Απάντηση του Υφυπουργού Μ. Βολουδάκη σε Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση προσωπικού άμεσα συγχωνευμένων φορέων

Προχωρούμε στην τέταρτη με αριθμό 84/20-8-2012 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μαρίνας Χρυσοβελόνη προς τους Υπουργούς Επικρατείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την αξιοποίηση προσωπικού άμεσα συγχωνευμένων φορέων.

Η κυρία Βουλευτής έχει το λόγο για δυο λεπτά.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΟΝΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Στις 13 Αυγούστου του τρέχοντος έτους ο Υπουργός κ. Μανιτάκης μου απέστειλε ένα έγγραφο που τιτλοφορείτο ως απάντηση για το ίδιο θέμα που αφορά η σημερινή ερώτηση, δηλαδή για τον τρόπο αξιοποίησης του προσωπικού των άμεσα συγχωνευομένων φορέων, το περιεχόμενο της οποίας θα τολμούσα να πω ότι ήταν εξαιρετικά αόριστο. Το γεγονός αυτό, αν μη τι άλλο, υποδηλώνει ότι υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια συσκότισης για το τι προτίθεστε να πράξετε με τους υπαλλήλους του δημοσίου, με σκοπό να συνεχίσετε να τους εκφοβίζετε με τα ίδια σενάρια. Ανακοινώσατε ως Υπουργείο ότι σκοπεύετε άμεσα να προχωρήσετε σε καταργήσεις-συγχωνεύσεις που αφορούν κατ’ αρχήν είκοσι έναν τομείς του δημοσίου.

Το πιλοτικό αυτό σχέδιο, σύμφωνα με προχθεσινά δημοσιεύματα του Υπουργείου σας, το επεκτείνετε σε χίλιους συνολικά φορείς. Αυτό σημαίνει πως σε πλήθος οργανισμών που πρόκειται να συγχωνευτούν θα προκύψει προσωπικό τριών διαφορετικών ταχυτήτων: δηλαδή θα έχουμε εκείνους που θα παραμείνουν στους νέους φορείς που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, εκείνους που θα μεταφερθούν σε άλλο φορέα και βέβαια τους απολυόμενους μέσω της περίφημης εφεδρείας, που αποτελεί μια ακόμα ιστορία ακραίας κυβερνητικής αναξιοπιστίας.

Τούτο το λέγω διότι οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης έλεγαν στην αρχική τους συμφωνία ότι αποκλείεται ρητά η εφεδρεία. Ο Υπουργός κ. Μανιτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης δήλωνε πως ούτε σκέψη δεν υπάρχει για απολύσεις και σήμερα η Κυβέρνηση αναδιπλώνεται εκ νέου.

Προσθέσατε δε και ορισμένες καινούργιες ανακαλύψεις εισάγοντας ορολογίες, όπως «νέα εφεδρεία, έξυπνη εφεδρεία» και άλλες μεταφράσεις της λέξης «απόλυση», στη διάλεκτο που μιλά μόνο η Κυβέρνηση. Όλοι αυτοί οι ευφημισμοί βέβαια δεν μπορούν να συγκαλύψουν την αλήθεια: ότι δηλαδή προαναγγέλλετε απολύσεις υπαλλήλων για να μην εξεγερθούν για τις νέες μειώσεις που πρόκειται να τους επιβάλλετε.

Με λίγα λόγια, σε κάθε περίπτωση έχουμε την άποψη ότι δεν νοείται καμμία υπηρεσιακή μεταβολή για κανέναν απολύτως υπάλληλο, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αξιολόγηση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι δυνατόν να κρίνεται ποιος μένει, ποιος μπορεί να πάει αλλού και ποιος θα απολυθεί από το δημόσιο, χωρίς επ’ αυτού να υπάρχουν ξεκάθαρα αξιοκρατικά κριτήρια.

Ακούμε μέσω διαρροών σας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διάφορες θέσεις για αυτό το θέμα, για ηλεκτρονικά τεστ για παράδειγμα, για απομάκρυνση χωρίς καμία αξιολόγηση βάσει υπηρεσιακών αναγκών, για μοριοδότηση τυπικών μόνο προσόντων από το ΑΣΕΠ, για επιλογή βάσει της ηλικίας προς συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή συνταξιοδοτική ωρίμανση, όπως διαβάσαμε χθες σε δημοσιεύματα του Τύπου και ένα σωρό άλλες τοποθετήσεις.

Τίποτα όμως δεν έχει ειπωθεί από την Κυβέρνηση υπεύθυνα και συγκεκριμένα. Αυτό περιμένω να ακούσω από εσάς, κύριε Υπουργέ, σαν απάντηση στην ερώτησή μου.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία συνάδελφε, μου δίνετε πράγματι την ευκαιρία να μιλήσω για ορισμένα ζητήματα τα οποία δεν έχουν ακουστεί σ’ αυτή την Αίθουσα. Θα ήταν όμως σκόπιμο –επιτρέψτε μου να επισημάνω, ξεκινώντας- όταν μιλάμε στην Αίθουσα αυτή επί συγκεκριμένων πολιτικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, να μην συγχέουμε έννοιες, πληροφορίες, εικασίες, εκτιμήσεις που μπορεί να προέρχονται από δημοσιεύματα.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σας απαντήσω υπεύθυνα, όπως το λέτε, πάνω σε αυτά που ήδη έχουμε ανακοινώσει, πάνω σε αυτά που είναι νόμος του κράτους και πάνω σε αυτά που είναι οι πολιτικές μας δεσμεύσεις.

Οι συγχωνεύσεις ομοειδών ή οι καταργήσεις φορέων, που δεν εξυπηρετούν πλέον το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν, είναι απαραίτητο μέρος μιας πολιτικής εξορθολογισμού του κράτους, μιας πολιτικής που θα μας οδηγήσει σε ένα κράτος αποτελεσματικό, οικονομικό και λειτουργικό. Γιατί, είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε ότι ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί, στις συνθήκες που βιώνει σήμερα, να πληρώνει τις συνέπειες και τις δαπάνες που προκύπτουν από ένα κράτος κατακερματισμένο. Γιατί ένα κράτος κατακερματισμένο έχει πολλές πληγές που το συνοδεύουν, όπως είναι τα πολλά διοικητικά συμβούλια διαφόρων φορέων και νομικών προσώπων, οι πολλές διευθυντικές θέσεις που αλληλοκαλύπτονται, τα πολλά κτήρια, τα πολλά γραφεία, οι πολλές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλεται ο πολίτης για να διεκπεραιώσει τη δουλειά του με το δημόσιο. Πιστεύω ότι σε αυτά οι περισσότερες πτέρυγες αυτής της Αίθουσας δεν θα διαφωνήσουν.

Πρέπει τώρα να εξηγήσουμε πιο συγκεκριμένα τι κάνουμε, με βάση αυτές τις γενικές αρχές, σήμερα σε σχέση με τους φορείς του δημοσίου, τα νομικά πρόσωπα που είναι εποπτευόμενα από το δημόσιο.

Όπως ήδη ανακοινώσαμε επίσημα –όχι με διαρροές, κυρία συνάδελφε, υπάρχει ανακοίνωσή μας, που προφανώς από τα λεγόμενά σας την έχετε διαβάσει- ξεκινάμε πρώτα με είκοσι έναν φορείς και ομάδες φορέων -συνολικά πρόκειται για περίπου διακόσια νομικά πρόσωπα- των οποίων η αναγκαιότητα της συγχώνευσης, ή και για λίγους από αυτούς της κατάργησης, ήταν προφανής. Σε συνεννόηση πάντα με τα αρμόδια εποπτεύοντα Υπουργεία ξεκινήσαμε, χρησιμοποιώντας την ομάδα αυτή ως οδηγό, να κάνουμε τη νομοθετική ρύθμιση που σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη, όπως ακριβώς έχουμε ανακοινώσει, με την οποία θα συγχωνεύονται οι ομοειδείς ή θα καταργούνται ορισμένοι φορείς, πάντα με την πρόνοια ώστε οι πραγματικά παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες να συνεχίσουν να παρέχονται. Δεν σταματά, δηλαδή –και θέλω να το τονίσω αυτό- καμμιά πραγματικά παρεχόμενη υπηρεσία προς τον πολίτη μέσω της διαδικασίας αυτής.

Ως προς το προσωπικό, που κάνατε αναφορά εδώ με νεότερα στοιχεία, αλλά και με όσα έχετε καταθέσει γραπτά στην ερώτησή σας, είναι απολύτως σαφές –και συμφωνούμε σ’ αυτό- ότι δεν μπορεί να γίνει καμμιά μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Είναι δέσμευσή μας. Το έχουμε εξαγγείλει. Είναι νόμος του κράτους. Έχουμε ορίσει και χρονοδιαγράμματα -τα ορίζει και ο νόμος- κι επιχειρούμε να είμαστε και ακόμη ταχύτεροι απ’ όσα ο νόμος προβλέπει. Όλες λοιπόν, οι ενδεχόμενες στο μέλλον μεταβολές –κι αυτό που λέω δεν αφορά μόνον τους υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορείς σήμερα, αλλά αφορά τους πάντες- κι όλες οι διαδικασίες των ενδεχόμενων μετακινήσεων, μετατάξεων κ.λπ.–εν πάση περιπτώσει, ό,τι προκύψει- θα είναι μετά από αξιολόγηση και μάλιστα μετά από αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, το οποίο ήδη είναι έτοιμο και στην απάντηση που ο Υπουργός σάς έδωσε έχετε και το έγγραφο της απαντήσεως του ΑΣΕΠ. Έτσι λοιπόν θα προχωρήσουμε, με διαφάνεια και με αξιοκρατία.

Στη δευτερολογία μου θα δώσω περισσότερα στοιχεία, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει η κ. Χρυσοβελώνη.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Χαίρομαι που από την πλευρά του ο κύριος Υπουργός αποδέχεται το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση, διότι κι εμείς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αυτό το οποίο τονίζουμε κι αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει σαφώς να υπάρχει αξιολόγηση του προσωπικού. Λέμε δηλαδή ξεκάθαρα «όχι» σε προτάσεις «του ποδαριού», «όχι» σε εμβαλωματικές λύσεις της τελευταίας στιγμής, δηλαδή σε αδιαφανείς μεθοδεύσεις μετατάξεων ερήμην των ιδίων των υπαλλήλων.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το λόγο δηλώνουμε ότι απαιτούμε -και φαντάζομαι ότι συμφωνείτε κι εσείς, κύριε Υπουργέ- αξιολόγηση μόνον με συγκεκριμένα και απολύτως διαφανή κριτήρια, τα οποία όμως θα γίνουν έγκαιρα γνωστά σε όλους. Τα κριτήρια και οι διαδικασίες δηλαδή, που θα τηρηθούν δεν πρέπει απλώς να δημοσιοποιηθούν, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν κτήμα του κάθε δημόσιου υπαλλήλου, γιατί –και πιστεύω ότι συμφωνείτε κι εσείς- μόνον εάν οι άνθρωποι της δημόσιας διοίκησης αποδεχθούν το γεγονός αυτό και κατανοήσουν τη σημασία των κριτηρίων, θα μπορούν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην αναμόρφωση του κράτους.

Δηλώνουμε ως Ανεξάρτητοι Έλληνες ότι θα προωθήσουμε την κατάργηση με νόμο της εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή των σχετικών διατάξεων των νόμων 3845/2010, 4046/2012, που γέννησαν τα μνημόνια και όλων των συνεπειών αυτών, όπως έχουν συμπεριληφθεί σε δέκα περίπου εφαρμοστικούς νόμους, που περιλαμβάνουν διατάξεις, που διευκολύνουν αυτό το τέχνασμα, έτσι ώστε να προωθούνται μαζικές απολύσεις στο δημόσιο.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε από την Κυβέρνηση να ενημερώσει σήμερα τους Έλληνες πολίτες για το πόσους θα αφορά η νέα εφεδρεία, δηλαδή η απόλυση στο δημόσιο εντός τριετίας, με ποια λογική εισηγείστε την απόλυση υπαλλήλων του δημοσίου προκειμένου να απορροφηθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα παρέχουν υπηρεσίες πάλι στο δημόσιο και από ποιους φορείς και με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τους χιλιάδες απολυμένους-θύματα της νέας εφεδρείας, που εξαγγέλλετε.

Καταλήγοντας, σας ζητούμε να αναλογιστείτε την τεράστια έκταση των κοινωνικών επιπτώσεων από την πολιτική σας και να αναλάβετε τις ευθύνες σας, όχι απέναντι στην τρόικα, αλλά απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κυρία συνάδελφε, με συγχωρείτε, αλλά έχω την αίσθηση ότι μιλάμε σε διαφορετικούς χώρους. Για άλλα πράγματα ρωτήσατε αρχικώς, σε άλλα πράγματα τοποθετήθηκα, άλλα πράγματα αφορούσε η γραπτή σας ερώτηση, άλλο πράγμα αφορά η δευτερολογία σας.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Κάνετε λάθος. Δεν είναι άλλο πράγμα…

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Με συγχωρείτε που θα το πω, αλλά είναι σαν να είναι δευτερολογία πάνω σε μια άλλη πρωτολογία και απάντηση.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να πω, με όλο το σεβασμό που έχω στο πρόσωπό σας, ότι θεωρώ πως είναι άμεσα συνυφασμένο και το θέμα της εφεδρείας. Συμφώνησα ως προς το κομμάτι της αξιολόγησης, όπως είδατε. Είπα ότι θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα κριτήρια. Νομίζω ότι είμαι εντός τους θέματος.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να σας πω ότι η συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση, όπως διατυπώθηκε και την έχετε στα χέρια σας -δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε- είχε και άλλα σκέλη στις ερωτήσεις, στα οποία δεν απαντήσατε καθόλου. Αν θέλετε δηλαδή να σας τα επισημάνω, νομίζω ότι δεν χρειάζεται..

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κάνετε λάθος. Η συγκεκριμένη σας ερώτηση ήδη απαντήθηκε και έχω να πω και περισσότερα γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Αφήστε τον κύριο Υφυπουργό να απαντήσει. Έχει το χρόνο να απαντήσει και στα υπόλοιπα ερωτήματα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να αφαιρέσετε το χρόνο της παρέμβασης.

Κατ’ αρχάς, όταν γίνεται μία επίκαιρη ερώτηση για ένα θέμα το οποίο πράγματι είναι σε εξέλιξη και αφορά κάποιες χιλιάδες ανθρώπους, λίγους εν προκειμένω, οι εργαζόμενοι των φορέων είναι υπό άμεση συγχώνευση ή κατάργηση. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε τη συζήτηση σε άλλα θέματα που είναι πολύ μεγαλύτερα, αλλά λιγότερο επίκαιρα, με την έννοια της επικαιρότητας των ημερών.

Πρέπει, λοιπόν, επειδή μας ακούν και οι εργαζόμενοι των φορέων, που είναι υπό συγχώνευση ή σε κατάργηση, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν προκύπτουν κατ’ αρχάς, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών, μετατάξεις. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται, εργάζονται στους φορείς αυτούς, είναι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να εργάζονται στους συγχωνευθέντες φορείς και θα ακολουθήσει και γι’ αυτούς, όπως και για άλλους, η αξιολόγηση για την οποία μιλήσαμε.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Είναι ελάχιστοι, είναι λίγες δεκάδες οι εργαζόμενοι καταργούμενων φορέων και οι οποίοι δεν είναι αποσπασμένοι από το δημόσιο, που αυτοδικαίως γυρίζουν, προφανώς, στην υπηρεσία τους. Είναι ελάχιστοι αυτοί, για τους οποίους πράγματι θα υπάρχει το καθεστώς μετάταξης.

Η διαδικασία της αξιολόγησης, ξαναλέω, την οποία θεωρεί πιστεύω, όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά και η κοινωνία απαραίτητη για το δημόσιο -γιατί δεν μπορεί αυτό που ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που αξιολογούνται κάθε μέρα της ζωής τους, να μην ισχύει για το δημόσιο, πρέπει να ισχύει και για το δημόσιο- αυτή η διαδικασία ακολουθείται με συντεταγμένο τρόπο, με διαφάνεια, με αξιοκρατία μέσω του ΑΣΕΠ. Το τονίζω αυτό. Είναι ανεξάρτητη αρχή το ΑΣΕΠ. Και δεν θα υποδείξουμε εμείς, κυρία συνάδελφε, στο ΑΣΕΠ ποια θα είναι ακριβώς τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει. Είναι απολύτως στην εξουσία και την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ αυτό.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Βεβαίως, αυτό που ήδη γνωρίζω και ήδη έχει ληφθεί πρόνοια, είναι η αξιολόγηση να είναι αντίστοιχη, τόσο με την υπηρεσιακή κατηγορία του εργαζομένου, όσο και με τον φορέα στον οποίο, βεβαίως, απασχολείται.

Θέλω να πω πολύ σύντομα ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν χωρά, κατά την άποψή μου, καμμία μάχη οπισθοφυλακών. Δεν μπορεί να μπαίνει το πρόσχημα της όποιας εξέλιξης της διαδικασίας, των όποιων δημοσιευμάτων βγαίνουν στην πορεία, της όποιας πληροφορίας μπορεί να υπάρχει, καθώς πραγματικά είναι σε εξέλιξη μία διεργασία διερεύνησης των εναλλακτικών από την Κυβέρνηση. Γιατί είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε έκτακτες συνθήκες, δεν είμαστε σε μία συνθήκη κυβερνητική σαν αυτή που είχαμε συνηθίσει για δεκαετίες, γιατί τα δημοσιονομικά προβλήματα της πατρίδας μας έχουν φθάσει στο σημείο που γνωρίζουμε, η δε ανάγκη του να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό δημόσιο τομέα έχει και αυτή φθάσει στο απροχώρητο.

Μου επιτρέπετε εδώ να επισημάνω ότι σε αυτήν την προσπάθεια εμείς θέλουμε -και το αποδεικνύουμε εμπράκτως και θα σας πω πώς- αρωγό τους δημοσίους υπάλληλους. Το αποδεικνύουμε εμπράκτως, γιατί και σε αυτή τη διαδικασία που συζητάμε εδώ, την πρώτη αξιολόγηση των δομών -αναφερθήκατε και στην αξιολόγηση των περισσοτέρων φορέων που είναι εν εξελίξει- εμείς, κυρία συνάδελφε, για να κάνουμε αυτό, όπως και για όλες τις εργασίες που κάνουμε ως τώρα, αξιοποιούμε και εκμεταλλευόμαστε τις δυνάμεις του δημοσίου. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου κάνουν αυτή τη δουλειά προς το παρόν, όχι βεβαίως προς αποφυγή παρεξηγήσεως την αξιολόγηση του προσωπικού. Είπαμε ότι εκεί είναι υπόθεση του ΑΣΕΠ.

Άρα, λοιπόν, μαζί με τη δημόσια διοίκηση, μαζί με τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, προχωράμε σ’ αυτό που είναι η αναγκαία αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, γιατί ο Έλληνας πολίτης στις οικονομικές συνθήκες που ζει απαιτεί ένα δημόσιο τομέα ο οποίος θα είναι και οικονομικός και πάνω απ’ όλα, αποτελεσματικός.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.