Συζήτηση για τα δημοσιονομικά οφέλη της διοικητικής μεταρρύθμισης

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Δ.Μ.&Η.Δ. Μανούσο Βολουδάκη. Μετά το πέρας της σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Υπουργός Οικονομικών: «Έγινε μία πολύ χρήσιμη συζήτηση για όλα τα θέματα σε κλίμα πολύ καλής διάθεσης και συνεργασίας. Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τα συζητούμε, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σκοπό να εξοικονομήσουμε πόρους, προκειμένου τελικά να καταλήξουμε στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.»

Ερώτηση: Πότε το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις για τις περικοπές δαπανών;

Γ.Σ. «Το πακέτο πρέπει να δοθεί στην τρόικα προς το τέλος Αυγούστου. Βέβαια, δεν θα δοθεί λεπτομερώς γιατί δεν είναι δυνατόν περικοπές δαπανών που θα πάρουν αρκετά χρόνια, να δοθούν τώρα με λεπτομέρειες. Θα δώσουμε όμως συγκεκριμένες κατευθύνσεις για αυτά τα 11,5 δισ. γιατί αυτό είναι το minimum που δέχεται η τρόικα και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με όλα τα υπουργεία. Σήμερα είχαμε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όπως βλέπετε η συνεργασία είναι άψογη.»

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Ανταλλάξαμε σκέψεις για τα δημοσιονομικά οφέλη της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όλες τις πλευρές και όλες τις δυνατότητες εξοικονόμησης χρημάτων από τη διοικητική μεταρρύθμιση.»

Ερώτηση: Από τη δική σας πλευρά έχετε επεξεργαστεί κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης; Α.Μ. «Συνεχώς επεξεργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα και θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε.»

Ερώτηση: Πότε θα πάρει η εφεδρεία την τελική της μορφή;

Α.Μ. «Εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις περιπτώσεις και όλες τις δυνατότητες για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και με τις εγγυήσεις του Συντάγματος.»

Ερώτηση: Συμμερίζεστε απόψεις συναδέλφων σας για θέμα συνταγματικότητας; Α.Μ. «Επειδή είμαι συνταγματολόγος και ξέρω πώς μιλώ, γενικά και αόριστα για αντισυνταγματικότητα δεν είχα μιλήσει ούτε όταν ήμουν στην έδρα. Τώρα πώς θα μιλήσω; Να απαντώ έτσι γενικά και αόριστα; Η αντισυνταγματικότητα προκύπτει όταν γίνουν νόμοι από συγκεκριμένες διατάξεις και εφαρμοστούν. Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα.Όλοι από κοινού η κυβέρνηση συνυπεύθυνα ανταλλάσσουμε απόψεις με τα συναρμόδια υπουργεία.»