Παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (IMCO)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Βολουδάκης.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να καλωσορίσω την Επιτροπή της Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, μια Επιτροπή που από τη φύση της και το αντικείμενό της, βρίσκεται στην καρδιά όλων των εξελίξεων στην Ε.Ε., βρίσκεται στην καρδιά και του προβλήματος, αν θέλετε, γιατί σήμερα όσοι πιστεύουμε στην Ευρώπη, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει πραγματική θετική επίπτωση στη ζωή των πολιτών της και δεν είναι μια τεράστια γραφειοκρατία που αναπαράγει τον εαυτό της. Και λέω ότι έχει κομβικό ρόλο σε αυτό η Επιτροπή της Εσωτερικής Αγοράς, γιατί τα ζητήματα της εταιρικής αγοράς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται και αλληλεπιδρούν με πάρα πολλούς τομείς και έξω από το κύριο αντικείμενο της ίδιας της επιτροπής ή τομείς που αποτελούν κεντρική αρμοδιότητα άλλων επιτροπών.
Η αλήθεια είναι ότι αν ο μέσος ευρωπαίος πολίτης έριχνε μια ματιά στους τίτλους των νομοθετημάτων της Ε.Ε., στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ενδεχόμενο να μη μπορούσε να καταλάβει τι αφορά και αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα της Ευρώπης και είναι δική μας δουλειά, των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε το αύριο της Ευρώπης με ένα τρόπο που θα είναι κατανοητός στους πολίτες, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση στην ουσία, διαφορετικά, θα βλέπουμε τον κόσμο να γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη, να ακούει τις φωνές που έχουν ως στόχο να διαλύσουν το ευρωπαϊκό όραμα και αυτό δεν μπορεί να είναι το αύριο της Ευρώπης.
Οι διαπιστώσεις αυτές πιστεύω ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία στην πατρίδα μας. Έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία ζει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, έχει υποστεί μείωση του εθνικού της εισοδήματος της κατά περισσότερο από 20% τα πέντε τελευταία χρόνια, περιμένει ότι μαζί με την Ευρώπη, μαζί με τους εταίρους μας θα ξεπεράσει την κρίση, περιμένει πολιτικές που θα διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των κρατών μελών, αλλά και θα διαμορφώσουν συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες, συνθήκες που θα επιτρέπουν την ουσιαστική ανάπτυξη και όσο αυτό δεν έρχεται με τους ρυθμούς που οι πολίτες το περιμένουν, τόσο αδυνατίζει το όραμα της Ευρώπης.
Επειδή, όμως, θα ήθελα να μιλήσω συγκεκριμένα και όχι θεωρητικά, όπως -επιτρέψτε μου την παρένθεση- άκουσα από τη συνάδελφό κυρία Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ –απούσα αυτή τη στιγμή, λυπάμαι που δεν είναι εδώ να με ακούσει- να δημιουργούνται μέσα από το λόγο της μια σειρά από ρήγματα και συγκρούσεις, τα οποία δεν τα βλέπω έτσι και τα οποία πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν τα βλέπει έτσι. Για παράδειγμα, η κυρία Δούρου -και αυτό είναι και ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ- βλέπει μια σύγκρουση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που οι περισσότεροι δεν την βλέπουμε έτσι. Άκουσα την κυρία Δούρου να λέει ότι τα βάρη της αγοράς τα σηκώνει ο χειμαζόμενος δημόσιος τομέας.
Πιστεύω ότι οι πολίτες που ψήφισαν το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις προηγούμενες εκλογές και συμβαίνει να είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, πιστεύω ότι θα σοκαριστούν αν ακούσουν αυτή την διατύπωση. Αλλά, επειδή, δεν θέλω να μιλώ θεωρητικά και έστω με επικεφαλίδες, θα μιλήσω και ζητώ και την ανοχή του Προεδρείου για τον χρόνο που θα χρειαστώ επιπλέον.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε 2 τομείς νομοθετικών πρωτοβουλιών, στους οποίους νομίζω ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε την διαφορά.
Πριν από 1 μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε, τις προτάσεις της, για την αναθεώρηση της Οδηγίας του 1990, δηλαδή της Οδηγίας 314 του 1990, που αφορά τα τουριστικά πακέτα. Δηλαδή, την νομοθεσία, που αφορά σχετικά με τον τουρισμό-πακέτο. Είναι μία σειρά προτάσεων και πιστεύω ότι οι περισσότερες είναι προς την σωστή κατεύθυνση, που δίνουν έμφαση, στο να προστατευθεί ο καταναλωτής στις διασυνοριακές του συναλλαγές, να δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος των διασυνοριακών συναλλαγών, να προστατευτούν οι καταναλωτές από φαινόμενα παραπλάνησης και να αναπτυχθεί η αγορά αυτή. Όλα αυτά είναι σωστά.
Πιστεύω όμως ότι πρέπει στο συγκεκριμένο σημείο – στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής, να δοθεί και μία νέα διάσταση. Ο τουρισμός-πακέτο που έχει πραγματικά γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δύο 10ετίες, έχει δημιουργήσει και στρεβλώσεις, στις τοπικές αγορές. Χρειάζεται, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στήριξης των μικρό-μεσσαίων επιχειρήσεων, που αποτελεί, βεβαίως, και προτεραιότητα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πλαίσιο στήριξης των μικρό-μεσσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό, μέσα από αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο. Βεβαίως, επειδή, εγώ πιστεύω στην ελεύθερη αγορά, δεν προτείνω να απαγορεύσουμε τον τουρισμό-πακέτο – τον τουρισμό all inclusive, όμως πρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δώσουμε μέσα από το θεσμικό πλαίσιο την δυνατότητα, να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να δώσουν και στον καταναλωτή, την δυνατότητα να τις επιλέγει, μέσα από τις συμφωνίες-πακέτο που κάνει, ούτος ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την τοπική ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας – γιατί, είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι μικρό-μεσσαίες επιχειρήσεις δημιουργού θέσεις εργασίας – αλλά και κάτι ακόμη, να διατηρήσουμε – και αυτό αποτελεί, επίσης, μία ακόμη προτεραιότητα της Ε.Ε. – διά αυτού του τρόπου, να ενισχύσουμε και τις τοπικές ταυτότητες της Ευρώπης, που είναι πραγματικά η καρδιά της Ευρώπης. Γιατί, η Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι μόνον 1 μεγάλο σούπερ μάρκετ ή ένα άθροισμα βιομηχανιών.
Η πρόταση αυτή, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει – και θα είναι δική μας ευθύνη να οδηγήσει – σε πρόταση-Οδηγίας στον χρόνο της ελληνικής Προεδρίας, δηλαδή το 2014.
Παράλληλα και πηγαίνοντας σε άλλο κεφάλαιο, θα μιλήσω για την ψηφιακή οικονομία. Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η κυρία Κρους, έχει εισαγάγει και έχει προωθήσει αρκετά την συζήτηση, γύρω από την ψηφιακή ταυτοποίηση. Είναι ένας τομέας, στον οποίον χρειαζόμαστε θεσμικές ρυθμίσεις και υπάρχει και πρόταση-Κανονισμού γύρω από την ψηφιακή ταυτοποίηση, ο οποίος δεν έχει μπει στον δημόσιο διάλογο με τον τρόπο που πρέπει και αυτή είναι δική μας ευθύνη και θα πρέπει να το κάνουμε. Στο διάστημα που ήμουν Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής κάναμε μία παρουσίαση και των θέσεών μας και πιστεύω ότι εδώ, είναι ένας από τους τομείς που θα πρέπει αν δείξουμε ότι η Ευρώπη έχει σημασία για τον πολίτη, μόνον διασφαλίζοντας δυο πράγματα. Διασφαλίζοντας πρώτα, τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων μέσα από την νέα τεχνολογία, δηλαδή μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας διασυνοριακά και παράλληλα, να διασφαλίσουμε, την σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και την ασφάλεια των δεδομένων με τρόπο που θα είναι συμβατός με αυτό το σχέδιο της ανάπτυξης.
Για όλα αυτά, πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε όλους τους επόμενους μήνες και σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.