Συνέντευξη στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα»

Ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης μίλησε σήμερα στην εκπομπή «ΣΚΑΙ Τώρα» και στη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

Ο κ. Βολουδάκης τόνισε πώς σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να συγκροτηθεί «ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό Δημόσιο», αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση όλων των δομών του Δημοσίου. Επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται ένα σχέδιο διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, μετά και από την αξιολόγηση των ίδιων των υπαλλήλων, η οποία και πρέπει να εφαρμοσθεί στην ελληνική δημόσια διοίκηση, όπως εφαρμόζεται και διεθνώς αλλά και στους ιδιωτικούς οργανισμούς.

O κ. Βολουδάκης σημείωσε, ότι στο πλαίσιο της πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα «όλα τα όπλα πρέπει να είναι διαθέσιμα», τονίζοντας μάλιστα πως «όσο είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση υπάρχουν ορισμένα σημεία που είναι προς διευκρίνηση» και αναμένεται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός εκτίμησε πως έως το τέλος του 2015, οπότε σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο το προσωπικό του Δημοσίου θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 150.000 εργαζόμενους, οι αποχωρήσεις θα είναι ακόμα περισσότερες χάρη στον κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις.

Για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, ο κ. Βολουδάκης ανέφερε πως έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σταδιακά, με έναν πρώτο περιορισμένο αριθμό φορέων, που θα αποτελέσει όμως οδηγό για την επίλυση όλων των νομικών και τεχνικών δυσκολιών του εγχειρήματος της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων σε ευρύτερη κλίμακα που θα ακολουθήσει. Στη βάση αυτής της μεθοδολογίας, η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας της, να έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής σε ένα αντικείμενο που επί χρόνια γίνεται δημόσιος διάλογος και εφαρμόζονται επί μέρους πολιτικές, χωρίς ουσιαστικά ως σήμερα αποτελέσματα. Ο κ. Βολουδάκης σημείωσε, πως το σχεδιαζόμενο δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα αφορά περισσότερους φορείς, με σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Ειδική αναφορά έγινε στην πρόοδο του τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι στο Υ.Δ.Μ.&Η.Δ. ήδη έχει καθιερωθεί η αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, με τη χρήση ψηφιακών υπογραφών.