώτο και κυριότερο αυτό του αεροδρομίου Χανίων. Η –έστω καθυστερημένη – προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του Α/Δ είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι. Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί περαιτέρω χρόνος με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Και για αυτό το ζήτημα, το βάρος θα πέσει στην επόμενη κυβέρνηση, που θα κληθεί να ολοκληρώσει την υλοποίηση του έργου, διασφαλίζοντας έτσι μια νέα, ευρύχωρη πύλη για τον τουρισμό ολόκληρης της Κρήτης».