Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 13 Ιουλίου, η πρώτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο Υφυπουργός Δ.Μ.& Η.Δ. Μανούσος Βολουδάκης. Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Μανιτάκης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
Α.Μ.: Σήμερα έγινε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η πρώτη σύσκεψη εργασίας, υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας, εμού και του Υπουργού Επικρατείας, με την παρουσία του Υφυπουργού Δ.Μ.&Η.Δ. κ. Βολουδάκη, με σκοπό να δρομολογήσουμε τη διαδικασία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η παρουσία του Πρωθυπουργού ήταν για εμάς πολύ σημαντική και ήθελα γι’ αυτό να τον ευχαριστήσω. Διότι δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος προσωπικά, αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο, στον εξαιρετικό χαρακτήρα που έχει η διοικητική μεταρρύθμιση για την Πολιτεία, για την οικονομία και για τους πολίτες. Ήταν μια σύσκεψη εργασίας, η όποια θα επαναλαμβάνεται τακτικά, όταν πρέπει να αποφασιστούν -σε διάφορα στάδια- ζητήματα που έχουν σχέση με την ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και καλύτερη προώθηση των στόχων της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Καθορίστηκαν οι στόχοι, προσδιοριστήκαν τα χρονοδιαγράμματα, τα στάδια που θα ακολουθηθούν και το αντικείμενο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους – πρώτα στον εαυτό μας, αλλά και στους εταίρους μας- ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με βήμα ταχύ, όσο γίνεται πιο ταχύ και πιο αποφασιστικό, στη διαδικασία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ξεκινάμε, ήδη, με την αξιολόγηση των υπηρεσιών, των δομών όλων των υπουργείων, χωρίς καμία εξαίρεση και θα ακολουθήσει μετά η αξιολόγηση των οργανισμών που εποπτεύονται από κάθε υπουργείο. Επιδιώκουμε η χώρα να αποκτήσει με τον τρόπο αυτό μια διοίκηση πρώτα αποτελεσματική, χρηστή και μια διοίκηση οικονομικότερη, αλλά κυρίως μία διοίκηση φιλική προς τους πολίτες. Θέλουμε να έχουμε υπηρεσίες αναβαθμισμένες και να αποκαταστήσουμε το κύρος του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος, αλλά και την αξιοπιστία της διοίκησης συνολικά.
Το γεγονός ότι ξεκινάμε τόσο σύντομα και είμαστε, ήδη, έτοιμοι να αξιολογήσουμε -μετά τις μελέτες που έγιναν από επιτροπές αξιολόγησης των υπηρεσιών του Υπουργείου μας – το Υπουργείο μας είναι το πρώτο που έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών του – οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη, είχαμε την τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του Υπουργείου μας, και που είναι η Γαλλία. Είχαμε μια προεργασία, την οποία αξιοποιήσαμε. Έχουμε στα χέρια μας μία μεθοδολογία και είχαμε, φυσικά, ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχουμε αρχίσει να τηρούμε για να καλύψουμε την καθυστέρηση που οφείλεται από τότε που ξεκίνησε η όλη διαδικασία με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου μας, του Πρόεδρου της Task Force και της Γαλλίας.
Ελπίζουμε ότι στην επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθούν όλες οι επιτροπές αξιολόγησης και για τα 11 υπουργεία. Στα τέλη Ιουλίου, θα γίνει η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλων των αξιολογητών, ώστε να οικειοποιηθούν τη μέθοδο και τη διαδικασία της αξιολόγησης . Μέχρι τέλη Αυγούστου, θα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση σε όλα τα υπουργεία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουμε τελειώσει το οργανόγραμμα –και είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτή είναι η κατάληξη της αξιολόγησης των υπηρεσιών- του υπουργείου μας. Το οργανόγραμμα του Υπουργείου μας, θα αποτελέσει το πρότυπο , τον πιλότο για τα οργανογράμματα όλων των άλλων υπουργείων, αφού φυσικά υποστούν τις αναγκαίες προσαρμογές, σύμφωνα με την ιδιομορφία και την αποστολή του κάθε υπουργείου. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ήδη, με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και από την αξιολόγηση τους, θα προκύψει μια εξοικονόμηση όσον αφορά τις δομές γύρω στο 30%. Δηλαδή θα έχουμε μία μείωση των δομών, των υπηρεσιών σε ποσοστό 30%. Το να υπολογίσουμε το όφελος είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί είναι έμμεσο και είναι και απώτερο και αυτό αντανακλάται στην οικονομία, αντανακλάται στους πολίτες, αντανακλάται στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Μπορούμε όμως, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, να υπολογίσουμε από τώρα ότι θα έχουμε ανάλογη μείωση των λειτουργικών εξόδων των διοικητικών μονάδων που καταργούνται ή των διοικητικών μονάδων που συγχωνεύονται. Άρα, θα μπορούμε να πούμε ότι, σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα, θα έχουμε μία πλήρη εξοικονόμηση των υπηρεσιών που συγχωνεύονται ή που καταργούνται.
Ο 2ος μεγάλος πυλώνας της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η διοικητική διαδικασία. Είναι η διαδικασία που αφορά τη λήψη των διοικητικών αποφάσεων. Αυτό ξεκινά παράλληλα. Ξεκινάει όμως με μία άλλη μεθοδολογία, διαφορετική από την πρώτη. Ήδη ετοιμάζουμε το χρονοδιάγραμμα της, ετοιμάζουμε τις στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάποιους τομείς και διαδικασίες που αφορούν τη λήψη διοικητικών αποφάσεων και αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα και τις ευχέρειες που μας παρέχει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έτσι ώστε η λήψη των αποφάσεων να γίνεται με ταχύτερο και με αποτελεσματικότερο τρόπο. Δηλαδή, να κερδίσουμε, να εξοικονομήσουμε χρόνο στη διαδικασία των αποφάσεων και να καταργήσουμε μεγάλο μέρος των γραφειοκρατικών βαρών. Για αυτό το θέμα θα γίνει νέα σύσκεψη. Το μελετάμε αυτή τη στιγμή και ελπίζουμε σύντομα τις προσεχείς εβδομάδες να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για την πάταξη –αυτό που κοινώς λέγεται- της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα με συγκεκριμένες, στοχευμένες αποφάσεις .
Θέλω ακόμη μία φορά να τονίσω ότι η επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαρτάται από τη συμμετοχή της διοίκησης. Ότι όλη αυτή η προσπάθεια της διοικητικής μεταρρύθμισης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Λέω αρκετούς μήνες γιατί ελπίζουμε να τελειώσουμε την αξιολόγηση των δομών το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο να αρχίσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Θα μας επιτρέψει να έχουμε μια έμμεση εξοικονόμηση πόρων, που είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να αποτιμήσουμε σε ποσοστό, σε ευρώ, γιατί το να έχεις μια αποτελεσματική διοίκηση, το να έχεις μία χρηστή διοίκηση, το να έχεις μία διοίκηση που λειτουργεί ταχύτερα, που λειτουργεί με λιγότερο κόστος, το όφελος είναι έμμεσο για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, και για το σύνολο της διοίκησης, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση άμεσα να το υπολογίσουμε. Έμμεσα, όμως, θα μπορέσουμε νομίζω σύντομα να το υπολογίσουμε και θα δούμε τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων.
Θέλω, λοιπόν να τονίσω ακόμη, ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων και της διοίκησης. Όλα αποφασίζονται και διενεργούνται και αξιολογούνται από την ίδια τη διοίκηση με κριτήρια αντικειμενικά, διαυγή, αξιοκρατικά και την ευθύνη την έχει η διοίκηση μας και φυσικά , η κυβέρνηση συνολικά και το Υ.Δ.Μ.&Η.Δ..
Δημοσιογράφος: Με τους υπαλλήλους από τους οργανισμούς που θα αξιολογηθούν και θα κριθούν ότι δεν χρειάζονται ή ότι πρέπει να συγχωνευτούν τι θα γίνει;
Α.Μ.: Εμείς πρώτα θα λύσουμε το θέμα ποιες θέσεις, ποιες λειτουργίες , ποιες υπηρεσίες δεν χρειάζονται πια ή δεν είναι απαραίτητες ή πρέπει να συγχωνευτούν. Δεν πρόκειται να γίνει επαναλαμβάνω καμία απόλυση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της μετακίνησης που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία. Και θα χρησιμοποιηθούν κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των υπηρεσιών, στις ικανότητες και στα προσόντα των υπαλλήλων, ώστε να μετακινηθούν στα υπουργεία εκείνα που αξιοποιούνται και οι ίδιοι καλυτέρα, αλλά και ωφελούν περισσότερο τον τόπο και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Δημοσιογράφος: Παραλάβατε μία λίστα υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών. Θα τη λάβετε υπόψιν σας;
Α.Μ.: Βεβαίως. Αυτός είναι ο 3ος άξονας τον οποίο αυτή τη στιγμή μελετάμε, γι’ αυτό και δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις. Το μελετάμε επειδή είναι ένα θέμα που ξέρω ότι επείγει. Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να προχωράμε ταχύτατα. Θέλουμε να δώσουμε τον τόνο της Κυβέρνησης, πρώτον, ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με συγκεκριμένα πρακτικά βήματα, ψηλαφητά, για αυτό και θα γίνονται τακτικά συσκέψεις και θα ανακοινώνουμε κάθε απόφαση μας ειδικά και συγκεκριμένα για να μην κάνουμε απλές αόριστες εξαγγελίες. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς. Έχω εξαγγείλει ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα κατά βάση θα το τηρήσουμε. Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε, αφού μελετήσουμε – τις προσεχείς εβδομάδες ελπίζω, τι θα γίνει με τους οργανισμούς αυτούς. Θα μελετήσουμε όλες αυτές τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τις έχουμε στα χέρια μας, θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε, να δούμε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, και φυσικά θα πρέπει να τηρήσουμε όλες τις τυπικές εκείνες διαδικασίες που επιβάλλει η νομοθεσία και το Σύνταγμα μας.»