Με πρωτοβουλία Μ. Βολουδάκη, σύσκεψη ΝΔ για τα παραδοσιακά ρακοκάζανα

Μετά από πρόταση του πρώην βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην Αθήνα σύσκεψη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών για το ζήτημα των από καιρό συζητούμενων αλλαγών στη νομοθεσία τη σχετική με την παραγωγή, τη διακίνηση και τη φορολόγηση των παραδοσιακών αποσταγμάτων όπως η τσικουδιά.

Από πλευράς Ν.Δ. στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο Γραμματέας Αγροτικού βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας και ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Αμπελοκαλλιεργητών συμμετείχε ο Πρόεδρος κ.Αντώνης Φραγκιουδάκης (Πρόεδρος και του Σωματείου του Ηρακλείου), τα μέλη του Προεδρείου καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείο των Χανίων κ.Γιώργος Σταματάκης.

Η Ομοσπονδία ζητά να μην εφαρμοσθούν οι αλλαγές στη νομοθεσία που πρόσφατα επεχείρησε να επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών. Με τις αλλαγές αυτές, που οδηγούν σε υπερφορολόγηση αλλά και σε ουσιαστική παρεμπόδιση της διακίνησης και της εμπορίας του προϊόντος, η δραστηριότητα της παραδοσιακής απόσταξης είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε μαρασμό .

Οι συμμετασχόντες από πλευράς Ν.Δ. στη σύσκεψη, τόνισαν ότι η Ν.Δ. θέλει να στηρίξει την παραδοσιακή απόσταξη και τους αμπελοκαλλιεργητές που την ασκούν. Τονίσθηκε όμως ότι οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να λάβουν υπ’όψιν τα δεδομένα της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, καθώς η χώρα μας είναι ήδη σε διαδικασία ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, μια καθυστέρηση που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να επεξεργασθούν περαιτέρω τα νομικά δεδομένα, η δε Ομοσπονδία θα επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση με τελικό σκοπό μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη συνέχιση της παραδοσιακής παραγωγής και εμπορίας τσικουδιάς και άλλων αποσταγμάτων, μέσα στο δεδομένο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.