Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωϊνό MEGA»

Στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο, Γιάννη Σαραντάκο και Ανδρέα Χριστοδουλάκη μίλησε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης. Όπως τόνισε ο κ. Βολουδάκης, η πρώτη φάση των συγχωνεύσεων-καταργήσεων αποτελεί ένα δείγμα γραφής από αυτήν την κυβέρνηση. Υπήρξε άψογη συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων, με πολιτική κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επέβαλε και τους ταχύτατους ρυθμούς που ακολουθήθηκαν.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης είναι τα εξής: Για τα επόμενα βήματα σχετικά με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις: «Για την πρώτη ομάδα των φορέων που συγχωνεύονται ή καταργούνται προχωρά η υλοποίηση από πλευράς κανονιστικών ρυθμίσεων μέσα στον Αύγουστο. Το επόμενο βήμα ήδη προετοιμάζεται και αφορά στην αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία του Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. περισσότερων από 1000 φορέων, η οποία ολοκληρώνεται και αυτή στο τέλος Αυγούστου.» «Η πρώτη ομάδα επελέγη ακριβώς για να λειτουργήσει ως πιλότος του τι θα κάνουμε στη συνέχεια.»

Για τη συγχώνευση της HELEXPO με τη Δ.Ε.Θ. και τον Ο.Π.Ε.: «Είναι μία από τις περιπτώσεις που είναι προφανές ότι θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από πολύ καιρό και που δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε μία αναγκαία ώθηση στον εξαγωγικό τομέα της οικονομίας. Δημιουργείται ένας φορέας εξωστρέφειας, εθνικός φορέας, με έδρα μάλιστα τη Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια των συγχωνεύσεων δεν έχει σκοπό μόνο να περικόψουμε δαπάνες, που είναι απαραίτητη διάσταση, αλλά και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι φορείς».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η μετακίνηση του προσωπικού θα είναι αναγκαστική ή εθελοντική απάντησε ότι «Μιλάμε για εξορθολογισμό του Δημοσίου. Θα κάνουμε μεγαλύτερες οργανικές μονάδες όπου είναι δυνατόν, έτσι ώστε να έχουμε οικονομίες κλίμακας, να είναι δυνατόν για παράδειγμα ό,τι αγοράζουν να το αγοράζουν σε μεγαλύτερη κλίμακα και άρα φθηνότερα, να μπορούν να έχουν περισσότερα στελέχη που θα μπορούν να μετακινηθούν από τη μία θέση στην άλλη, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν σε δύσκολη θέση, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνονται όλα εθελοντικά.»

Για το πλεονάζον προσωπικό και τη δέσμευση της Κυβέρνησης να μη γίνουν απολύσεις τόνισε ότι: «Είναι σαφές ότι σε ομοειδείς φορείς, που παρέχουν παρεμφερείς υπηρεσίες σε κοντινές γεωγραφικά περιοχές που συγχωνεύονται, θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό. Υπάρχουν, όμως, άλλοι φορείς του Δημοσίου στους οποίους υπάρχει έλλειμμα και μπορούν να μετακινηθούν εκεί. Το να απολυθούν άνθρωποι θα σήμαινε ακόμα βαθύτερη ύφεση.»

Για το ρόλο των συγχωνεύσεων–καταργήσεων είπε :«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποκτήσουμε ένα πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος και παράλληλα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων. Ό,τι χρήματα εξοικονομούνται είναι χρήματα που ελαφραίνουν την άλλη προσπάθεια που γίνεται να βρεθούν μέτρα που θα λύσουν τα προβλήματα τα οικονομικά. Γι αυτό και ξεκινήσαμε με αυτόν το ρυθμό.»

Παράλληλα μιλώντας για τον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο Μ. Βολουδάκης κατέστησε σαφές ότι «Η Διοικητική Μεταρρύθμιση πάει χέρι με χέρι με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αυτά τα βλέπουμε παράλληλα και ταυτόχρονα, και όχι όπως γίνονταν στο παρελθόν.»