Απάντηση του Υφυπουργού Μ. Βολουδάκη σε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα το σύστημα Διαύγεια

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 1107/4-3-2013 Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή κ. Γ. Ντόλιου αναφορικά με το Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Βολουδάκης:

Πρωτολογία

«Κύριε συνάδελφε, είναι γεγονός ότι ο ν. 3861/2010 για το σύστημα της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ», την υποχρέωση των δημοσίων φορέων να αναρτούν τις διοικητικές τους πράξεις στο διαδίκτυο ήταν ένας νόμος πραγματικά καινοτόμος, όπως είπατε, με θετικό πνεύμα, το οποίο ασφαλώς και η Κυβέρνηση σήμερα θέλει να υλοποιήσει με τρόπο κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερο απ’ ό,τι έως σήμερα. Ήταν απολύτως θετική η απόφαση να αναρτώνται οι αποφάσεις στο διαδίκτυο, ειδικά όσες έχουν να κάνουν με δαπάνες. Αυτά ως προς το πνεύμα και ως προς τις προθέσεις.
Ήταν πράγματι σωστό και το πνεύμα και οι προθέσεις, όμως, κύριε συνάδελφε, η υλοποίηση έπασχε. Αυτό που παραλάβαμε τον Ιούνιο του 2012, ήταν ένα σύστημα, ένα λογισμικό, το οποίο είχε κτιστεί με το χαρακτήρα του προσωρινού, με έναν τρόπο άτυπο, από μια άτυπη ομάδα υλοποίησης, η οποία βεβαίως έκανε πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν έπαυε να είναι αυτό που είπα πριν, ένα προσωρινό σύστημα, το οποίο μια άτυπη ομάδα υλοποίησης με ανοικτό λογισμικό δημιούργησε.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι το σύστημα που χτίστηκε τότε, δυσκολεύεται σήμερα να ανταποκριθεί στην αυξημένη χρήση του ιστοτόπου, στην αυξημένη ανάγκη αναρτήσεων, καθώς πράγματι στην αρχή πολλές Αρχές, πολλές υπηρεσίες δεν αναρτούσαν –και το γνωρίζετε- αποφάσεις.
Ελέγχθηκαν γι’ αυτό. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο στάδιο ως προς αυτό αυτή τη στιγμή. Αναρτώνται σχεδόν τα πάντα –δεν αμφισβητώ ότι θα υπάρχουν και παραλείψεις, αλλά εν πάση περιπτώσει, ελέγχονται- αλλά ο μεγάλος όγκος δημιουργεί και τα προβλήματα, τα οποία είναι μεν σοβαρά, δεν είναι ακριβώς του χαρακτήρα που αναφέρατε, γιατί και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν είχε πρόβλημα στην ανάρτηση. Ενημέρωσε το κοινό ότι υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση αυτού που αναρτά, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Επί της ουσίας, τι κάνουμε; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός είναι ένας νόμος ο οποίος θέλουμε να υλοποιείται και στο πνεύμα του και στο γράμμα του. Για το λόγο αυτό μόλις πριν λίγες ημέρες υπεγράφη η Σύμβαση της ανάθεσης της δημιουργίας του πλήρους, του ολοκληρωμένου συστήματος, η μετάβαση από το προσωρινό στο ολοκληρωμένο. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής ανατέθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία και πιστεύω ότι είναι αυτό που τελικά θα λύσει το πρόβλημα, γιατί θα ξαναπώ ότι ήταν καλή η πρόθεση, αλλά δεν είχε προβλεφθεί ορθός τρόπος υλοποίησης.
Αυτό κάναμε. Αυτό υλοποιούμε. Και θα πρέπει να δούμε γιατί τότε που ελήφθη η ορθή απόφαση δεν ελήφθησαν και οι πρόνοιες του πώς το σύστημα θα λειτουργήσει στη συνέχεια.
Δεν θέλω να υπερβώ το χρόνο μου. Στη δευτερολογία μου θα πω τα υπόλοιπα.

Δευτερολογία

Κύριε συνάδελφε, να πούμε πρώτα τα τεχνικά θέματα. Ο προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι δεκαοκτώ μήνες. Δεν μπορεί να γίνει λιγότερο. Έτσι έχει διαστασιολογηθεί το έργο. Θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει όλο αυτό πολύ νωρίτερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Εμείς κάνουμε πράξη διαρκώς τη λογική ότι καθώς περιμένουμε την υλοποίηση μεγάλων έργων, βρίσκουμε επιμέρους λύσεις, για να βελτιώνονται τα πράγματα.
Θέλω να επαναλάβω ότι πρόθεσή μας είναι να εφαρμόζεται ο νόμος κατά γράμμα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφαρμόζεται ο νόμος απ’ όλα τα όργανα και να μην υλοποιείται καμία απόφαση απ’ αυτές που πρέπει να αναρτώνται στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», η οποία δεν έχει αναρτηθεί.
Από εκεί και πέρα, για να δείτε ποιες είναι οι διαστάσεις που δεν ελήφθησαν τότε υπ’ όψιν, αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένοι στο σύστημα τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι ενενήντα οκτώ φορείς. Έχουν ξεπεράσει οι αναρτήσεις τον αριθμό των πέντε εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων. Έχει δε φθάσει ο ρυθμός της προσθήκης αναρτήσεων στις δεκατέσσερις χιλιάδες την ημέρα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο επικίνδυνο ήταν το ότι ξεκίνησε τότε, η διαδικασία, πριν από τρία χρόνια, χωρίς να έχει γίνει διαστασιολόγηση, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το πώς αυτό θα υποστηριχθεί. Σήμερα, λύνουμε αυτό το θέμα. Θα πάρει χρόνο, αλλά θα το λύσουμε και –επαναλαμβάνω- έχουμε την πλήρη του διάσταση.
Πρέπει να διευκρινίσω, επειδή είναι μέρος της ερώτησής σας -το είπα και στην πρωτολογία μου, αλλά θα το πω πιο ξεκάθαρα- ότι δεν υπάρχει αδυναμία αναρτήσεων. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Οι αναρτήσεις γίνονται όλες. Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Αφορούν τον τρόπο της πρόσβασης και στιγμές που για τον άλφα ή βήτα λόγο, συνήθως λόγω φόρτου, δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση.
Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και μάλιστα πριν την παρέλευση των δεκαοκτώ μηνών, πριν από το Σεπτέμβριο του 2014 που θα μας έχει παραδοθεί το νέο πρόγραμμα.
Ένας τρόπος που μπορούμε να δούμε είναι μία πρόσθετη ρύθμιση –θα το συζητήσουμε, προς διαβούλευση είναι αυτό- ώστε να μπει κάποιο κατώφλι, πάνω από το οποίο, για παράδειγμα, οι δαπάνες θα είναι υποχρεωτικό να αναρτηθούν. Αυτή τη στιγμή αναρτώνται και δαπάνες του 1 ευρώ. Και ξέρετε καλό είναι να υπάρχει διαφάνεια παντού, πολλές φορές, όμως, η υπερβολή της πληροφορίας, ο ωκεανός της πληροφορίας, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορεί να συσκοτίσει. Καμιά φορά μπορεί κάποιος την πραγματική πληροφορία να την κρύψει πίσω από ένα βουνό άχρηστης πληροφορίας και αυτό πρέπει να το δούμε. Αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αυτό το οποίο, όμως, είναι το βασικό, είναι ότι παραμένει δέσμευση της Κυβέρνησης αυτής η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που συζητάμε, παραμένει δέσμευση, υποχρέωση της αναρτήσεως των σχετικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, γιατί παραμένει δέσμευση η επίτευξη ενός πραγματικού, ουσιαστικού επιπέδου διαφάνειας σε κάθε διάσταση του δημόσιου βίου. Αυτό το δείχνουμε στην πράξη, όχι μόνο με προθέσεις, όχι μόνο με καλές σκέψεις, αλλά με δουλειά και συγκεκριμένη υλοποίηση.
Σας ευχαριστώ πολύ. »