Απάντηση του Υφυπουργού Μ. Βολουδάκη σε Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με τους διορισμούς Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.

Αποσπάσματα από την συζήτηση της υπ’ αριθμόν 3/3/30-7-2012 επίκαιρη επερώτησης.

(Πρωτολογία)
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια διοικητικής μεταρρύθμισης στη βάση συγκροτημένης μελέτης, σύγκρισης με ό,τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στις χώρες της Ευρώπης, τους εταίρους μας, μια διοικητική μεταρρύθμιση η οποία έχει διπλό σκοπό: Πρώτον, να κάνει το κράτος αποτελεσματικό και λειτουργικό, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, κάτι που αποτελεί επιτακτικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, της ελληνικής κοινωνίας που απαιτεί τα χρήματα των φορολογουμένων που δαπανώνται για τη διοίκηση να πιάνουν τόπο. Αυτό είναι το δεύτερο βασικό σημείο, ο δεύτερος άξονας της διοικητικής μεταρρύθμισης, το ότι δηλαδή το αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος πρέπει να είναι ταυτόχρονα ένα κράτος που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων.

(Πρωτολογία)
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Σε πολύ αδρές γραμμές μπορώ να σας πω ότι είναι ήδη σε εξέλιξη μια διαδικασία αξιολόγησης όλων των δομών του δημοσίου: των υπηρεσιών δηλαδή, των διοικητικών μονάδων όλου του μηχανισμού με τον οποίο λειτουργεί το κράτος. Μια αξιολόγηση που δεν γίνεται τυχαία, ούτε γίνεται με αδιαφανή τρόπο ή απλώς στη βάση των προτιμήσεων της πολιτικής ηγεσίας. Μια αξιολόγηση που διενεργείται από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης: όχι από εξωτερικούς συμβούλους, αλλά από ομάδες εργασίας, οι οποίες με πολύ σκληρή δουλειά συγκρίνοντας τα δικά μας δεδομένα με το τι γίνεται στις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς στη Δημόσια Διοίκηση, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα δομή στη διοίκηση, ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό κράτος.
Για να σας πω ένα παράδειγμα για το τι γίνεται στο δικό μας Υπουργείο, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σας λέω ότι ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής της αξιολόγησης και της αναδιάρθρωσης οδηγούμαστε σε μείωση των οργανικών μονάδων, που θα ξεπεράσει το 50%.

(Δευτερολογία)
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Διαπιστώνω με κατάπληξη, όσο έγινε αναφορά στο ίδιο το αντικείμενο, ότι ουσιαστικά τι γίνεται σ’ αυτήν την Αίθουσα σήμερα; Μας λένε όλοι ότι πρέπει να μειωθούν οι ειδικές γραμματείες και ενδεχομένως και ο αριθμός των γενικών γραμματέων και απευθύνουν λόγους καταγγελτικούς και πύρινους στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία ξεκινά το δεύτερο μήνα της θητείας της και μειώνει τις είκοσι τρεις ειδικές γραμματείες σε δώδεκα. Είναι και λάθος ότι είναι περισσότεροι οι γενικοί γραμματείς. Και οι γενικοί γραμματείς λιγότεροι είναι, όπως ξέρετε. Θα σας πω και τα υπόλοιπα λάθη. Είναι πολύ μεγάλη ανακρίβεια –την άκουσα από αρκετούς εκ των συναδέλφων, δεν θα αναφερθώ ειδικότερα- το ότι καταργούνται ανενεργές ειδικές γραμματείες.
Ήταν ανενεργή η Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχουμε στο δικό μας Υπουργείο, που χειρίζεται επιχειρησιακό πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ; Ήταν ανενεργή η Ειδική Γραμματεία για τη Διαχείριση του ΕΣΠΑ, που είχε το Υπουργείο Ανάπτυξης; Ήταν ανενεργή η Ειδική Γραμματεία του Ψηφιακού Σχεδιασμού που έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, επίσης; Είναι ανενεργή η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου της Αγοράς, που έχει επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης;
Θα πρέπει ό,τι λέμε εδώ να είναι τεκμηριωμένο, γιατί δεν ελέγχονται μόνο οι Υπουργοί, που πρέπει να ελέγχονται για την ακρίβεια των λόγων τους, αλλά ελέγχονται και οι Βουλευτές.
Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι προχωράμε με συγκροτημένο τρόπο σε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος και δεν έχουμε εκχωρήσει, αγαπητέ συνάδελφε, σε κανέναν την αρμοδιότητα αυτή για το αύριο της πατρίδας μας. Σε κανέναν δεν έχουμε εκχωρήσει τη διαμόρφωση της κρατικής μηχανής της δημόσιας διοίκησης της πατρίδας μας.
Όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε –αυτό προκύπτει και από την τοποθέτηση του αξιότιμου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- αν πιστεύετε ότι το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή της χώρας λύνεται με πρόσθετες προσλήψεις στο δημόσιο. Αν το πιστεύετε, να το πείτε.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πιστεύετε με απολύσεις.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Εμείς αυτήν τη στιγμή λέμε ότι τα πάντα γίνονται με διαδικασία αξιολόγησης, τόσο των αναγκών, όσο και των δομών, για να κάνουμε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος.
Επιτέλους, ας πάψει να ακούγεται και αυτή η ανακρίβεια ότι ετοιμαζόμαστε, δήθεν, να καρατομήσουμε –ή με όποια δραματικά ρήματα βρίσκει καθένας- εκατόν πενήντα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέτε.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Αγαπητέ κύριε Μητρόπουλε, ο αριθμός των εκατόν πενήντα χιλιάδων, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ κοντά, ενδεχομένως είναι ακριβώς ο αριθμός που προκύπτει από τη φυσική ροή των αποχωρήσεων από το δημόσιο. Ας σταματήσει, επιτέλους, αυτή η πλάνη.
Λέω λοιπόν εν κατακλείδι, ότι ορθώς απευθύνετε την παραίνεση της μείωσης των οργανικών μονάδων και των θέσεων των μετακλητών, αλλά την απευθύνετε σε λάθος αποδέκτη και σε λάθος χρόνο, γιατί την απευθύνατε στην Κυβέρνηση, η οποία το δεύτερο μήνα από τη συγκρότησή της έχει ήδη καταργήσει τις μισές από τις ειδικές γραμματείες, που λειτουργούσαν και παρήγαγαν τα όποια αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ.