Νέα παρέμβαση για τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Προς επίλυση το θέμα της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.
Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, παρενέβη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζητήσεως του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί διάταξη για τη δυνατότητα δόμησης στη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι η ρύθμιση που εισάγεται, μετά από εκτενή συνεργασία των φορέων με τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με τη νέα ρύθμιση επιτρέπεται η δόμηση σε ακίνητα που βρίσκονται εντός εκτάσεων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, εφ΄όσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή βρίσκονται σε απόσταση ως 200 μέτρα από τον άξονα των οδών αυτών. Η ρύθμιση ισχύει ως την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως που θα ορίσει σαφώς τα όρια της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας. Έστω και με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με κατ’ εξοχήν παράδειγμα τον κάμπο των Χανίων.

Ο Μ.Βολουδάκης ανέδειξε όμως και την αδυναμία της ρυθμίσεως: το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί, δεν αντιμετωπίζει τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη λειτουργία επιχειρήσεων που έχουν ήδη εγκατασταθεί, με προγενέστερες άδειες στη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας , καθώς και τη δυνατότητα επεκτάσεων εντός των οικοπέδων τους.

Για το ζήτημα αυτό, ο Μ.Βολουδάκης, μετά από συνεννόηση με τους φορείς των Χανίων, έχει ήδη από τον Απρίλιο καταθέσει πρόταση προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

Για την διαμόρφωση πρότασης τροποποίησης του σχετικού άρθρου με τρόπο που θα λύνει τα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί στα Χανιά, ο Μ.Βολουδάκης θα έχει την Παρασκευή συνάντηση με τους Προέδρους και εκπροσώπους του Παραρτήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού. Σκοπός της συνάντησης είναι να διαμορφωθεί τελική πρόταση πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Παράλληλα ο Μ.Βολουδάκης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει στο άρθρο 53 τη δημιουργία υπηρεσίας σχετικής με την πολεοδομία στην Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τη ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων της Εκκλησίας της Κρήτης. Ο Βουλευτής Χανίων τόνισε ότι το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο, και θα πρέπει να διορθωθεί πριν το νομοσχέδιο έλθει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.