Βασικά σημεία ομιλίας στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ

– Είναι πάντα δύσκολο ένα συνέδριο όταν η παράταξη βρίσκεται στην εξουσία. Τα κόμματα συνήθως παράγουν τον ιδεολογικό και προγραμματικό τους λόγο όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Οι σημερινές συνθήκες όμως δεν επιτρέπουν να περιορισθούμε στη λογική της διαχείρισης της εξουσίας.
– Το γεγονός ότι η παράταξη συγκυβερνά, ως πρόσφατα με δυο εταίρους, σήμερα με έναν, κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα : Χρειάζεται όμως προσοχή ώστε η ανάγκη της σύνθεσης των θέσεων των εταίρων να μην οδηγεί σε σύγχυση ως προς τους στόχους κι ως προς τις βασικές μας αρχές.
– Ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή πέρυσι τέτοιο καιρό να με ορίσει Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Είμαι υπερήφανος που μετείχα στην κυβέρνηση αυτή, γιατί σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ότι ένα χρόνο πριν.
– Πιστεύω ότι όλα τα στελέχη της παράταξης που μετείχαμε στην πρώτη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, από όποια θέση κι αν βρίσκεται ο κάθε ένας σήμερα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση.
– Η εμπειρία μου στον τομέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μου δείχνει γιατί έχει ξεχωριστή σημασία το να ασκούμε πολιτική στη βάση καθαρών αρχών και αξιών: Τα προβλήματα που αντιμετωπίσθηκαν αναφορικά με τις αναγκαίες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, προβλήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, ήταν αποτέλεσμα των ιδεολογικών αγκυλώσεων της αριστεράς. Θα πρέπει η εμπειρία αυτή να θέτει και τα όρια της όποιας συνεργασίας.
– Τονίζω το σημείο αυτό, γιατί οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστεράς τις οποίες αντιμετωπίσαμε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι αυτές που αντιμετωπίζουμε και ως αντιπολιτευτικό λόγο, είναι αυτές που αποτελούν τη βάση της υποτιθέμενης – ανύπαρκτης στην πραγματικότητα – εναλλακτικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ. ξεχωρίζει ιδεολογικά για δυο βασικές αρχές:
• Είναι η κατ’ εξοχήν παράταξη της απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, κόντρα στα συμφέροντα των συντεχνιών. Κι αυτό γιατί η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων είναι η μόνη πολιτική που λειτουργεί πραγματικά υπέρ των πολλών.
• Είναι ακόμα η Ν.Δ. η παράταξη για την οποία οι ιδέες της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι άρρηκτα δεμένες με την ιδέα της πατρίδας, ιδέα την οποία πολλοί προσπάθησαν και προσπαθούν να δυσφημήσουν.

Οι βασικές αυτές αρχές της Ν.Δ. που τη διαφοροποιούν από εταίρους και αντιπάλους, είναι οι αρχές στις οποίες η κοινωνία σήμερα όλο και περισσότερο επιστρέφει. Κι είναι ακόμα οι αρχές που επιτρέπουν ταχύτερη έξοδο από την κρίση και ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι. Τονίζω ιδιαίτερα την ανάγκη διαφύλαξης των εθνικών μας προτεραιοτήτων στη σχέση μας με τους εταίρους μας : Το έθεσε με εξαιρετικό τρόπο ο Πρόεδρος στη χθεσινή του ομιλία: «Η ισχυρότερη εγγύηση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού, είναι η προσήλωσή μας στο εθνικό συμφέρον».